Анализ на аргументите за неделимостта на българите от европейската цивилизация през ХV-ХVІІ век. :wall: Имам нужда от много спешен отговор.Ако някой знае нещо по темата ще съм много признателна!!!!!!!!!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
България през ХV-ХVІІ век
Collapse
X
-
Аз дори трудно мога де си представя какви биха могли да бъдат тези аргументи . Впрочем, то и понятието "европейска цивилизация" за упоменатия период е доста размито и неясно, общо взето зависи от това какво точно се влага в него от съответният субект, провеждащ изследването. Но като цяло България не е част от западно-европейската цивилизация през този период.
Comment
-
Ами първо трябва да дефинираш понятието "европейска цивилизация" з атози период, така че то да е обхватно и единно, та след това да се помисли кои територии, от тези които в момента се причисляват географски към субконтинента, могат да се смятат тогава за част от въпросната цивилизация. Проблемът е, че не съм сигурен доколко би било оправдано въвеждането на подобно понятие, особено пък за цяла географска Европа. По-скоро може да се въведе подобно понятие, което да обхваща Западна Еворпа и то да се проведе по линията на католицизма/протестантството. Съответно, другата общност ще е по линията на православието и България принадлежи културно към нея. Впрочем, съществуването в рамките на Османската империя внася определени допълнителни промени, които допринасят за увеличаване на разиките със Западна Европа (ако приемем последната за "европейска цивилизация" през тозипериод, което впрочем донякъде бихме могли да направим).
Comment
-
Ученичка или студентка?
Ако имаш поне един ден време и ако си от София бих препоръчал да потърсиш книгите на Цветана Георгиева и по-специално "Светът на българите през ранните столетия на Османското владичество (началото на ХV — края на ХVII в.)", С. 1993
Иначе единствената част от българския народ по това време, която малко или много поддържа връзка с европейската цивилизация е католическата общност.
Има книга "Документи за дейността на Католическата църква в България" и може да се намери в Столична библиотека.We don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
Comment
-
Пространство и пространства на българите XV - XVII век
Автор: Цветана Георгиева, 1999
Обем: 343 стр.
Формат в мм.: 130x200
Издател: ИК "ЛИК"
Мека подвързия
Ако можеш си намери тази книга . Вярвам че тя ще ти свърши работа.
Книгата струва между 6 и 10 лева.
Ако я няма на Славейков, провери в Националната библиотека.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
не се притеснявай да споменеш, че в този период творят например Константин Костенечки в Сърбия/ в Европа, /Григорий Цамблак в Русия /тогава изцяло в Европа/, че например
от Яков Крайков във Венеция се издават първи южнославянски печатни книги, че някои теми и похвати в дамаскините са западни, че несъмнено не турски и неориенталски са мотивите и в Рилския манастир.
Николай Генчев имаше книга за интелегенцията ни в този период, изборена по години, мисля че дава някаква представа.
Да изоставането е факт, до ренесанс така и не се допираме, ама вес сме си европейци, култуурата не ни е гащи, тъпан и ятаган... макар че като се замисля... а Чипровци, там е истината, българските католици, те са били също доста на ниво!
Сега за Павел Брадати и Григорий Синаитски не мога да кажа дали ни причисляват към Европа, със сигурност не ни отдалечават...
А, всъщност, поправете ме ако бъркам ама май сред нежния пол в гимназиите се появило мнението, че тук помагат много и то без кафенеце и ала-бала при писането на домашни...бъркат невръстните дами, само за втората световна важи това, и то за Голъм АламейнскиLast edited by von Danitz; 10-01-2005, 21:58.
Comment
-
lzl написаНякой учител по история кара да се пишат глупости, за да ни изкара част от западноевропейската цивилизация, в тон с бъдещото ни членство в ЕС?
Моите ученици се справяха без чужда помощ. :sm186:
Теодора има късмет, че ходих при баща й (зъболекар) да ми подостри зъбите, та човека се сети да ме попита.
Вие питате, а ние отговаряме.
Само дето ме попитаха в последния момент...Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
Comment
Comment