Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Генетика на българите!?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Къде ги намери тия тюркски думи...
    Ако погледнем източниците, става дума за българска (не прабългарска и не славяно-българска държава). Освен това теорията за смесването на какви ли не народи може да има различна тежест. Те навсякъде почти са се смесвали, но това не пречи да има преобладаваща част. Просто се загледайте по хората.
    А за облика на българите има цяла книгаа "Българи, тюрки, славяни" на П. Добрев и там има достатъчно точни и пълни описания. Да не забравяме, че бялата раса се е разпростирала доста по на изток в далечното минало, а сега там живеят разни узбеки и т.н., което не значи, че са живели винаги там. Загледай се в руснаци и кавказци, в таджики и монголи и ще видиш на кого приличат масата българи.
    Впрочем по вестниците и телевизията винаги са търсели сензацията, тъй че на тях не може много да се разчита, даже никак :argh:

Comment

Според Б.Димитров днешните българи са наследници на 53 народа. Дали може да се намери некой да ги изброи поне?
      ??? ИСТИНАТА ???

Comment

Според Б.Димитров днешните българи са наследници на 53 народа. Дали може да се намери некой да ги изброи поне?
        излиза,че само името "българи" е останало
        Рядовому - храбрость,
        офицеру - неустрашимость,
        Генералу - мужество.
        А. Суворов

Comment

България определено не е "славянска държава", защото от малкото изследвания, които са направени се вижда, че славянският генетически маркер е с ниски нива.Същото се отнася и за страни като Сърбия, Хърватия, Македония, Чехия, Словакия.Разбира се, изследванията са скъпи и се правят в малък мащаб, като се разграничават различните етнически групи в дадената страна (българо-мохамедани, турци, цигани и т.н).

Моята теория е следната:на Балканите от Гърция до Сърбия/Румъния, Албания до Турция е имало едно население, което е асимилирало отделните народи, били славяни, прабългари или турци и горе-долу се е запазило, на някои места е тежко примесено като в източните части на Турция.Така че общо взето с другите балканци сме от едно тесто замесени.

Това за 53 народа е глупост, защото с народ се обозначава някаква по-голяма маса не откъслечни наемници или малко имигранти.

Comment

Ами като се замислиш ще ги изкараш и доста повечко защото тук още от времето на траките е имало какви ли не мешани скари а за термина "тюрк" вече се изприказваха толкова приказки и се писаха толкова теми...не виждам смисъл да се повтарям.
            ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Hussar написа
              Моята теория е следната:на Балканите от Гърция до Сърбия/Румъния, Албания до Турция е имало едно население, което е асимилирало отделните народи, били славяни, прабългари или турци и горе-долу се е запазило,
              Но кое ще е това население исторически?

Comment

Българското може би, или поне то е преобладаващото.
                (\_/)
                (°_°)
                (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

KG125 написа
                  Но кое ще е това население исторически?

Няма име, по-късно това население е послужило като плънка на по-развитите народи, които са идвали по тези земи.

Comment

Хм.
                    Извинете за включването по никое време с някакъв никакъв въпрос, едно от страничните ми занимания е нещо като спорт, който има общо с генетиката. Та ми е странно следното нещо...
                    Кои точно гени на българи, славяни и руснаци са сравнени и по какъв начин?
                    Как е подбран етническият произход на хората от извадката?
                    Защото според мен не може да се заключи за генетично сходство само в следствие на доминирането на даден алел, като например руса коса или зелени очи в най - голямата група изследвани хора. То най - голяма група по какъвто и да е избран признак винаги ще има, и даже от една народност и един район да са, няма гаранция че в случайно подбрана група ще доминира същият признак като в случайно подбрана друга такава.
                    Дано не е много еретично, но личното ми мнение е че напразно търсите чистата нация, била тя българи, унгарци ии горски хайдути; алелите и доминирането им в повечето случаи започват да се определят от средата - била тя слънце, начин на живот, привична храна и т.н.
                    Генетично едва ли може нещо смислено да се докаже...
                    Етно - културно - исторически могат да се твърдят разни неща.
                    Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

Comment

D3BEP написа
                      алелите и доминирането им в повечето случаи започват да се определят от средата - била тя слънце, начин на живот, привична храна и т.н.
                      Всъщност така се формират народите, но този процес тече за големи периоди от хиляди години. А идеално чиста нация едва ли може да съществува. Като приблизително такава могат да се посочат исландците, дето всичките са далечни братовчеди. Само че така започват кръвосмешения и израждания...
                      (\_/)
                      (°_°)
                      (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

