Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Национални герои хайдути и четници!!!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Национални герои хайдути и четници!!!

    .

    Поп четник, както си му е реда.



    #2
    Добре си решил да пуснеш нова тема,но не разбирам каква е идеята ти.Ако е само да си направим галерия от снимки,то не виждам голям смисъл.Добре би било към снимката да има и някаква биографична справка.За мен например не е проблем да разпозная поп Грую,поп Харитон и Караджата,обаче както вече съм отбелязвал темите се преглеждат и от хора,които не са толкова на ти с историята,а и от съфорумци за които този период от историята не е приоритет.

    Както и да е.Мисля тук да постна биографиите на Сава Младенов и Гюро Начев.
    Last edited by boilad; 27-10-2012, 13:57.
    Liberte, egalite, fraternite
    Viva la revolution
    Zalmoxis написа
    Имайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
    http://hristoen4ev.blogspot.com/
    dibo написа
    Преценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
    - това се случва, когато се докладват богопомазани като Тора.

    Comment


      #3
      Идеята на темата е хората да се запознаят с живота на тези наши герои. Информация за всеки от тях има на много места, ако започна да поствам биографиите им - темата ще се задръсти.
      Taзи година 2012 се навършват 200 години от рождението на Ангел войвода.
      Роден в с.Новаково Пловдивско.
      На 6 год става овчарче. На няколко пъти турците крадат животни и в негово присъствие си правят чеверме.
      Когато е на 18 год, изнасилват сестра му. Ангел предава стадото на по-малките си братя,снабдява се с пушка,2 пистолета и сабя и хваща гората. Скрива се в трудно достъпна местност и зачаква удобен момент за отмъщение. В продължение на 1 година отмъщава като ги убива до един и излага телата им на селския мегдан Понеже е неграмотен,диктува на свещеника да напише на една бележка,която закача върху тях: "Такава участ очаква всеки,който посегне на честта на българска жена". С кръвта на убитите изписва върху гърдите им и челата им кръст.
      Решава да се върне към овчарството,но случаи като неговия се оказало,че има и много други. Със спестени пари купува пушки,пистолети и саби и въоръжава още десетина буйни младежи,като всеки един от тях има за какво да отмъсти.
      С тази малка чета Ангел войвода започва да наказва всеки насилник,който е посегнал на българска жена или ограбил имущество на някой селянин. Турците в района се поуплашват и започват да се въздържат от произвола.
      Дружината постепенно се разраства и наброява около 60 човека. Опитите на хасковския каймакамин отряд от 160 низами и 200 башибозуци да разбие четата удрят на камък.
      Населението на Хасковско където действа четата,създава песни за прослава на Ангел войвода и момчетата му. В една от тях се пее: "Докато Ангел войвода със своята дружина царува в Родопите,турците са рая а българите - господари".
      През 1862 г Ангел се разболява от коварна болест и разпуска своята дружина която вече надхвърля 100 човека. Оттегля се в Хилендарския манастир в Света гора. И понеже е останал неграмотен,диктува спомените си на един монах. Те все още се пазят в манастирската библиотека.
      Умира през 1864г.

      Comment


        #4
        Сава Младенов

        boilad написа Виж мнение
        Както и да е.Мисля тук да постна биографиите на Сава Младенов и Гюро Начев.
        Дойде веме да си изпълня обещанието.

        Сава Младенов Ръжанков е роден в Тетевен през 1845г. Той е най-голямото дете на Младен Ръжанков и Цона Петрова.През 1858г. семейството за кратко живее в Орхание,а от там се преселват в Червен бряг,където купуват къща и отварят дюкян.Сава участва във Втората легия и от тогава е един от най-верните сподвижници на Левски-негов личен куриер и спътник.Запознава го с брат си Лазар в Червен бряг и със сестра си Яна и мъжа й Симеон Сахатчиев в Плевен.

        През пролетта на 1871г. по поръчение на Левски Сава Младенов и Дидьо Пеев пътуват до Румъния.През есента на същата година,заедно с Васил Йонков, е назначен за организатор в Тракия от същото събрание,което делегира на Общи правата на организатор за Орханийско.След съвместна обиколка с Васил Йонков в Тракия през ²-²².1872г., Сава отново заминава за Румания,а разкритията по Софийското приключение правят връщането му невъзможно.

        Участва във всички сражения на Ботевата чета,а след смъртта на воеводата остава в групата на Войновски.С двама другари се отделил.На пети или шести юни 1876г. бил предаден и заклан в Тетевенските колиби.


        П.П.За Гюро Начев някой друг път.
        Liberte, egalite, fraternite
        Viva la revolution
        Zalmoxis написа
        Имайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
        http://hristoen4ev.blogspot.com/
        dibo написа
        Преценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
        - това се случва, когато се докладват богопомазани като Тора.

