Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Още веднъж за нашата, първа българска столица

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    ЗА МАРЦИАНОПОЛ ПРЕЗ РАННОТО СРЕДНОВЕКОВИЕ
    Павел Георгиев


    Всеки мой опит да цитирам или преразкажа тази изключително съдържателна статия на П. Георгиев не би довел до нищо друго, освен до нейното осакатяване и изопачаване. Препоръчвам на интересуващитe се да се запознаят със статията ТУК:
    Jubilaeus, V. Сборник в чест на проф. Маргарита Тачева. София, 2002, 94-10.

    Подготвям лично предложение Община Девня и Музеят на мозайките в Девня да установят контакт с г-н П. Георгиев и да го поканят за по-нататъшна съвместна работа
    Девненец
    Last edited by Selianin; 06-07-2010, 18:19.
    Аз съм селянин по рождение, но не всички селяни са мои братя!

    Comment


      #32
      Тоест - не разбрах - имаш ли разрешение от автора, за да пуснеш статията или не? По принцип научни работници като него имат доста по-културно отношение към авторските си права, в сравнение с професионалните писатели, но все пак си мисля, че е редно, при условие, че се пуска цяла негова статия да му се поиска разрешение за това. Ако не бъркам - тук има негови координати:

      Така че предлагам да му пишеш, ако искаш да използваш статията.
      Ако не получа до 07.07. потвърждение, че той е съгласен с твоето копиране - ще изтрия статията. Не съм фен на законите за авторското право, но като закони следва да ги спазваме. Другият вариант е да си подбереш само части от статията и да ги оставиш тях, като си посочиш източника от който си ги взел - Jubilaeus, V. Сборник в чест на проф. Маргарита Тачева. София, 2002, 94-100.
      Last edited by dibo; 08-07-2010, 00:44.
      We don't see things as they are, we see them as we are
      ---Anais Nin----

      Comment


        #33
        „ИТАЛЧЕМЕНТЕ ГРУП – ДЕВНЯ – ЦИМЕНТ” АД – гр. Девня, 2010 г.

        Зад завода е стратегическият Голям кайрак, а зад и вдясно от последния – лабиринт от забележителни природни дадености, в който е бил Балк - Балъкъ (средищният прабългарски център на Аспарухова България през годините 680 - 700).

        Имам голяма нужда от съвет: Как да се сдобия със стара (разсекретена) военно-топографска карта на девненския район?
        Attached Files
        Last edited by Selianin; 09-07-2010, 17:45.
        Аз съм селянин по рождение, но не всички селяни са мои братя!

        Comment


          #34
          ДЕВНЯ - ВОЕННО-ТОПОГРАФСКА КАРТА

          Такава може да се разглежда ТУК:
          Аз съм селянин по рождение, но не всички селяни са мои братя!

          Comment


            #35
            ВИДЕОКЛИП ЗА ЧАСТ ОТ МЕСТНОСТТА "БАЛНЪКА"

            Отворете сателитна снимка:
            Find local businesses, view maps and get driving directions in Google Maps.


            За да разгледате клипчето, трябва да отворите в следния ред:
            1 – Земя, 2 – Още, 3 – Видеофайлове и 4 – Голям екран.
            Самолетът Wizzair Airbus A320-232 (подход и кацане към летище Варна) прелита над основната част от територията на Девненския исторически Балъкъ-град. Спрете и разгледайте картината на 0:39/6:04 при 480 р. Вдясно се вижда Кариера за добив на варовик „Люляка” на „Солвей-Соди" - АД” – гр.Девня. Южно, югозападно и западно от тази кариера се виждат местността Балнъка, малка част от Големия кайрак, Голямата кесмя и Част от лабринта от дерета и ниски места, в които били разположени юртите на прабългарите през 680 г.
            Девненц
            Аз съм селянин по рождение, но не всички селяни са мои братя!

            Comment


              #36
              ТЕМАТА ЗА НЕПОВТОРИМАТА РОЛЯ НА ДЕВНЯ В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ ТЕПЪРВА ЗАПОЧВА

