Съобщение

Collapse
No announcement yet.

При Крум доста хора говорещи на влашки били преселени на сѣвер от Дунав. Вѣрно ли е?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    При Крум доста хора говорещи на влашки били преселени на сѣвер от Дунав. Вѣрно ли е?

    Вѣрно ли е, че по врѣмето на хан Крум доста хора, говорещи на влашки, били преселени на сѣвер от Дунав?

    Ако да, кои сѫ източницитѣ.

    #2
    "Говорещи на влашки" - не, разбира се. Иначе преселени на север от Дунава има. Това са част от ромейските пленници, отвлечени на два пъти от Източна Тракия - общо около 170 000 души. Колко от тях са преселени там, не се знае, но тези, които преселени, се връщат обратно през 837г.

    Comment


      #3
      Христо Тамарин написа Виж мнение
      Вѣрно ли е, че по врѣмето на хан Крум доста хора, говорещи на влашки, били преселени на сѣвер от Дунав?

      Ако да, кои сѫ източницитѣ.
      А кой е източникът който твърди такова нещо ? Защото именно Крум да бъде упрекван в някаква тенденциозност на верска , етническа или езикова основа е меко казано грешно. Първо да си припомним кой е зет му ? Как пък не се намери някой достоен велемощен боил или поне словенско князче за ръката на сестра му , а той да я даде на презрян ромей . Второ : висшите му военачалници-Леон , Кордилис , Янис , което е може би умалително на Ἰωάννης , Варданис , Григорас са ромейски стратези на ….българска служба. То май само брат му и Иратаис да не се окажат българите...Трето : При Крум бягат любимецът на Никфор - Византий , арабският майстор-оръжейник и предводителят на сердикийците - спатарий Евматий с хората си (няколко хиляди) ...Крум привлича ромеите като магнит или те му налитат като мухи на мед . Изворите гърмят - авари и склави се бият за Крум (и в лош за него час...няма предателства , няма бягства) Нещата обаче не свършват дотук ...де да бяха...
      Юли 813 г. пред стените на Константинопол само трима души са удостоени с доверието и честта да придружават Ювигито в станалите фатални преговори с Лъв V - Врагът на истината. Това са неговия логотет , зет му Константин Пацик и сина му - тоест племенника на Крум. Сега ...ето разсъждение на Златарски : При важността на предстоящата си работа — да води преговори за мир — Крум ще да е взел със себе си, очевидно, своя най-добър съветник и най-близък и важен човек, какъвто е могъл да бъде напр. неговият кавхан . Натам за зет му Пацик се налага тезата , че той е там в качеството си на преводач. Добре , но какво търси тук младият Пацик ? Че държи и юздите на Крумовия кон ! Излиза , че младокът е най-доверен от доверените ….Изкушаващо е да се предположи , че Ювиги е имал големи амбиции за племенника си. Дори прекалено големи...
      От сравнително многобройните източници за Крум и гръцки и латински , че и домашни (каменните надписи) никъде не фигурира името на наследника Омуртаг. В този ред на мисли не е и чудно , че и името на самият Крум липсва от още по многобройните каменни надписи на наследника му. Омуртаг пише имената или родовете на свои хора - кой умрял на война , кой по време на мир , кой се удавил ...но за Крум - нищо. Едва Маламир ще спомене името на славния си дядо. Обиден ли е бил Омуртаг ? Да видим каква е съдбата на ромейските стратези-християни на баща му .
      Цариградски синаксар 416 = Извори IX 288: „той (= Омуртаг) посече с нож Леон и Йоан, стратези на християните" Основателно се идентифицират със стратезите от Хамбарлийския надпис - Λέον и Ἠανής = Ἰάννης !

      Comment

      Working...
      X