Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Моля за помощ - Балканска война

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Моля за помощ - Балканска война

    Знам, че в този форум всички много знаете за мобилизацията по време на война, затова ви моля за помощ. Тази снимка е на моя прапрадядо (този в дясно). Опитвам се да издиря нещо повече за него. И ето какво знам : роден в село Голямо ново, община Търговище през 1875 г. Според баба ми той е загинал при обсадата на Одрин 1912 г. Бил ударен от шрапнел в първите дни на боя. Моля кажете ми според вас в коя армия би могъл да е мобилизиран, кой полк и т.н. Виждам, че снимката е правена в Русе, не знам защо.
    Много ви благодаря.
    Click image for larger version

Name:	Rusan Minchev Ivanov.jpg
Views:	1
Size:	229.0 КБ
ID:	557689

    #2
    Колежке-от ника ви съдя, че сте Дама- напишете името на вашият пра-дядо за да могат колегите да намерят по-точна информация.
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

    Comment


      #3
      "Русан Минчев Иванов" добре ли звучи за име на прадядо?

      Comment


        #4
        В село Дралфа има паметна плоча с имената на загиналите от с. Голямо ново
        Може би чинът, военната част, дата и място на смъртта да ги има там.

        "Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
        FitzRoy Somerset, 4th Baron Raglan

        Comment


          #5
          Името му е Русан Минчев Иванов. Благодаря за съвета, да проверя името на мемориалната плоча. Но повече ме интересува в коя армия и кой полк е бил разпределен, за да мога да разбера по точно къде е поднал убит. А обикновено на такива плочи пише най-много чина и името на човека. Да не говорим, че явно трябва да отида лично до там. Но ако това е единственият начин да разбера и до там ще стигна.

          Другото което исках да споделя с вас, е един сайт със списъци на хора емигрирали в Северна Америка. Може би някой от вас го знаят, а на тези които не го знаят, дано влезе в полза. Дядо ми е бил емигрант в САЩ, заминал през 1905 година и завърнал се след като обявили мобилизацията. Хората които не се завърнали в България, за да помогнат на родината били обявени за невъзвръщенци. Обичта към родината и основно според мен оставеното семейство в България накарали моя дядо да се завърне. Сайта на организацията която е събрала милионите записи на хора от всички краища на света пристигащи или заминаващи от САЩ е http://www.ellisisland.org.
          Има много функции за търсене. И е доста интересно. Освен имената на хората, има още доста информация - възраст, пол, националност, семейно положение, и още доста други неща. Качени са също оригиналните документи и дневници на корабите и пристанищата. Може също да се търси по името на кораба. За тази цел е много полезна книгата на Иван Гаджев "История на българската емиграция в Северна Америка. Поглед отвътре. Т.1 1860-1944". Вътре са описани пътищата по които българите обикновено поемали към заветната цел - САЩ. Проблема на списъците разбирасе е че много от имената са сбъркани при разчитането, затова трябва да се търси по най-различни варианти. Аз досега нямам успех, но се надявам да открия името му.
          Дано да ви свърши работа на хората които активно се занимават с генеалогия и търсят освен корените си и историята на живота на роднините си.
          Last edited by zori djunkova; 06-08-2009, 14:01.

          Comment


            #6
            Най-добре ще е да потърсите в Централния военен архив, /сега май го преименуваха на Дирекция "Военен архив"/ във В. Търново. Мисля че извършват и справки без да ходите на място с молба по пощата. Успех в издирването!
            Last edited by toshev; 06-08-2009, 18:05. Причина: печатна грашка

            Comment


              #7
              Мисля, че ще е най-добре да потърсите в Централния военен архив /сега май го преименуваха на Дирекция "Военен архив"/ във В. Търново. Струва ми се че правят справки и без да се ходи на място, с молба по пощата. Подробности трябва да има в Интернет. Ако не успеете да намерите - обадете ми се ще Ви дам телефони. Успех в издарването!

              Comment


                #8
                Във военния архив за да ти направят справка искат година на раждане, и към коя армия и полк е бил зачислен човека. Моля поне някой да ми каже какъв е териториалния принцип на мобилизацията, от коя част на България в коя армия са мобилизирани.

                Comment


                  #9
                  zori djunkova написа Виж мнение
                  Във военния архив за да ти направят справка искат година на раждане, и към коя армия и полк е бил зачислен човека.
                  Не е съвсем така - достатъчно е да се знае в кое населено място е роден или живял въпросния човек. Тогава се вадят списъците на загиналите правени през 30-те години на ХХ век за съответната околия и селище и се търси по името. При нас копирахме списъците за цялата бивша околия и си правим справки, когато ни потрябват.

                  Comment


                    #10
                    През Балканската война Голямо Ново е в Поповска околия. Мъжете от тази, както от Разградска и Търговищка околии се числят към 19-то полково окръжие и най-масово служат в пехотните 19-ти Шуменски и трета и четвърта дружина на 43-ти резервен полк, формирани в Разград. Ако Вашият дядо е участвал в превземането на Одрин и е бил в пехотата, почти си4гурно е или в трета, или в четвърта дружина на 43-ти полк. Това се подкрепя и от възрастта му.
                    Ако е бил в други части - артилерия, пионерни и т.н. би трябвало да е в някой от сформираните в Шумен полкове. Всички тези са от Четвърта Преславска дивизия.
                    Съвсем по изключение може да е бил артилерист в Първи скорострелен или нескорострелен артилерийски полкове в Разград, които са към Пета Дунавска дивизия в Русе и това да оправдава русенската снимка.

                    Comment


                      #11
                      Една малка добавка:
                      По-възрастните запасняци от Голямоновската община, какъвто е дядо Ви, през Балканската война служат в 14-та рота от четвърта дружина на 43-ти пехотен полк. Тази дружина участва в боя при Ескиполос - Петра /Лозенград/, след което първа прави пробив в турската укрепена линия Люлебургаз - Бунархисар при Караагач. След неуспеха при Чаталджа, полкът е прехвърлен за щурма на Одринската крепост. Участва в превземането на форта Кестенлик и ако дядо Ви е служил в този полк /почти сигурно, ако е пехотинец/ е най-вероятно да е загинал там, въпреки че полкът дава малко загинали. Той в по-голямата част от времето е служил за маневрени войски.
                      Сигурно снимката в Русе е правена години преди тези събития, когато дядо Ви е бил редовен войник - около 1895 г.

                      Comment


                        #12
                        И един въпрос:
                        Сигурно ли е, че дядо Ви е загинал точно при Одрин и точно през 1912 г.
                        Питам, защото и Пета Дунавска и Четвърта Преславска дивизии през 1912 г. не са били при Одрин.

                        Comment


                          #13
                          Не се бях замисляла, че снимката може и да е доста по-стара. А колкото за точността дали е загинал 1912 г. точно при Одрин, не мога да съм 100 процента сигурна. Това е информация от моята баба, негова внучка. Че е при Одрин, може би е сигурно, но може ли да е 1913 г., защото обикновено хората бъркат най-често годините.
                          Къде мога да прочета, в коя книга или учебник по подробно за мобилизацията, как точно е правена по териториален принцип, кои региони в кои армии са отивали. Защото имам да издирвам още хора.

                          Comment


                            #14


                            и другите книги в библиотеката на форума.

                            Comment


                              #15
                              По униформата му не може ли да се направи предположение от коя година е снимката, дали е от редовната му служба като войник, или от войната ?

                              Comment

                              Working...
                              X