Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Още веднъж за нашата, първа българска столица

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Още веднъж за нашата, първа българска столица

Съмишленици, опоненти и приятели от форума "БОЙНА СЛАВА",

В Интернет има много противоречиви теории за Първата столица на Долнодунавска България. Между вас има немалко хора, които са изключително компетентни по въпроса. Нека впрегнем и изложим нашите знания, виждания, предположения и т. н., за да дадем скромния си принос за окончателен отговор на въпроса - КОЯ Е ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА СТОЛИЦА И КОЛКО ГОДИНИ Е БИЛА ТАКАВА ТЯ?
    Знам, че този въпрос е получил своя неверен отговор много отдавна.
    И така, дайте отново да тръгнем от люлката на българския ни род; да преминем някои етапни моменти от по-нататъшната му история и в края на краищата - да стигнем до Първата столица на новооснованата и новопризната Българска държава.
    Знам, че няма да ни е леко. Знам обаче, че освен историците и ние - обикновените българи, можем с нещичко да бъдем полезни нашему, Болгарскому Роду.
    Моля ви, четете, пишете, цитирайте, предполагайте, твърдете, доказвайте по уважителен начин, но не забравяйте, че ние българите вероятно все още не сме наясно коя и къде е била нашата Първа българска столица.
    Вярвам, че един ден, с обединените ни усилия, при закриванато на тази многократно поставяна тема, мъглите ще се оттеглят и ще има ново подреждане: Първа, Втора, Трета, Четвърта и т.н. по реда си столица българска.
    Коя е била първата ни столица ще стане ясно и без нашата тема в най-скоро време.
    24. 06. 2010 г.
    Гр. Девня
    Девненец
    Аз съм селянин по рождение, но не всички селяни са мои братя!

Първи пост по темата: Плиска 681-893? Имам обаче едно предчувствие, че в по-нататък в темата ще бъдат намесени мизи, гети, скити, анти и т.н., и т.н. Дано да греша. Но авторът, който иначе е поставил въпроса твърде конкретно, може да разсее тези съмнения.

Comment

Заглавието в началото визира едно и отнася въпроса към далечното ни азиатско минало, а поместеното по-надолу вероятно намеква за Онгъла (може би?). Дайте да уточним нещата!
      Прави нещо, докато мислиш какво да правиш!

Comment

Анти, мизи и т.н. няма да бъдат намесени, също и Кубрат няма да се забърква.

В резюме:

Трудно е да се дефинира "столица" за този период. Вероятно в началото основната ставка на хана /няма да спорим за титлата!/ е била някъде около устието на Дунав. Точно там Юстиниан е открил Тервел, когато го е уговорял да го подкрепи срещу константинополското правителство. Дали е точно Никулицел или не - не е много ясно.

Ресавски /май/ имаше някаква теория, че първоначално столицата е била в района на Варна. Май имаше и такава тема в БС, а сега има в БН.

Като се има предвид, че ранният период на Плиска е доста мътен, няма как да назовем дата кога тя е станала преимуществен столичен град.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

ПЛЮСКА (ДЕВНЯ) - ПЪРВАТА СТОЛИЦА НА ДОЛНОДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ

Колеги,
          Знам, че не е правилно да се хвърлят кьорфишеци. Особено в области, в които човек не е компетентен. От известно време изключително много ме занимава въпросът за пренебрежението на българската историческа наука към мястото на римския град Марцианопол в историята на нашите земи. Чета материали, в които се твърди, че вече около 80 % от българските учени са на мнение, че Плиска е станала главен град-българска столица около 800-тната година. Дотогава е била военен лагер. Въпреки големите научно-изследователси усилия на територията на Плиска все още не били намерени български гробове от преди 800-тната година.
          Не искам да преразказвам статиите на ст.н.с., д-р Павел Георгиев от БАН (Директор на филиала на НАИМ - в гр. Шумен), защото ще ги опороча поради некомпетентността си. Имам ги в електронен вид, но не е удобно аз да ги разпространявам. Препоръчвам на интересуващите се да намерят неговите изследвания или книги. Изглежда на територията на сегашна Девня е бил главният български град и то в продължение на 120 години. Това време е по-голямо от времето, през което Плиска е била столица.
          Ще пусна много материали, но се опасявам от изостряне на тона, обиди и други, които не са подходящи за търсене на истината за нашето минало.
          Мисля, че до тук написах главното - дайте да се съсредоточим върху Девня!
          Девненец
          Last edited by Selianin; 06-07-2010, 14:51.

