Без да съм много наясно с въпроса (уви), на това не е ли въпрос на динамика на езиковото развитие. И може би може поне теоретично да му бъде отговорено, разбира се, в някакви рамки и с допустима грешка. Защото еволюцията на езика има някакъв темп, който съвсем не ще да е еднакъв през различните времена и предполагам, че се ускорява във "времена на промени" (т.е., когато има много активен културен обмен, войни и всякакви нещастия, които водят до размесване на езиковите групи; също така и с ускоряване на прогреса в комуникационните технологии (което прави обмена и връзките по-бързи)) и съответно ще има и периоди на остносителен застои или по-точно, равновесие, когато речта се променя слабо.
Не знам обаче дали въобще има изследвания по тази тема?
Не знам обаче дали въобще има изследвания по тази тема?
Стария ми даскал по история ми е обяснявал точно за това че власите до преди 170-80 години са си писали и говорили на български(между другото е арменец и малко не на място ще е обвинение в някакви шовинистични системи).Днешният език на румънците е най-близко до италианския ама от къде са се взели италианци тук
)

Comment