Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Надпис от Баткунския манастир

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Надпис от Баткунския манастир

    Наскоро бях до Баткунския манастир и на една от сградите беше окачен този надпис. Някой може ли да го прочете? Що за език и азбука е това, прилича на кирилица, но има и гръцки букви май? Манастирът в този си вид е строен през 19 век, значи и надписът сигурно е от това време. Не че ми трябва за нещо, но просто ми се видя интересен. Има ли други подобни надписи из България и най-вече за какво иде реч в него.
    Attached Files

    #2

    Comment


      #3
      приблизително е молба да бъде успокоена душата на някой си Димо, който постоил чешма.
      Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

      Comment


        #4
        "Знайно да е, че началник на чешмата е покойния Димо, чешмеджия; за покой (може и помен) и душевно спасение. Негов син Хрезо (може и Христо да се чете)." Годината вероятно е 1791, но не е съвсем сигурно. Малко са прекалили с орнаментите. Има една цифра-буква повече, а и съм ги позабравил тези датировки. Сега съм на друга вълна. Със сигурност обаче езика е новобългарски и годината е от р. Хр., практика която започва да се среща след края на ХV²² век.

        Comment


          #5
          ... или просто отпреди не са оцелели чешми..

          "Хрезо" не ще да е Христо, а по-скоро вариант на Хърс или Хриз.

          Comment


            #6
            KG125 написа Виж мнение
            ... или просто отпреди не са оцелели чешми..

            "Хрезо" не ще да е Христо, а по-скоро вариант на Хърс или Хриз.
            И чешми има оцелели, например в манастира "Св. Кирик" над Асеновград; там надписът е от 1669. А има още стотици други надписи върху, утвар, оброчни кръстове, стени, камбани, икони; да не говорим за приписките и другите книжовни паметници. Навсякъде практиката е тази - датирането от р. Хр. се появява след ХV²² век. Вероятно могат да се намерят единични примери и преди края на това столетие (лично аз не се сещам) но съм абсолютно сигурен, че практиката се разпространява масово през следващия век. Каменоделецът може да е объркал Т-то със З. В надписа четем ХРСЗО. Такова име няма, та все нещо ще е огелпил. Според мен това е или посоченото, или вместо Е е написал С, които, както може да се види в надписа, много си приличат - просто изтърваш една чертичка. Между другото, сега, като си събрах спомените в главата, мисля, че годината е (1)792. Втората буква "а", която означава числото 1 на най-долния ред и мислех за излишна, вероятно е, за да се изпише двойка - аа = 1+1, т. е 2 или годината е 1792. Изписването на числата в славянските памметници често е доста объркващо.

            Comment

            Working...
            X