Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Мега-проектът „Севтополис”

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    "...Партизанска акция саботира мега-проекта

    И все пак, да не забравяме, че се намираме в България! В която все още е жив и неизтребим байганювският дух. Конкретно, Казанлък е на път да стане национално известен и с необявената война между Кмет и Общински съвет. Тъй като мега-проектът „Севтополис” е приоритет на кмета Стефан Дамянов, общинските съветници се чувстват задължени да саботират неговото реализиране. В случая става въпрос, че Общинският съвет трябва да вземе едно формално решение и да узакони договора между Общината и „Обединение Севтополис”, което трябва да направи геодезическа и хидрографска снимка на останките на древния тракийски град Севтополис. Но не го прави… на инат..."



    "...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми

    Comment


      #17
      Съгласен съм с повечето изразени мнения относно региона, в който се намира Севтополис. Като човек, който разбира от туризъм съм на ясно че икономическия ефект от този проект е съмнителен на фона на колосалната инвестиция, която е необходима. В района няма подходяща инфраструктура, особено в близост до самия обект. Малко са и подходящите средстава за настаняване на туристи в региона.Не знам колко от Вас са на ясно какви туристи идват в България.За културен туризъм в родината само може да се говори, но трудно да се види на яве.
      Та тези хорица които идват само заради евтината бира и проститутки ще си платят едно билетче за разглеждане на бъдещата историческа за бележителност, но само до там, а както стана ясно по-горе инвестицията само от билетчета трудно ще се възвърне. Българите ще идват от чист патриотизъм но е фекта няма да е голям.
      ОБАЧЕ не мога да се съглася с това че определяте Севтополис, като някакво село, а и другите споменати исторически обекти ще искат основна реконструкция и доизграждане, за да приличат на нещо.Не се ли прави това в Плиска, или ще кажете че там туристи няма да ходят защото нямам какво да гледат освен скоро изградени бутафории ?
      Основните проблеми за мен са следните:
      1.Не съществува министерство на туризма.Такова мега министерство като на Трайков не върши работа.
      2.Няма държавна политика за туризма, нито стратегия за развитие, която трябва да е за 10/15 години напред.
      < Белая смерть >

      Comment


        #18
        Извинявай, а ти като как си представяш Севтополис? Като представителен елинистически дворец с мозайки по пода, стенописи по стените и оригинали на Лизип и Праксител?


        thorn

        Средновековните църкви в България

        Comment


          #19
          Не е кой знае какво, а и градът е съществувал ужасно малко време. Естествено, няма запазени представителни постройки, цели сгради или пък нещо кой знае колко забележително. Столица на тракийски династ, който е известен с изключителното си постижение да бъде разбит няколко пъти от Лизимах. Вярно че Лизимах е бил добър пълководец, но все пак...
          A strong toun Rodez hit is,
          The Castell is strong and fair I wis...


          блог за средновековна балканска история

          Comment


            #20
            Много по-интересен,запазен и представителен е тракийският град Хелис(?) в арх.резерват Сборяново.Освен това там има доста проучени могили,вкл.Свещарската,както и Демир Баба Теке.

            Comment


              #21
              Thorn написа Виж мнение
              Извинявай, а ти като как си представяш Севтополис? Като представителен елинистически дворец с мозайки по пода, стенописи по стените и оригинали на Лизип и Праксител?
              Няма защо да си го представям, руините са заснети при проучването му.
              Колко е бил внушителен за времето си не мога да кажа със сигурност.
              Просто не съм съгласен с това, че омаловажавате една историческа ценност за сметка на други и то от една епоха.
              А най-малко в случая според мен имат значение военните успехи или неудачи на Севт 3ти.
              < Белая смерть >

              Comment


                #22
                Като чета дискусията тук, много ви се радвам. Наистина. Да можеше половин "Бойна слава" да бачка в Министерството на културата, може би нямаше да има "Севтополис", "Български Лувър" и други такива безумни проекти, а щяха да се харчат пари за по-смислени неща. Не се майтапя, правя четка на здравомислието тук.

                Когато го има, разбира се
                Луд на шарено се радва - цивилен блог

                Comment


                  #23
                  gregorianus, имаш една медовина от мен, за приказката:
                  И най дългия път има своята първа стъпка...

                  Comment


                    #24
                    Ха наздраве, така и така чакам да стане обед, за да налазя една керацудка
                    Абе на тоя проект трябва да му се вика "Сефтополис". Не че е сефте да се пробутват безумици на жадната за ерзац-дейности българска публика...
                    Луд на шарено се радва - цивилен блог

                    Comment


                      #25

                      Виж ся, не че съм против! Нека има проекти. Нека и последната керемидка в тази държава бъде проучена и показана (Ако се доближи малко и до реалността и историческата правда - Прелест) Ама, като чета тази статия не мога да не се сетя за този велик проект: http://www.youtube.com/watch?v=8ofW-wtuA5c
                      Last edited by komita1966; 26-03-2011, 13:54.
                      И най дългия път има своята първа стъпка...

                      Comment


                        #26
                        Ама разбира се! Това за керемидките е вярно, ама барем да е разумно.
                        Луд на шарено се радва - цивилен блог

                        Comment


                          #27
                          Gregorianus - между другото идея за нещо като български лувър никак не е лоша - въпросът е какво ще се изложи, защото ако са само картини колко хора ще отидат - виж ако се комбинира с исторически + археологичен музей с аудиогид за да знаят хората какво гледат и с кеф пак да си дадат парите
                          Хубаво е да се направи и Магазин за алъш-вериш и сувенири преди да излезеш - както е на запад т.е. да не можеш да го подминеш (никои от управата на Севтополис вероятно не се и сеща че по-голяма част от приходите са именно от търговийка) - но като цяло изграждането на инфраструктура ще е най-голямото перо виж ако трябвад асе усвояват пари по-европейските фондове защо пък да не се направи нещо - по-добре отколкото да се окрадат или да не се налеят в БГ.
                          Иначе сте прави че има места които са доста по-подходящи за това но... дотам се стига само с кола напрактика а донякъде даже и с джип се стига доста трудно т.е. първо и най-важно условие е да се оправи инфраструктурата ( тази на Ж.П. има нйа-крещяща нужда)и да се осигури транспорт на всеки половин или 1ч. а не веднъж два пъти дневно в добрият случай.

                          Comment

                          Working...
                          X