Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Търся: Цар Калоян

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Търся: Цар Калоян

    Есе трябва да пиша. Историческо. Даден ми е и план, но ми трябват и извори и всякакви ми ти работи, с които да го напиша, както и поне два учебника, а както се сещате няма как да си ги набравя, затова ще ви помоля, ако някой може да помогне, да го направи. Благодаря Ви предварително.

    #2
    Най-добре е да почнеш с книгата на Николай Овчаров, която мисля се казваше "Победите на цар Калоян". Там има и посочени и цитирани доста пространно извори. Издадена е преди 3-4 години от Тангра-Танакра. Има и една книга "Погребението на Калоян" за открития в Търново гроб, за който се предполага, че е негов. Но тази книга е от 70-те години и е трудно откриваема. Първоизточници могат да се намерят на разни езици и в нета, но те споменават Калоян между другото. Основният първоизточник, доколокто знам, е преписката му с папа Инокентий, но тя май не е издавана на български и не знам дали е достъпна по някакъв начин.

    Comment


      #3
      Благодаря, ще се радвам ако намеря книгата на господин Овчаров. В момента събирам от разни учебници и установявам, че и в трите пише едно и също, даже са използвани едни изрази.

      Comment


        #4
        Обърни внимание, колко от градовете, превзети от Калоян, са минали в крайна сметка отново в чужди ръце?

        Comment


          #5
          Намери ли си това което ти трябваше?
          Pro Deo fide et Paria

          Comment


            #6
            Ами сега си прерових темите и ако искаш мога да ти дам това което имам, само трябва да го намеря, иначе е почти 7 страници а4 ръкопис с нормален размер на буквите, само информация за Калоян, мисля че юе намеря и извори и историография. За кога ти трябва това между другото?

            Comment


              #7
              Mи за утре, аз го написах, 3-4 часа се кьоравих да го пиша, за да се сетя, че няма къде да го принтирам, мале колко съм прост. Сега седя и се надявам утре курсовия да каже: добре, айде след ваканцията. Пфу. Мерси за помощта все пак. То не че и аз съм написал кой знае какво де....

              Comment


                #8
                Малко е късничко за доклада, но ако някой друг се интересува.
                В Интернет: На Востлит има доста извори, но са на руски. За Калоян са Вилардуен и дьо Клари. За гроба му пише на сайта на В.Т-во.
                Като книги: изворите свързани с бълг. история са събрани в поредица наречена "Извори за българската история". Там има извадки от Хониат, който дава също интересни сведения. Вилардуен също е преведен на български.

                Comment


                  #9
                  Честито на всички кандидат-студенти.

                  Comment

                  Working...
                  X