Потърсих с търсачката, но не открих това, което ме интересува: Ползва ли ли са и до колко изобщо са познавали българите двуръчните (в оргинала "двурък") мечове по времето на Калоян?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Малко несериозен въпрос за двуръчни мечове
Collapse
X
-
Доколкото България не е изолирана територия и търговците са обикаляли из околните земи вероятно някои са познавали/ползвали двуръчните мечове. Още повече, че латинските рицари достатъчно време вече са се размотавали из региона. Предполагам, че малцина българи са ползвали това екзотично и скъпо оръжие, масовата употреба на което предполага тежка конница и пехота, т.нар. men-at-arms, каквито не са разпространени по времето на Асеневци.Какво зората? Ние сме Урук-хай — не спираме да се бием ни денем, ни нощем... Какво зората?
-
На мен, доколкото ми е известно, въоръжението през ВБЦ не е било обект на специално изследване. От друга страна едва ли е било различно от това във Византия, а специелно за времето на Борил пък има данни за внос на оръжие (копия) от Бохемия, така че ако потърсиш данни за околните държави и там има такива, то преспокойно можеш да приемеш, че и тук е имало такива.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеХъм, доколкото ми е известно, двуръчните мечове (по-скоро ренесансово оръжие, т.е. по-вероятно е да го намерим поне от средата на Х²V век насетне) навлизат като оръжие доста по-късно, така че е малко вероятно да са били налични към времето на Калоян (включително и в "рицарските" армии).A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Stan написа Виж мнениеНа мен, доколкото ми е известно, въоръжението през ВБЦ не е било обект на специално изследване.
Това е най-пълното изследване, което пък на мен е известно, обхващащо цялото българско средновековие, но е на базата само на находки от столичните центрове Плиска, Преслав и от Мадара. Сред цялостно запазените находки са два едноръчни меча от 12-13 в. С подобен меч са изобразени българските войници от менологията на Василий ²².
Доколкото знам единствената цялостно запазена сабя е от новопазарския некропол (V²²² в.)
Фрагментите от мечове също преобладават над фрагментите от саби. От друга страна пък хронологично последните са по-разпространени през 8-10 в. и в по-късния период едва ли не липсват (най-малкото не съм попадал на сведения за саби след 10 в. при всичката номадска сган усядала на Балканите. Възможно е разбира се и някои от находките да са погрешно датирани). И накрая, за да съм по темата, не ми е известно в България да е намиран двуръчен меч.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
dibo написаПреценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
Comment
-
Истинските двуръчни мечове (да не се бъркат с мечовете ръка-и-половина/дълги ) се появяват чак през 15 век. По времето на 4-тия Кръстоносен поход, въоръжението на кръстоносците се състои главно от едноръчни мечове и така нареченият "преходен тип" - т.е. меч с малко по-дълго острие и ръкохватка, която позволява и използването на лявата ръка, но не е истински "ръка-и-половина". Доколкото имаме сведения за периода, българите по това време са използвали почти изцяло едноръчни мечове, напълно сравними със западните образци. Сабите, широко използвани по време на ПБЦ, по това време вече са рядко използвано оръжие и то главно от наемниците кумани. Няма засвидетелствано използване на мечове ръка-и-половина от българите в който и да е период, камо-ли двуръчни.
Поздрави,
МедкаPauke !
Comment
-
Медката е прав.
Който иска да научи повече за средновековният меч горещо препоръчвам тези две книги
The Sword in the Age of Chivalry
DepositFiles provides you with a legitimate technical solution, which enables you to upload, store, access and download text, software, scripts, images, sounds, videos, animations and any other materials in form of one or several electronic files.
Records of the Medieval Sword
То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Е, чак бъкано... има 4-5 изображения. А и да не забравяме, че през 15-ти век вече е напълно възможно да има сериозно влияние от османците.
Не се сещам за изображения на саби от 12-13 век в региона, но като се има предвид, че сведенията са доста оскъдни за този период, е нормално.
Затова, пък, има един великолепен екземпляр изложен в НИМ. Разбира се, Божо пак си е "свършил" работата и го е пъхнал във витрините за ПБЦ.
Поздрави,
МедкаPauke !
Comment
-
Всъщност изображенията на мечове са многократно повече от тези на саби. Също и археологическите находки.
Разбира се Медката е прав за съпоставимостта межу тукашните и рицарските мечове, аз бих го разширил -цялото рицарско въоръжение и снаряжение е такова, каквото и българското (с някои специфични разлики, разбира се). Тук не може да става и дума за двуръчни мечове, ковани брони и прочее ренесанщини, а дори и за същински дълги мечове.
Comment
Comment