Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпроси към форумните доайени...

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Имам два въпроса към всички вас: "Какви са причините за приемането на християнството от княз Михаил?" и също така "Факторите за образуването на българския народ"?
    "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
    нека четат пред вратите
    нашата памет остъклена
    с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

иииииииии какви всеобхватни въпроси
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Ами аз съм далеч от форумен доайен, но все пак ще опитам накратко да отговоря.
      Княз Борис - Михаил - дълновиден и мъдър държавник, но за жалост слаб военоначалник. Вижда в християнството начин за санкциониране на властта си тъй като основната догна на тази религия е свързана именно с легитимацията на властта. Именно тя се дава от Бог на императора (царя), който е наместник на земята. Преди приемането на България в лоното на християнска Европа тя е била поставяна винаги на заден план при подписването на договорни отношения именно поради факта, че сме били еретици. А и общата религиа е важен фактор за сплотяване на хората от различни народности в новоприсъединените части на младата държава.
      Не мога да разбера точно втория въпрос, но предполагам, че говориш за държава, а не за народност, защото има разлика. Факторите за образуването на народността ни са прекалено много. Като започнем от прабългари, славяни, византийци, маджари, власи, угри, турци...малееее. Не ми се мисли, ама всеки от тях си е фактор за това, което сме в момента.
      Колкото до държавата - общ ареал, език, културни паметници (споделяне на общи такива, което е началото на народната гордост и съзнание - да се вземе предвид), религия и остановени военни и управленчески методи. Това не е всичко, но е основното. Който се сеща да добави. Аз отивам да хапна
      Alliis laetum, sibi sapiens.

Comment

Относно вторият въпрос най-общо казано: "Как две племена (и останалите примеси) образуват един нов уникакен народ".
        "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
        нека четат пред вратите
        нашата памет остъклена
        с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

С азбуката и християнството така образуват един народ.
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Струва ми се, че за сливането на двата народа роля изиграва смес от тези фактори:
            - наличието на общ враг, по-силен и по-организиран, намиращ се на друг стадий на развитие, това е от едната страна;
            - от друга страна, същия фактор има и културно измерение - влиянието на Византия (многократно по-развита и т.н.) спомага за претопяването на двете отделни култури в една;
            - смяната на начина на живот на прабългарите - от скотовъдци и чергари те лека-полека стават земеделци и въобще, започват да водят уседнал начин на живот;
            - не се знае (и няма как да се установи) кой от двата народа колко е наброявал, по този въпрос може само да се спори - някои ожесточено с пяна на уста, други спокойно, но без това да ни приближи към отговора.
            Сливането освен това сигурно не е било бързо, най-вероятно са минали поне 2-3 столетия преди то да стане факт.
            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
            Проект 22.06.1941 г.
            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

славяни и прабългари

Originally posted by "Parabellum"

С азбуката и християнството така образуват един народ.
              Парабелум е прав.
              Обаче искам да допълна нещо - княз Борис е бил склонен да приеме Католичеството, заради по голямата отстъпчивост от страна на Папата, била е обещана владетелска титла РЕКС и други изгоди . Покръстването било в ход , но това не се харесало на Византия и една 40 000 армия настъпила в беломорска Тракия. Армията на Гърците не носела кръстове и миро но целта била ясна.
              В заключение развоя на събитията е известен.

Comment

Абе, то се вижда ще за народ сме
                "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Working...
                X