Comment

ТОПОНИМЪТ "БАЛК" - КЛЮЧ КЪМ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ?!...

Топонимите Balkh. Balh, Balk,Baliqe, Балкх, Балх, Балк, Балык, Балъйк, Балик, Балчик, Баллък, Банлък, Балнък, Балкан, Балхария, Бактрия... се срещат ту в Памир, ту в Кавказ, ту в България.
            Кое е общото между тях? Кое е това нещо, които ги свързва?
            Отговорът се намира в публикациите на ст.н.с., д-р Петър Добрев и на ст.н.с., д-р Павел Георгиев. Отговорът е: Да. Има връзка между тези топоними - те маркират пътя на прабългарите от Памир до Девня. Да, аз акцентовам: в Девня има местност, която днес носи името "Балнъка", но преди повече от сто години български учени мимоходом я споменават като Балык, Балик, Balyqe, Baliqe и т.н.
            По много неща си личи, че главният град от юрти на кан Аспарух през 680 г. е бил разположен в сегашната девненска местност "Балнъка", която се намира на 2-3 километра северно от квартал "Река Девня" на град Девня.
            Тогава град Марцианопол бил в руини. Българите го възстановили в голяма степен. Никифор I Геник през 811 г. е водил една голяма битка и тя е била на територията на днешна Девня.
            Четох с голям интерес развитието на темата в този наш форум повдигната от колегата Реславски. Отговори на голяма част от въпросите повдигнати в нея наистина се съдържат в изследванията нa П. Геориев. Аз не зная друг учен, който да е хвърлил толкова много, и то резултатни, усилия за изучаване миналото на девненския район и особено на град Марцанопол. А се знае, че доста векове Марцианопол е бил център с изключително голямо значение не само за римската империя, а дори и за Европа.
            Смятам, че докато не се изчовъркат и най-малките подробности за историята на девненския район, няма да имаме пълноценна писана българска история.
            Девненец
            Last edited by Selianin; 07-07-2010, 20:02.

Comment

ДЪРВЕН ГРАД ПРЕДХОЖДА КАМЕННАТА ПЛИСКА

Проф. д.и.н. Николай Овчаров

2005-а хвърля светлина върху загадките на първата българска столица

Събота, 28 Януари 2006; в-к СТАНДАРТ; © Стандарт. Издава 'Стандарт нюз АД'

"Когато ходел по улиците на резиденцията (превзетата от ромеите Плиска - бел. на автора) той (император Никифор I) се разхождал по чардаците, радвал се и казвал: "Ето, Бог ми даде всичко това и аз искам да построя тук град на мое име, за да стана именит във всички бъдещи времена." Като прекарал няколко дни, той напуснал резиденцията на безбожния Крум и, оставяйки я, опожарил всички жилища заедно с оградата от поставени едно до друго дървета."

Ватикански разказ на скриптор Инцертус под заглавието "За император Никифор и как оставил костите си в България".

