Това е много интересно/може и да е вярно/,винаги съм казвал че тогавашните историци не се церемонят с нулите.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Битката при Беласица 1014
Collapse
X
-
www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!
"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....
-
нищо чудно няма че Гаврил Радомир лично е убил Теофилакт Вотаниат - в края на ²Х и началото на Х век такива единоборства между военноборства между военноначалниците са често срещано явление/ при такова единоборство четири години по-късно ще бъде убит цар Иван Владислав/.Между другото никъде не се пише но в един български извор от Х²V век точният брой на ослепените български войници е посочен на 6 000 която цифра ми звучи най-реалистично.Някой знае ли нещо повече за битката при Сетина през 1017 г. според мен там Иван Владислав е победил и е успял временно да спре инвазията.
Comment
-
Гост
Между другото никъде не се пише но в един български извор от Х²V век точният брой на ослепените български войници е посочен на 6 000 която цифра ми звучи най-реалистично.
Comment
-
Василий ²² си подхожда към пленниците ,точно като към вражески войници,а не към въстанници-смъртта на 15 000 човека би била по-малък удар за чужда държава отколкото 15000 слепци,които не могат да работят,но трябва да бъдат хранени.Толкова голямо количество не способни да носят полза/в икономическия смисъл на думата/ хора са страшен икономически удар за България.А един умен император,какъвто несъмнено е бил Василий ²² не би навредил на собствената си държава по този начин.Просто според мен той все още не е бил сигурен в успеха във войната срещу България и е решил да приложи всички възможни средства, за да победи."Прави каквото трябва,да става каквото ще!"
Comment
-
Гост
Василий ²² си подхожда към пленниците ,точно като към вражески войници,а не към въстанници-смъртта на 15 000 човека би била по-малък удар за чужда държава отколкото 15000 слепци
Иначе е гледал на тях точно като на бунтовници. Радикалното решение е приложено за да се сложи край на една изтощителна и кръвопролитна за империята война. Способите, които използвал да речем при бунта на Склир просто не влезли в работа. Но за да избегне излишно кръвопролитие Василий бил доста отстъпчив.
Comment
-
Идеята на ослепяването е да не се пролива християнска кръв. Някои свети и добри владетели като княз Борис ² и Иван Асен ²² също са ослепявали, макар и не в такивма мащаби.
Сега се сетих, че когато Алексий Сваля брат си Исак ²² Ангел от престола, понеже братското чувство проговаря у него, решава да не го убива, а да го ослепи и да го хвърли в тъмница със сина му Алексий Така че наистина това е по- хуманен метод.....е, разбира се във византийската история имаме и примери за истинска безчовечност- като например императрица Ирина, която урежда убийството на сина си Константин V² в залата, в която го е родила.....абе християни били хората......
THE LABARUM
sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
,sevogorob eht erew ysmim llA
.ebargtuo shtar emom eht dnA
Бе сгладне и честлинните комбурси
тарляха се и сврецваха във плите;
съвсем окласни бяха тук щурпите
и отма равапсатваха прасурси.
Comment
-
Galahad написаАми броя варира между 14-15 000. Възможно е да е било и толкова, защото след това бълг. държава въобще не могла да се съвземе. Удара е бил съкрушителен.
Накрая България капитулира доброволно ,а не е завладяна.Това според мен е важно защото не се знае колко още е щяла да продължи войната.
Ситуацията е все едно Германия да капитулира след курската битка/сравнение за тия които са фенове на всв/.www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!
"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....
Comment
-
Според Скилица ослепените били около 15 хиляди, а според Кекавмен - 14 хиляди. Й. Иванов, а след него и Златарски, твърдят, че това число е преувеличено, защото по онова време такива големи войскови части не са се биели и особено из планинските теснини. Но е възможно да са били ослепени не само войници, но и местни български жители.
Иначе ослепяването си е масова практика за разправа с политически противници във Византия. По едно време се бях захванала да вадя случаите на ослепяване, обрязване на нос и т.н. и просто им загубих сметката, толкова са много. Залегнало е и в кодексите им, макар в по-късния, Юстиниановия, да намаляват престъпленията, които се наказват с отрязване на член.
Борис вероятно е възприел византийският начин на действие. Любопитното е, че вероятно отрязването на ръка за кражба в Крумовите закони, също звучи много "византийски", по принцип варварите (в най-общ смисъл чужденците) не са действали така, това е особена наказателна мярка.
Comment
Comment