D3BEP написа
                        Хм.
                        Извинете за включването по никое време с някакъв никакъв въпрос, едно от страничните ми занимания е нещо като спорт, който има общо с генетиката. Та ми е странно следното нещо...
                        Кои точно гени на българи, славяни и руснаци са сравнени и по какъв начин?
                        Как е подбран етническият произход на хората от извадката?
                        Защото според мен не може да се заключи за генетично сходство само в следствие на доминирането на даден алел, като например руса коса или зелени очи в най - голямата група изследвани хора. То най - голяма група по какъвто и да е избран признак винаги ще има, и даже от една народност и един район да са, няма гаранция че в случайно подбрана група ще доминира същият признак като в случайно подбрана друга такава.
                        Дано не е много еретично, но личното ми мнение е че напразно търсите чистата нация, била тя българи, унгарци ии горски хайдути; алелите и доминирането им в повечето случаи започват да се определят от средата - била тя слънце, начин на живот, привична храна и т.н.
                        Етно - културно - исторически могат да се твърдят разни неща.
                        Аз не бих казал, че изобщо разбирам генетика, но пък са ми доста интересни резултатите от подобни изследвания, които в момента още се считат за авангардни, а и са доста скъпи.За повече информация виж http://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_genealogy .Подобни проучвания изобщо не взимат предвид физически характеристики, като руса коса и т.н.Всичко е адски достоверно и точно, ако някои успее да направи подобни проучвания над около 10 000 представители на българското и балканското население, много неща ще станат ясни.

Comment

Ще им хвърля едно око, но като цяло нямам особено доверие на подобни твърдения. След много дни пак ще пиша тук, сега нямам възможност, но в общи линии доколкото знам засичат само някои хромозоми, като Y и т.н. Сигурността даже при директно изследване не следва да е 100%. А като говорим за славяни или китайци, връщайки се 2000 години назад преминаваме минимум две поколения. Изследвайки даже само по един ген или комбинация от гени за двама родители във всяко поколение се получава две на степен седемдесет комбинации, които могат да дадат възможност за сходство с една... Доста са. Без да говорим ,че не съм убеден доколко ДНК на отдавна умрелите е годна за изследване.
                          За текущите изследвания вече казах. Там не е ясно как са подбрали русите, па славяните, па незнам си какви си, освен на око.
                          Но както и да е, спорът отива в друга сфера.

PS. Както и да е. Момчета, не ми обръщайте внимание какво съм писал, по - сложно е даже отколкото аз се опитах да го изкарам... Говорете с иза генетиката на българите и толкоз...
                          Last edited by D3BEP; 10-09-2005, 01:38.
                          Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

Comment

На мен пък са ми интересни следните "резултати" (цитирам изводите):

Racial Classification partly based on Coons book.

Bulgaria = 60% East Mediterranean ( mainly hellenistic Thracians ), 15% Alpine ( UP, Celtic impact? ) , 15% Dinaric , 5% Turanid ( NW Bulgaria, remains of semioriental Turkic Bulgars ), 5% Nordish ( Germanic invasion impact ) = 60% Med. / 15% Dinarik / 15% UP / 5% T / 5% N

Note 1: I believe that Coon's classification for Bulgaria would be something like the numbers bellow;
                            - East Mediterranean 60% (Thracians)
                            - Neodanubian 20% (Slavs)
                            - Dinaric 10% (Illyrians)
                            - Nordic 5% (Scandinavians)
                            - Turanid 5% (Turkic Bulgars)

Note 2: Considering there is a Alpine presence in Bulgaria and that some antropologists group them in the same category (both brahicephals of similar stature and similar facial configuration) I would say that Slavic Neodanubians cannt be more then 10% if even that much.

Сега, ако можеха и наистина да го докажат, щеше да е добре...
                            Българската държава започва да се изгражда и с това започват проблемите.
                            Бисер от кандидат-студентската кампания
                            по история на СУ 2006

Comment

Това изследване ли е, или обикновена фантазия?

Най-близко до този етнически образ населението по нашите земи може би е изглеждало през ²²²-²V век (като изключим турският елемент), преди да започнат масираните инвазии на славяните и прабългарите, когато всъщност започва да се формира съвременният български етнос.
                              (\_/)
                              (°_°)

Comment

Warlord написа
                                Това изследване ли е, или обикновена фантазия?

Най-близко до този етнически образ населението по нашите земи може би е изглеждало през ²²²-²V век (като изключим турският елемент), преди да започнат масираните инвазии на славяните и прабългарите, когато всъщност започва да се формира съвременният български етнос.
                                По-скоро псевдо-изследване.Има нещо вярно, но не е много.

Comment

Working...
                                X