              На Република България (и най-вече на историческата й наука) й предстои да изучи и отреди полагащото се място и роля на Девненския район през първите 120 години след създаването на Долнодунавската ни държава през 680 г.
              Древните хронисти са записали за вечни времена факти, които ние - сегашните простосмъртни, трудно и абсолютно бавно разчитаме и осмисляме...
              Колеги форумци,
              С най-голямо уважение ви призовавам:
              Търсете в интернет MARCIANO POLIS, Марцианопол, Маркианаполь, Плюска, Кара дере, Девина, Девине, Либа, Лима, Арумокастру, Еримокастру, Диакене, Диавене, Дафна, Дефне, Девно, Девне... Девня... И още стотици названия на императори, древни хронисти и пътешественици, сегашни професори и изследователи, които ще ви доведат неминуемо до едно нещо: СЕГАШНА ДЕВНЯ НЕ КРИЕ, А Е МНОГО ТЪЖНА, ЧЕ НЕЙНИТЕ БЪЛГАРСКИ ТАЙНИ НЕ СА ПРОУЧЕНИ ДО КРАЙ...
              Както се казва: Тук... и само тук... В Девня е заровено началото на нашата сегашна държава...
              Цели 120 години (от 680г. до 800 г.!!!...) на територията на сегашна Девня се е намирал и функционирал Главният (СТОЛИЧНИЯТ !!!...) град на новооснованата ни и новопризната Долнодунавска държава на българите.
              Колко пъти е унищожаван "девненският" град? Колко пъти е възкресяван?!...
              Дали има друг древен град по сегашните ни бъллгарски земи, за който да е писано толкова много преди хиляди години и толкова малко сега?!...
              Един ден, (И ТО МНОГО СКОРО!!!...) ще се разбере кога, кой, как, къде и защо е пренесъл милионите кубици и тонове девненски камъни, ценни архитектурни и културни елементи , КАТО ВОЛЮ ИЛИ НЕВОЛЮ, Е ЗАТРИЛ ЗА МНОГО ВЕКОВЕ ДЕВНЕНСКАТА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКАТА НИ ИСТОРИЯ!!!...
              Last edited by Selianin; 25-07-2010, 18:12.
              Аз съм селянин по рождение, но не всички селяни са мои братя!

              Comment


                #37
                ИНТЕРАКТИВНА АВСТРО-УНГАРСКА КАРТА ОТ 1910 г.

                Същата представлява много голям интерес:


                Девненец
                Аз съм селянин по рождение, но не всички селяни са мои братя!

                Comment


                  #38
                  АЗБУЧЕН УКАЗАТЕЛ НА СТАРИТЕ ИМЕНА

                  Из "НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ 1878-1944" г.:

                  TREASURE$ECRETS - ИНФОРМАЦИЯ, ПОСОБИЯ, КНИГИ И КАРТИ ЗА СЪКРОВИЩАТА В БЪЛГАРИЯ / TREASURE$ECRETS - INFORMATION, TOOLS, BOOKS AND MAPS ABOUT TREASURES IN BULGARIA
                  Аз съм селянин по рождение, но не всички селяни са мои братя!

                  Comment


                    #39
                    ТЪЙ НАРЕЧЕНАТА ВАРНА” – ЕДНА РАЗГАДАНА ЕНИГМА

                    ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ЧИТАТЕЛИТЕ

                    Уважаеми дами и господа,

                    С малко закъснение си позволявам Ви честитя новата 2011 година и да Ви поканя да разгледате моя блог http://devnenetz.blog.bg/ озаглавен „Солени сълзи за България”, в който от 1. 01. 2011 г. започнах да публикувам откъси от бъдещата си книга „Тъй наречената Варна – една разгадана енигма”. Казано с няколко думи, в нея аз излагам хипотезата си, че в продължение на 120 – 130 години (681 – 811 год.) столицата на Долнодунавска България се казвала Варна и се намирала между село Манастир и село Житница, Варненска област. Опитвам са да докажа, че името Варна тръгнало от солоВарните край Провадия и че историческата загадка за „Тъй наречената Варна” е най-после разгадана. Предлагам и виждането си, че на мадарската скала е изобразен кан Крум Страшний, като послание към нас българите, за да не забравяме никога неговата жестока и кървава победа над Никифор I Геник на 26. 07. 811 год., която се състояла не при върбишкия проход, а в местността „Лупура” при участъка „Мерявица” на Костена ряка между селата Снежина, Марково и Кюлевча (територия на общините Провадия и Каспичан). Заедно с това предлагам немалко на брой подбрани интересни материали, които може да ви подтикнат да се поровите в историята на североизточна България, където се е родила държавата ни. Струва ми се, че провадийската сол е изиграла голяма роля за „осоляването” на бебето България. Сигурен съм, че именно тази провадийска сол ще отприщи ново тълкуване на раждането на страната ни.
                    През 2011 г. се навършват 1330 години от раждането на Долнодунавска България и 1200 години от великата победа на кан Крум и българския народ над войската на император Никифор I Геник. Тези две годишнини заслужават да се потрудим още малко по историята си.
                    Основателите на България, са оставили и до ден днешен са запазени техни трайни знаци и ако ние сме истински българи, трябва най-после да ги разчетем. Сторим ли това, ще доизясним още по-пълно миналото си.
                    Както са казали древните – „Живите затварят очите на мъртвите, защото мъртвите отварят очите на живите”.

                    Това обръщение е изпратено до някои държавни институции, институти, музеи, средства за масова информация и мои приятели.
                    Като автор си запазвам правото на допълнения и изменения с оглед усъвършенстване на изследването ми. Същевременно се обръщам и апелирам най-човешки към читателите и ползвателите на моите материали да уважават законните ми авторски права.
                    Всички мнения, критики и предложения ще приема с благодарност на адресите:

                    http://devnenetz.blog.bg/ или devnenetz@gmail.com.
                    Аз съм селянин по рождение, но не всички селяни са мои братя!

                    Comment

                    Working...
                    X