Юни 2005-а, в началото на археологическото лято медиите разгласиха две новини от първата българска столица Плиска. И двете бяха свързани с проф. Рашо Рашев, водещ специалист в изучаването на прабългарите. Първата бе за уникално погребение на аристократ от първите векове след създаването на държавата. Гробът излиза под огромна могила в местността Чаир дере между Шумен и Плиска. Преди смятали, че изкуственото възвишение е от тракийската епоха. С още три могили то образува четириъгълник, ориентиран по посоките на света. Археолозите намират вътре скелет на мъж на средна възраст, в типичната за прабългарите ориентация с глава на север. Аристократът е положен с богати гробни дарове - ранговия колан с бронзова тока и множество апликации, железен кинжал, рог за пиене на вино, керамични съдове. Заедно с мъртвия в гроба са сложени главите на жертвени животни, кон и овен.
              Както и в други археологически случки не минава без куриози.
              Първоначално най-важната находка е единична златна обеца със стъклена висулка, положена върху тялото. Именно тя кара учените да видят в погребания лице от мъжки пол. Става дума за прабългарския обичай аристократите да носят златна обеца на едното ухо. После обаче е открита втора висулка и за известно време археолозите се разколебават относно пола. Медиите не пропуснаха да вметнат с ирония, че канът е станал канка. Нещата отиват на мястото си, когато реставраторите почистват апликациите от великолепния рангов колан. Съмнение не може да има, тези колани са отличителен белег за благородниците с висок сан в йерархията. Според Рашев погребението на мъжа се отнася към края на VII или началото на VIII в. Той е бил с високо положение в обществото и може би дори свързан с канското семейство. Предвид датировката очевидно става дума за близък родственик на основателя на държавата, кан Аспарух, или за неговия син, кан Тервел.
              Другото откритие на проф. Рашев бе в самото сърце на Плиска. Под могъщите каменни сгради от епохата на кан Омуртаг в първата половина на IХ в. той разкри основите на огромна дървена сграда с план на окръжност и диаметър цели 30 м. Находката стана възможна само поради специфичната почва, върху която е построена Плиска. Тя е чернозем без примеси на камъни и в нея отчетливо се отпечатват всички следи от човешки живот. Така археолозите успяха да разкрият "в негатив" целия план на отдавна изтлялата дървена конструкция. Добре се вижда сложната схема от малки помещения, а в центъра се оформя вътрешен двор. Отвън пък личат дупките от масивни дървени колони, затварящи външен портик край заоблената фасада. Учените определят сградата от същата епоха, както погребението - края на VII-началото на VIII в. Според екипа това е бил дворецът на някой от основателите на България, кановете Аспарух или Тервел.
              Откритието повдигна някои наболели въпроси в българската археология. Става дума за първите десетилетия на създадената в 681 г. държава, които в Плиска са изключително трудно доловими при разкопки. Точно преди 25 г. Рашо Рашев намира отново в центъра на първата столица друго кръгло дървено съоръжение с диаметър 14 м. А няколко години по-рано съветска археологическа експедиция разкрива в близост основите на странна крепостна стена. Тя предшествала изграждането на мощната каменна крепост на кан Омуртаг, която днес е реставрирана и достъпна за посещение. Фундаментите са от камък и глина, но масивните овъглени дървени греди показват, че нагоре стената е била дървена. Така се появява понятието "дървена Плиска", столицата, предшествала в VIII в. началото на каменното строителство от кан Омуртаг. Разкопките показват, че тя загива в пламъците на грандиозен пожар.
              В интерес на истината Рашев има сериозен опонент. Негов колега и друг отличен познавач на прабългарите е доц. Павел Георгиев. След експедицията на руснаците той е човекът, който продължава проучването на дървеното укрепление на ранна Плиска. В последните години ученият успешно разкрива трасето на ранната каменно-дървена стена. 2004-2005-а П. Георгиев откри, че по-късно построената каменна стена на кан Омуртаг следва точно трасето на ранното укрепление, като го разширява с няколко десетки метра. Но археологът изказва една революционна идея, ревизираща утвърдени и в учебниците виждания. За него (П. Георгиев) до началото на IХ в. Плиска не е столица на България. Центърът на държавата е в гъсто населения с прабългари Варненски район, докато в Плиска съществува укрепеният с дървената стена лагер. В него през определено време се събирал прабългарският елит, за да решава важни за страната въпроси. При това положение за Георгиев новооткритата кръгла сграда не е дворец, а зала за приеми, където прабългарските аристократи пирували по време на тези сборове.
              Каква е истината ще покаже бъдещето. Исторически факт е, че дървените съоръжения в Плиска са разрушени по време на похода на император Никифор I Геник срещу България в 811 г. С огромната си армия самоувереният василевс превзема Плиска, разграбва я и я опожарява. На връщане обаче е пресрещнат от войските на кан Крум в проходите на Стара планина и е напълно разгромен. Самият император пада убит. Така Никифор I не осъществява мечтата си да издигне град на своето име върху руините на Плиска. Това практически прави наследникът на кан Крум, Омуртаг, който гради върху останките на дървената Плиска новата каменна столица на България.
              http://www.protobulgarians.com,http://protobulgarians.com,Страница за прабългарите, език, произход, бронзова розета от Плиска, прабългарски руни

Страница за прабългарите. Език, произход, история и религия в статии, книги и музика.
              Last edited by Selianin; 09-07-2010, 21:03.

