Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Васил Златарски

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Васил Златарски

Гледам в книжарница "Хеликон" има томовете му "История на българската държава". Не съм ги чел и се двоумя дали да ги поръчам. Има ли информация в тях, която не може да се намери в интернет примерно?
    Прибягвам с лек страх, защото преди време си поръчах една голяма и скъпа енциклопедия "История на българите" и не ми беше особено интересна като начин на писане и информация в нея. Авторите бяха колектив. Не искам да сгреша и този път, защото ще изгоря със около стотина лева по този начин.

Аз в момента съм в гимназия, искам да кандидаствам с история и ще ми ли е от полза книгата на Златарски?
    Знам, че той е живял в началото на 20ти век и се интересувам дали книгата му са застъпени само старите открития за България и дали има нещо за новите теории появили се през комунизма и след 89-та?

Васил Златарски? История? Да не е някой сборник с басни? Такива истории може и да напише , поне няма какво да премълчи/изопачи в тях

Comment

Мнения за тази книга?

Иначе имам предвид ето тази книга:

Comment

Terror написа Виж мнение
        Гледам в книжарница "Хеликон" има томовете му "История на българската държава". Не съм ги чел и се двоумя дали да ги поръчам. Има ли информация в тях, която не може да се намери в интернет примерно?
        Прибягвам с лек страх, защото преди време си поръчах една голяма и скъпа енциклопедия "История на българите" и не ми беше особено интересна като начин на писане и информация в нея. Авторите бяха колектив. Не искам да сгреша и този път, защото ще изгоря със около стотина лева по този начин.

Аз в момента съм в гимназия, искам да кандидаствам с история и ще ми ли е от полза книгата на Златарски?
        Знам, че той е живял в началото на 20ти век и се интересувам дали книгата му са застъпени само старите открития за България и дали има нещо за новите теории появили се през комунизма и след 89-та?
        Никой от медиавистите не отговаря, та нека пусна моето скромно мнение по томовете на Златарски.
        1. естествено, че е пълно с информация, която не се намира из интренет, поне докато още гугъл букс не са пуснали първото издание сканирано.
        2. дядо Златарски е класика и класи над колектива, който си чел. За мен поне е удоволствие да го чета, написан на онзи вехт български език, богат на изворов материал, чист позитивист.
        3. Ако целта ти е единствено кандидатстване с история, а не четенето на история за удоволствие и хоби не си губи времето със Златарски. Не вярвам да ти е полезен за изпита, там са съвсем различни тактико-технически постановки, а и от догодина в СУ ще е тест, та недей се хаби.
        4. Ами то като гледам старите открития на Златарски в голямата си част са все още доминираща доктрина в българската медиавистика, а под "новите теории", ако имаш предвид всякакви нелепици произведени от разни инженери и друга сволоч, естествено, че не Златарски е сериозен историк.
        5. В крайна сметка преди да си поръчам новите издания от Хеликон, аз на твое място бих хвърлил око и на книжарницата на БАН, където може би и още да се намират БАНските издания - твърди корици за смешни суми.

Comment

Упс, виноват, верно бе

Comment

Щом става въпрос за Златарски, такъв въпрос не може да се отмине.
            Вярно, неговото изследване "История на българската държава през средните векове" е издадено бая отдавна (първата част на първия том през 1918, втората част - през 1927, вторият том през 1934, а третият - през 1940г.). Вярно, в него има слаби страни - това е основание за много остри нападки в наше време, когато ревизиите се превърнаха в мода.
            Но този труд е класика. Върху него е изградена цялата българска медиевистика и не е възможно човек да се занимава с история на Българското Средновековие, без да познава трудовете на Златарски.
            Всъщност, в националната медиевистика има две категории учени:
            1.Васил Златарски.
            2.Всички останали.

Comment

Васил Златарски е институция в историческата наука, но аз лично имам известни резерви около някой негови заключения и "постулати" в българската медиавистика (както впрочем на долу-горе всички български медиависти от "старото поколение")
              Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало

Comment

Златарски определено е бил ерудит от класа
                A strong toun Rodez hit is,
                The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Working...
                X