Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Как са изглеждали едни от нашите предци, и/или повечето от тях
Collapse
X
-
Не стана ясно, от къде имаш информация за нрава и произхода на Мостич. Доколко достоверни са антропологичните реконструкции? Нека разгледаме две реконструкции, правени по един и същи череп (цар Самуил) от учени от различни държави:

Може и да греша, но освен наличие на брада и мустаци не откривам друга прилика. Доколкото възстановките на лица с монглоидни черти те правят щастлива, ето и една унгарска реконструкция на лице на аварски каган от VII в. :

Comment
-
Ето какво казва Йорданов около реконструкцията на Самуил:Francis Drake написа Виж мнение
По снимките, които си дал, не се вижда такова изместване. Обаче намерих друг ракурс на реконструкцията на Галина Лебединская, при която може да се види по-добре описаното от Йорданов. Обаче отдясно...Освен счупените кости на лявата ръка, което е видно и описано, има счупена лява ябълчна дъга на лицето, леко преместване на ябълчната кост вляво, на горната челюст и на слепоочното поле също вляво.

Така или иначе остава да се чудим защо Йорданов не е показал това изместване и аз си мисля, че е направил това лице така, както би трябвало да изглежда преди удара. По тоя начин обаче физиономията придобива по-голяма монголоидност, заради увеличеното разстояние на скулите.
Монголоидният примес се подсилва при Йорданов от формата на очите. По дължина те са еднакви, но Лебединская ги прави по-широки. Татяна Балуева, сегашната ръководителка на лабораторията за пластична антропологическа реконструкция в Москва казва: "Черепът е на българския цар Самуил. Той е национален герой на България, опитал се да възстанови българската държавност и да обедини всички български земи срещу византийското владичество." И после: "Твърде изящен череп, добре изнесен нос с открити очни орбити, характерно за южните европеиди." Струва ми се, че тоя ред на мислене обяснява крайния резултат от руската възстановка.
Comment
Comment