Comment

АСПАРУХ ПРЕМИНАВА ДУНАВА

Худ. Б. Гюдженов
                Attached Files

Comment

Selianin написа Виж мнение
                  ...... че главният град от юрти на кан Аспарух през 680 г......
                  Сбор от юрти, пък били те и ханските, не прави град. Още по-малко прави столица. За да има столица първо е необходимо да има ясно изразена политически организирана структура на която въпросната столица да служи като главен административен център. В 680 година на юг от Дунава няма такава политически организирана структура. Има сбор от кланове обединени от обща цел - плячкосване на появила се на пътя им Византия. Използването на понятието "столица" в случая е най-малкото неточно. Моето предложение е да се преименува темата, за да отразява по-точно реалноста през 7 век на териториите между Дунав и Стара Планина. В противен случай не ни остава друго освен да се съгласим с Кало и да затваряме темата.

С уважение,
                  "Никой народ не е бил победен в собствените си учебници" - Will Durant - американски историк и философ

Comment

Иво.Станоев написа Виж мнение
                    За да има столица първо е необходимо да има ясно изразена политически организирана структура на която въпросната столица да служи като главен административен център.
                    Донякъде съм съгласен; от друга страна - не бива да подхождаме съвсем строго към 7-ми век с критериите от съвременността, нали така. Горките тогавашни хорица не са имали ни най-малка представа, че отначало трябва да се сподобият с "ясно изразена политически организирана структура" и едва тогава да си правят столици, за да се вместят в суровите изисквания на Иво Станоев. Шегичка...

Нека за "столица" приемем "престолния град" (или селище, ако предпочиташ), т.е. там, където се е намирало основното жилище на владетеля. (Юртите също не са проблем. До ден днешен голяма част от Улан Батор е "град от юрти" и какво от това).

Selianin написа Виж мнение
                    Вероятно тук се е намирала част от юртите на новонастанените през 680 г. прабългари.
                    А защо е вероятно?
                    Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!

Comment

НЕКА В ТАЗИ ТЕМА ПОРАБОТИМ ПРЕДИ ВСИЧКО "ЗА", А НЕ "ПРОТИВ" НЕЯ!

Налага ми се да отсъствам от Девня за 24 часа. Предлагам следното:
                      1. Нека се опитаме да се съсредоточим върху мисълта, че главният град на кан Аспарух е бил на територията на сегашна Девня, а не веднага да отхвърляме всячески и най-малката мисъл за това. Така ще се затрупаме с отрицания, а същественото и полезното ще потъне в тях.
                      2. Статиите на г-н Петър Добрев, които са обемни и немалко на брой, не са от лаик като мене. Те са с огромна научна аргументация и посочени източници. Който желае, бих му ги препратил по имейла, но не смея да ги пускам във форума, тъй като не го познавам лично и нямам разрешението му.
                      3. Нуждая се от следната помощ:
                      а/ Нямам достатъчни компютърни познания и не можах да копирам две важни снимки, а имам още доста такива. С тях бих могъл да илюстрирам района, за който става дума в повдигнатата тема. Може ли някой с доброжелателно отношение да ми даде напътствия как да внасям снимков материал.
                      б/ Би ли било възможно някой колега да публикува стара военно-топографска карта на девненския район? Тя би била много полезна на военни специалисти, каквито между форумците има, да оценят защо траките, гърците, римяните и българите са избирали девненския район за свой средищен център, крепост, престолнина и т.н. Имам в предвид: географско положение; стратегически кръстопът; римско шосе; защитена от планински редовеи възвишения низина, огромно изобилие от постоянна питейна вода, паща за животните, плодородна обработваема земя; близост до море, езеро, блата и река; масив от кайраци с лабиринт от защитени дерета и площи за живеене, укриване, маневриране, на бойните сили; стратегичеса природна "крепост" за атаки и отбрана; готова стара римска каменна и мощна крепост с площ от около 800 декара; много строителен материал - дърво и камък, изобилие от риба, раци, камъш, папур и др.
                      И така - картата би била много полезна. Нищо чудно един ден да се намерят гробовете на аспаруховите български велможи и народ на девненска територия, тъй като изглежда такива в шуменска Плиска до края на 8-ми век няма.
                      Девненец
                      Last edited by Selianin; 28-06-2010, 17:37.

