Здравейте! Не пиша и не коментирам тук, защото съм лаик и влизам само да чета. Това което ме провокира да пусна темата е скорошното ми пътуване до Брашов. Там в музея на първото румънско училище, в двора на църквата св. Николай, видях средновековна книга за Царевец. Питах уредника за книгата. Той ми разказа, че я намерил преди 3 год в архива на църквата. Писал на наши историци, които дори му отговорили, но досега никой така и не е ходил до там да изследва въпросната книга. Човекът е доста добронамерен и се отнася с дълбоко уважение към България, като се има предвид, че основателя на училището е българин - Антон Панов от Сливен. През 1947 са искали да унищожат училището и книгите, но служителите в църквата са успели да ги скрият в кулите. Сега, каза той, вадим книгите и само сричаме неразбираемите думи от познанията си по църковнославянски, тъй като нямаме специалист по български език.
Въпроса, който искам да поставя е дали имате други данни за книгата. Дали наистина е така неинтересна за средновековната ни история, че 3 год никой от нашите специалисти не е проучил написаното в нея? И друго - какво още крие архива на църквата св. Николай?
Въпроса, който искам да поставя е дали имате други данни за книгата. Дали наистина е така неинтересна за средновековната ни история, че 3 год никой от нашите специалисти не е проучил написаното в нея? И друго - какво още крие архива на църквата св. Николай?
Comment