Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Търся помощ за разпознаването на връх на копие

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Търся помощ за разпознаването на връх на копие

    Както гласи заглавието, опитвам се да разбера произхода на един връх на копие. То е семейна реликва, но нямам представа къде точно и кога е открито. Предполагам, че може да е било открито в годините преди комунизма, но не съм сигурен. Със сигурност мога да твърдя, че


    Общата дължина е 38.3 см. Самата бойна част е дълга приблизително 21 см и е с интересно сечение - близо до върха е квадрат, който след първите 5 сантиметра преминава плавно в ромб с вдлъбнати страни. Две от срещуположните "ребра" на копието са няколко мм по-широки от другите две и имат дупки в самия край. Интересното в случая е, че по-тесните ребра нямат дупки, но имат вдлъбнатини на същото място. Вдлъбнатини има и между ребрата, на снимките те са в бяло.

    След бойната част на копието следват три пръстена с триъгълно сечение(напречно на оста). От втория са отсечени/отрязани сегменти, за да му се придаде форма на квадрат.
    Кухата част на копието(socket) в която би трябвало да влезе дръжката е дълга 11 см и започва на около 1.2 см зад третия пръстен. Както се вижда на снимката, има дупчици за гвоздеи за придържане към дръжката.

    Ако някой има представа какво е това острие, ще съм му много благодарен. От години възнамерявах да го снимам, но понеже много рядко се прибирам в БГ и винаги забравям да го направя...:next_verysad2:



    #2
    Много красиво са оформени пръстените, разточителство за бойно оръжие. На мен ми прилича на връх на бойно знаме.
    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

    Comment


      #3
      забравих да спомена, че острието има леко изкривяване около десетия сантиметър, което обаче не прилича да е от огъване(прилагане на странична сила) а "вълнообразно" изкривяване, ако мога да го нарека така, като от сила приложена по надлъжната ос.

      Comment

      Working...
      X