Comment

Ей, и аз съм селянин, но не всички селяни са мои братя, пък и не е задължително моето село да е столица на България. Защо имам чувството, че в случая се тръгва отзад напред. Не е важно какво ми (Ви) се иска - бъдете обективни и разсъждавайте трезво! Кой е лаик и кой не е, до колко и пр. - без значение. Търсете истината, но не непременно Вашата истина, а самата истина...
                        Прави нещо, докато мислиш какво да правиш!

Comment

НЯКОЛКО ДУМИ ЗА "СЕЛО" ДЕВНЯ

За района на Девня всеки може да намери много материали в интернет или в библиотеките. Той не е, а и не е бил какво да е село. "Случайно" за него древните пишат преди хиляди години. И то, горките, са се скъсали да пишат, да трият, да поправят и преправят... "Случайно" той е бил цели векове столица и център на голям район. Няма друг сегашен български град (да не говорим за село!), който в далечното минало да е бил от величината и значението на град Марцианопол (през първите 5 века от н.е.). Вероятно и много скоро ще стане ясно, че тук е била първата "СТОЛИЦА" на Долнодунавска България и то в продължение на 120 години.
                          Десетки древни хронисти и стотици по-нови изследователи са писали и пишат за девненския район. Тук има роден Император, има официално обявени Светомъченици, имало е Патриаршия, има история - европейска, българска и т.н. Аз споменах по-горе, че докато не се изчовърка миналото на девненския район, няма да имаме написана пълноценна българска история.
                          А учените имат какво да изровят и намерят: И В МИНАЛОТО, И В ЗЕМЯТА НА ТУКАШНИЯ, ДЕВНЕНСКИ КРАЙ!... Да... Какво да се прави?... От тук е дошъл кан Аспарух... Тук се установил... От тук тръгвал на безчислени битки за нашата Майка България...
                          Тук - на канския път, и на канския мост бил най-силен траурът български за невърналия се от люта бран кан Аспарух първи и неповторими!...

За голяма радост, такова нещо, такова яко научно ровене, е направил ст. н. с., д-р П. Георгиев. Но за съжаление, името му трудно се намира в интернет. А ние, простосмъртните, не можем всеки ден да сме из библиотеките на народа и сред елита български...
                          Да оставим местния шовинизъм настрана. Известно е, че местният шовинизъм е най-големия враг на националния патриотизъм. Опазил ни бог...
                          Девненец
                          Last edited by Selianin; 29-06-2010, 14:13.

Comment

Наистина, да оставим местния шовинизъм настрана. Фактите са ясни - Девня /или по-скоро района на Варна/ като столица на България е хипотеза, която е известна, но доказателствата и не са достатъчно убедителни.

Иначе ще се радваме да пишеш за Марцианопол. Пусни снимки от музея на мозайките, който така и не съм успял да посетя до днес. Пасат ли още кравите на бащата на кмета по разкопките?

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

КОНСТРУКТИВНО МНЕНИЕ, КОНСТРУКТИВЕН ВЪПРОС И КОНСТРУКТИВЕН ОТГОВОР

Да. Засега първата "столица" на Долнодунавска България хипотетично е била в границите на сегашна Девня. Надявам се, че скоро ще е окончателно признато, че е била на територията на Девня.
                              Не. Кравите на бащата на бившия кмет на Девня вече не са в района на амфитеатъра.

Добре е Девня да бъде посещавана и изучавана. Цяло лято идват туристически групи от европейци, учени хора, археолози, историци и т.н. Малко са българите, които идват, защото сме по-беднички и явно по-незаинтерисовани.
                              Повтарям си предложението: Ако някой има желание, готов съм да му изпратя по имейла комплекта с материали (статии в обем от стотина страници) на ст. н. с., д-р П. Георгиев, от които наистина по научен път човек може да разбере нещо за района на Девня, от който по-късно е получил варненското си име град Одесос.
                              Девненец
                              Last edited by Selianin; 29-06-2010, 16:28.

Comment

Working...
                              X