Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как са изглеждали едни от нашите предци, и/или повечето от тях

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Как са изглеждали едни от нашите предци, и/или повечето от тях

    "Как са изглеждали едни от нашите предци, и/или повечето от тях"
    "Възстановяване на главата по черепа"
    От Йордан Алексиев Йорданов


    #2
    В тая книга особено си падам по чъргубиля Мостич - истински ариец, нрав нордически.
    Между другото, в Ермитажа, почти в мазето, е мумията на още един истински ариец от Пазирикските могили в Алтай. Също доста монголоиден.

    Comment


      #3
      Не стана ясно, от къде имаш информация за нрава и произхода на Мостич. Доколко достоверни са антропологичните реконструкции? Нека разгледаме две реконструкции, правени по един и същи череп (цар Самуил) от учени от различни държави:





      Може и да греша, но освен наличие на брада и мустаци не откривам друга прилика. Доколкото възстановките на лица с монглоидни черти те правят щастлива, ето и една унгарска реконструкция на лице на аварски каган от VII в. :

      Comment


        #4
        Aнтропологичните реконструкции са достатъчно точни ако под това разбираме възстановяване чертите на лицето, за жалост(или не) нашето възприятие се доминира от вторични белези като наличие/отсъствие на коса ,брада ,мустаци или например прическа, а точно за тях обикновено няма информация.

        Comment


          #5
          Francis Drake написа Виж мнение
          Ето какво казва Йорданов около реконструкцията на Самуил:
          Освен счупените кости на лявата ръка, което е видно и описано, има счупена лява ябълчна дъга на лицето, леко преместване на ябълчната кост вляво, на горната челюст и на слепоочното поле също вляво.
          По снимките, които си дал, не се вижда такова изместване. Обаче намерих друг ракурс на реконструкцията на Галина Лебединская, при която може да се види по-добре описаното от Йорданов. Обаче отдясно...



          Така или иначе остава да се чудим защо Йорданов не е показал това изместване и аз си мисля, че е направил това лице така, както би трябвало да изглежда преди удара. По тоя начин обаче физиономията придобива по-голяма монголоидност, заради увеличеното разстояние на скулите.

          Монголоидният примес се подсилва при Йорданов от формата на очите. По дължина те са еднакви, но Лебединская ги прави по-широки. Татяна Балуева, сегашната ръководителка на лабораторията за пластична антропологическа реконструкция в Москва казва: "Черепът е на българския цар Самуил. Той е национален герой на България, опитал се да възстанови българската държавност и да обедини всички български земи срещу византийското владичество." И после: "Твърде изящен череп, добре изнесен нос с открити очни орбити, характерно за южните европеиди." Струва ми се, че тоя ред на мислене обяснява крайния резултат от руската възстановка.

          Comment

          Working...
          X