        Comment


          #5
          Гюро Начев

          boilad написа Виж мнение
          П.П.За Гюро Начев някой друг път.
          Гюро Начев, наричан още Върли Гюро, е роден в село Кочмаларе (днес Отец Паисиево) през 1827г. Бил с грамаден ръст и буен нрав, който му навлякъл неприятности. затова през 1850г. решил да бяга в чужбина, но по пътя бил увлечен от Видинското въстание. Постъпил в четата на Първан Вельов. Случило се така,че той и другарите му били обградени в една воденица, за да ги спаси Гюро спрял воденичния камък,който премазал ръката му, оттам останал и другия му прякор Чолак Гюро.

          След това бил четник при Ильо войвода. През 1856г. отново е във Видинско този път замесен в Димитракиевата буна.След смазването на бунта успял да се прехвърли в Калафат, а оттам в Букурещ. Той не се задържал много във Влашко и скоро след това се върнал в родното Кочмаларе при семейството си, но враждата заради която някога напуснал не била забравена и скоро пак тръгнал към Влашко. От там с група италиански работници заминал за родината им, включил се в гарибалдийските дружини, през 1859г. участвал в кръвопролитните боеве при Мадженте и Солферино.

          Привлечен от вестта за сформирането на Първата легия Гюро заминал за Белград, но след разпускането й, заедно с Грозю Станев от Стара Загора, отново заминал за Италия. На Малта намерил дружините на Гарибалди готови за поход към Рим в чиито редове бил и Теофан Райнов.Кога Гюро се е завърнал в родината не е много ясно, но през 1866г. с група италиански работници по строежа на линията Одрин - Саранбей отново заминава за Италия, този път, за да участва в боевете за присъединяването на Венеция заедно с Нено Маринов от Кочмаларе, Иван Хаджидимитров от Стара Загора и Димитър Николов от Велес.

          Когато Гюро се завръща в Кочмаларе заварва вече изграден от Левски комитет и става комитетски куриер.През 1875г. е заподозрян за революционна дейност и отново търси спасение в Румъния, където се записва в четата на Ботев. След сражението на Милин камък изгубил четата и се озовал край Троянския манастир, където срещнал група въстаници от Тракия водени от Георги Попов от Сливен. След редица премеждия Гюро Начев успява да се добере до Кочмаларе,където се укрива и дочаква Освобождението.

          Храбрия и скромен поборник умира на преклонна възраст през 1912г. Първородния му син Тодор Начев загива през 1868г. в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.Освен от смазаната от воденичния камък лява ръка, тялото на Гюро Начев било белязано и от саблен удар през лявата вежда и рамото получен в боевете за Италия.

          П.П. Може би другия път ще напиша нещо за Теофан Райнов.
          Liberte, egalite, fraternite
          Viva la revolution
          Zalmoxis написа
          Имайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
          http://hristoen4ev.blogspot.com/
          dibo написа
          Преценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
          - това се случва, когато се докладват богопомазани като Тора.

          Comment


            #6
            Филип Тотю войвода. Роден през 1830 г. /Тодор Тодоров Станчев/ в търновските колиби Гърците. Известен на турските власти като Тотю Топалски. Животновъд, търгува с добитък, което му създава неприятности и се явява причина да стане хайдутин. След 1850 е хайдутин при Бойчо войвода, П.Чернев, Ст. Люцканов Попов и Желю войвода. Прави и собствена чета с която има много сражения и премеждия. Залавян на 3 пъти, но все успявал да избяга. След като изскача от комина на обкръжената му родна къща с два пищова в ръцете и се хвърля с ятагана си срещу турците, които удря наляво и надясно и избягва в гората, говорят, че имал крила по рождение и бил хвърковат. От 1863 г. с преселва в Румъния. На 15 май 1867 г. с 40 души минава Дунав, и при село Върбовка води битка, която имала голям отзвук и епохалното значение на начало на решителния етап на Освобождението. Захари Стоянов пише за Върбовка следното: "Най-после тя даде право и гражданство на думата КОМИТА, дума, която беше начало на турското падение". При Юмрук Чал се съединява с четата на Панайот Хитов и преминават в Сърбия. Участва във Втората Бълг. Легия. Не е съгласен с тактиката на революционния комитет и отказва да води четници в България. Живее в Одеса. Участва в сръбско - турската война, преминава в Зап. България с голяма чета. В навечерието на Освободителната война е обвинен за обир и осъден в Румъния, където престоява в затвора до 1884 г.. След това живее в с. Острица и Две Могили - Русенско. На погребението му неговият съратник Панайот Хитов произнася знаменателните думи: "Тук почива страшилището на Турската империя ! "
            Last edited by pehotinec; 01-11-2012, 23:27.
            "Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"

            Comment


              #7
              Поздрави на автора на темата и на всички за интересната инфромация !
              "Моята крепост беше българската нация, българският народ, моят български произход."
              - МУСТАФА ШАРКОВ -

              ---------------------------------------------------------------------


              www.ottomanbul.blogspot.com - Османски паметници на територията на България

              Comment


                #8
                Апостол войвода - един от любимците ми !!!

