Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Викингски Нашествия през Средновековието

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Кажи го това на доц. Яникова и двойката ти в кърпа е вързана. Тя е рускиня и предава " История на Русия ". Доколкото си спомням финските племена играят важна роля в създаването на Киевското княжество. Така че и тяхната държава не е чисто славянска, както България.
    В " Повесть временных лет " можеш да научиш повече за самото създаване на Киевското княжество. Освен това Рюрик се смята за един от основателите на тази държава.

Comment

Викингите - защото това е истинското им име са обитавали скандинавските фиорди.Името според различни източници означава различни неща - някои го превеждат като деца на фиордите, а други като пирати.Пролетно време се раздавал бойният им вик - Гааа викинг - хайде да грабим, да викингстваме.А иначе другите им имена идват от географските области, които са заселвали или оплячкосвали като нормани - Нормандия
      П.В.

Comment

emi73 написа
        Кажи го това на доц. Яникова и двойката ти в кърпа е вързана. Тя е рускиня и предава " История на Русия ". Доколкото си спомням финските племена играят важна роля в създаването на Киевското княжество. Така че и тяхната държава не е чисто славянска, както България.
        В " Повесть временных лет " можеш да научиш повече за самото създаване на Киевското княжество. Освен това Рюрик се смята за един от основателите на тази държава.
        Еми, незнам какво би казала доцент Яникова, но мисля, че съм добре запознат и с аргументите на норманистите и аргументите на антинорманистите, така, че със сигурност не би ми писала двойка.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Здр. Краси,
          дай линк за тази руска теория, би ми било интересно.

Иначе има изобилни източници, вкл. генеалогични таблици за произхода на княжеските родове в славянските земи. И според мен руските княжества възникват като двусъставни. Ролята на държавотворчески елемент са именно варяжките (викингски дружини). А славяните са покоряваните.

Сполай Ви!

Comment

Comment

Thorn написа
              Иво, руснаците имат теория и то подкрепено от доста доказателства, че варягите всъщност не се скандинавци или по точно не са изключително скандинавци а и например западни прибалтийски славяни. А името идва от прибалтийската славянска облас Вагрия.
              Ъъъ, аз също не съм запозната с това, дай инфо. Но нали се сещаш, че западните прибалтийски славяни са говорели много близък език с киевските славяни, а варягите са говорели друг език, въобще са се различавали доста. Може би са били прибалтийци, но не славяноговорящи.

Comment

Има една много интересна статия, с интересна хипотеза за произхода на русите от Ом. Прицак. Казва се "The orgin of Rus".

Comment

Ето един линк от друг сайт:
                  П.В.

Comment

Working...
                  X