Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Данни за размисъл относно турското робство

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #91
    И на мен не ми се вижда много удачно Осман паша да стои редом със Сюлейман и Вейсал. Просто когато Осман паша се предава нищо не спира повече руските войски към Цариград. А и двамата не са били чак толкова без войски. Както вече бяхме говорили, за Турция било важно да протака войната - докато се намесят френските и английските и приятели. Един втори Плевен би бил чудесно решение за Турция - но такъв нямало.
    Е, вярно че от добри турски полководци - за нас лошо. Но все пак ако държим повече на преценка на качествета на военачалниците, отколкото на патриотизъм в стил "Бай Ганьо в банята" и "Солунската митница" трябва да се кажем че Осман е бил способен военачалник.

    Comment


      #92
      albireo написа
      Не че Осман паша е нещо особено гениален или велик. Просто е мислил, ръководел се е от здрав разум е и вършил очевидно разумните неща.
      Ами то войната на това се гради, на правенето а по-малко грешки от противника. Осман определено е правил по-малко от противника си. Сещам се как години след войната "белият генерал" хленчи, че неговата "дроздовска" атака се провалила, а атаката на пруската гвардия не. И на него му се искало да запише един успех. С подобен "пълководец" съм съгласен, че дори и Сюлейман изглежда като нов Наполеон. Все пак Осман ярко се отличава от другите турски(а и руски) пълководци.
      Като стана дума за Вейсел и Александър се сещам за старият анекдот:
      "...паша хочет сдать Силистрию, а фельдмаршал не хочет ее взять.". Ситуацията не се е кой знае колко различна.
      Това са бележити пълководци на които имена са написани в световните енциклопедии.
      Това са енциклопедии, в който дори Монти се описва като талантлив. Напълно реално е тогава Сюлейман да е "бог на войната".
      Иначе аз гледам "да гледам" на способностите на генералите повече от "техническата" им страна, а не от националната принадлежност. Иначе става като онази анкета за най-важните сражения в човешката история, при която сраженията с участие на българите бяха най-много(поне половината).
      Иначе Гурко аз го свързвам с една горила, а не с пълководец(въпреки че маймуната май беше генерал...или генерала беше маймуна, обърках се ).
      Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

      Comment


        #94
        Сега се сещам, че един австрийски хахо с пагони на професор щеше да ни сменя азбуката. Като прочетох писаното си мисля, че в Западна Европа, може би, трябва да спрат да гледат собствения си пъп, а да започнат да четат. И ако не нашите историци, то поне собствените си сънародници, ама начетените. :sm100:
        Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
        Неизвестен руски адмирал

        Comment

        Working...
        X