                Comment


                  #9

                  Comment


                    #10

                    Comment


                      #11
                      Дати за чествания.
                      Раковси е роден 2 април 1821
                      Котел, Османска империя, дн. България
                      Починал 9 октомври 1867
                      Букурещ. Според мене е най-добре да се отбелязва паметта му на 20 април когато е и априслкото въстание, което до голяма степен избухва именно заради неговата дейност.

                      Димитър Николов Асенов, по-известен като Хаджи Димитър и Стефан Караджа на датата на която четата е разбита 21 юли.
                      Филип Тотю на датата на която е починал, тъй като датата на раждане не се знае 23 март .
                      Левски на 19 февруари.

                      Comment


                        #12
                        "Господине, Този Балкан е мое родно място, от малък съм пораснал в него. Толкова години вече неговите гори ма приемат, пазят ма и ма изпращат като свое родно дете и, слава богу, досега никой не ма повреди и уби, та ти ли се намери сега да додиш да ма уловиш? С божия сила мене не ми се вярва, че ще да сториш това за срам на Христовата вяра, а за слава на турската. Не вярвам да ся удостоиш с такова щастие и да получиш от султана онази голяма награда и слава, за която се полакомиха мнозина и си оставиха главите тъдява......Позволи ми да ти кажа, че много е лекомислен е твоят баща, Садък паша сега в Сливен, а Чайковски някога в Русия, задето ви е позволил да додите срещу мене с войска.....Няма да видите никога баща си, нито той вас, защото вий види се, освободихте Полша от Русия, нали? Оставихте я свободна и дойдохте сега с баща си да помагате на Турция да тъпчите един поробен народ! Позор да личи в бъдещите векове на вашето чело, на баща ви и на цялата ви емиграция! У дома си се бихте за тази свобода, която тука идете да отнемате от нас. Добре като е тъй, по-добре се пазете!"..... Май 1867 год. Балкана ..................... Филип Тотю войвода .................. Това е писмото която е изпратено на "комендантшата", г-ца Чайковска, която събрала казаците си и си заминала за Сливен.Когато Чайковски се убедил, че със своите събратя емигранти нищо не ще могат да направят те в Турция.......той подбутнал роднините си да опитат издалеко да не би руското правителство не би му простило, ако подаде прошение до царя, и когато получил известие, че има недежда, той подал прошение до Руския цар, който му простил и му позволил да се върне, при условие , че ще живее в Киев и няма да напуска града. В Киев, казва Ф. Тотю, аз се срещнах в 1869 г. с този иначе добър човек....ме насърчаваше да държим бунтовното дело, в което ще сполучите, казваше той, турците много се плашат от българската революция, знам ги, бях между тях. .............. Това пише Филип Тотю за своето премеждие с " казашкия алай", изводите от което са валидни и ДНЕС.
                        Last edited by pehotinec; 04-11-2012, 19:29.
                        "Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"

                        Comment


                          #13
                          Горното изказване е от книгата за Ф. Тотю. Та се сетих тази книга и онази за П. Хитов са може би основните в тази тематика.

                          Comment


                            #14
                            boilad написа Виж мнение
                            П.П. Може би другия път ще напиша нещо за Теофан Райнов.
                            Из нета намерих една статийка, която ми се струва достатъчно представителна за дейността на Теофан Райнов. Най-съществената ми забележка е, че към времето, когато сътрудничи на "Черния кабинет" и предприема обиколка с Райчо Гръблев на революционерите в Европа (пролетта на 1869г.) БРЦК не съществува. Едва след връщането им в Букурещ под влиянието на Мацини е създадена революционната организация "Млада България".
                            Ето и линка:http://razmisli.info/%D1%82%D0%B5%D0...B%D0%B3%D0%B0/
                            Liberte, egalite, fraternite
                            Viva la revolution
                            Zalmoxis написа
                            Имайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
                            http://hristoen4ev.blogspot.com/
                            dibo написа
                            Преценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
                            - това се случва, когато се докладват богопомазани като Тора.

                            Comment


                              #15



                              Райна Поп-Георгиева Футекова (1856 – 1917), по мъж Дипчева, е влязла в историята и в нашето съзнание като Райна Княгиня.


                              Родена в столицата на Априлското въстание Панагюрище, тя ушива заедно с пет момичета знамето Бенковски я покачва на бял кон, за да го развее в първия ден, прекарва ужасните месеци след поражението във влажно мазе на зандан в Пловдив, след унизително разкарване с вързани ръце, полугола, изнемощяла, замеряна с яйца, тухли и камъни по главната улица на южния ни град през лятото на 1876. Била е на 20 години

                              Comment

                              Working...
                              X