Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Руско-австроунгарски преговори (1878)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Руско-австроунгарски преговори (1878)

    От дълго време чета форума с голямо удоволствие и научих много неща покрай дискусиите които провеждате в отделните теми. Никога обаче не съм намирал за нужно да пускам нова тема (все пак има всичко което ми е нужно), но ето, че дойде и този миг.

    Първо се извинявам ако има подобна тема, проверих с търсачката и мисля, че няма, но все пак...
    Четох, че е имало преговори между Руската империя и Австро-Унгария, преди руснаците да се договорят с англичаните. Условията на австрийците доколкото разбрах облагодетелстват до голяма степен България - поне сравнено с договора от Берлин. Отстъпките които трябва да направят руснаците на Балканите спрямо австрийските са доста големи и това най-вероятно е причината за провала на преговорите, но какво би станало ако руснаците бяха приели. Поправете ме ако бъркам, но щяхме да имаме излаз на Бяло море, а и сме щели да имаме по голяма част от българското землище в пределите на държавата ни. Как би се развила в такъв случай външната ни политика в областта на освобождаване на българското население останало под чужда власт и дали щяхме да имаме по добър шанс за това.
    (Темата е по подходяща за раздела "Алтернативна история", но понеже не съм сигурен дали формулировката ми е достатъчно добра я пускам в този раздел.)

    #2
    Di0mitko написа Виж мнение
    Условията на австрийците доколкото разбрах облагодетелстват до голяма степен България - поне сравнено с договора от Берлин. Отстъпките които трябва да направят руснаците на Балканите спрямо австрийските са доста големи и това най-вероятно е причината за провала на преговорите, но какво би станало ако руснаците бяха приели.
    Ами не, преговорите не се провалят. Има няколко съглашения, общо взето Австро-Унгария се съгласява да пази благосклонен неутралитет, ако Русия реши да започне война срещу Турция (това развързва ръцете на руснаците да действат), срещу обещание за евентуална окупация на Босна. Русия се съгласява да не създава голяма славянска държава на Балканите, условие което в последствие Игнатиев почти самоволно нарушава с глупостите си в Сан-Стефано и кажи речи тотално прецаква нещата.
    Recalibrating my lack of faith in humanity...

    https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

    Comment


      #3
      Съглашение между англичани и руснаци преди войната реално няма.Петербург иска от Великите сили да предадът нота на Портата, че ако не изпълни решенията взети в Цариград през зимата на '76г. , то те ще вземат силови мерки да прилагането им.Англичаните обаче не са съгласни и предлагат поправка, която грубо казано звучи "решенията са задължителни, ако ги смятате за задължителни" ,а през това време Елиът в Цариград навива Мидхат паша да не се угъва под натиска.В крайна сметка обаче англичаните реално нямат какво да направят за да спрат руснаците от война - тогавашния шеф на Форис офис, лорд Стенли, е за добри отношения с русите, като добавим и общественото мнение в страната покрай кланетата в България , английската позиция е по-скоро пасивна-изчаквателна.А и Първата лига на Императорите е вече факт, Бисмарк не иска да се кара с руснаците, а и за австрийците руската оферта е доста добра - ако Русия спечели, вземат Босна, ако загуби - статуквото си остава същото, а след събитията от '61 и '71 Балканите си остават единствената възможна дестинация за австрийска експанзия.Франция по-това време не е фактор в Източния въпрос, така че няма и голяма континентална сила на която англичаните да се упрат.Е, като виждат Санстефанския договор, австрийците запяват друга песен в Берлин.

      Иначе,не съм сигурен доколко Игнатиев е знаел за договорките на Александър с австрийците.И все пак, в стила на руската дипломация по това време е с подобни действия да си вдига акциите сред балканските християни.Също така, не мисля че нещата с излас на Бяло море биха се получи точно през 1878.Дизраели е тюркофил и силно скептичен към руските акции на Балканите,общо взето в духа на Палмерстонската политика, и не би приел изменение на Парижките договорки с подобни промени.Солзбъри е на по-различно мнение, но в Берлин е все още само външен министър.
      Last edited by AggressiveRefrain; 27-12-2012, 16:13.
      Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало

      Comment

      Working...
      X