Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Не желая да имам нещо общо с този форум

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Не желая да имам нещо общо с този форум

    в който проблемите се решават със силови антиинтелектуални средства - превантивна (sic!) забрана на определени теми заради евентуални (sic!) националистически оскандалявания... В такъв случай би трябвало целият раздел на форума, посветен на османския период, да бъде закрит. Що за абсурд е заради съществуването на политизация и изострено емоционално отреагиране у някои хора да се поставя възбрана върху обсъждането на една историческа тема?! В цитирания от мен пасаж и в собствените ми думи не се споменава нито една съвременна политическа партия, насочеността е съвсем различна. Да се вмъква постинга ми зорлем в такъв контекст е груба спекулация.

    #2
    Нещата са до болка прости - има правила за участие във форума, изработени вследствие на години горчив опит. Ако не ги приемаш, интернет е практически безкрайно широк. Няма нищо повече за обсъждане.
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

    Comment


      #3
      Когато си приел правилата, които са основа за участието ти във форума, си приел, че не бива да се повдигат дискусионните теми, свързани със съвременната политика. Виждам обаче, че от една страна не си ги чел, а от друга - нямаш желание да ги спазваш. Освен това, имаш желание да не участваш и искаш помощ в тази насока. Няма проблеми.
      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

      Comment


        #4
        Тъй като с Shenandoah вече имахме приказка по сходни въпроси, ще си позволя и аз да добавя коментар (извинявам се, ако това ще подразни някого).
        Първо, това е военно-исторически форум - целева рамка, която може би не е следвана последователно през собствената му история, но която сме решили да спазваме, доколкото е възможно. Причините за това са две: нас ни интересува точно тази, а не друга тематика и затова този форум предоставя място за обсъждането й; модерирането на форума и на отделни теми - особено такива, които стават арена за крайни емоционални изразни средства, - изисква време и усилие от страна на модераторите (това може и да изненада някого, но модерирането не доставя удоволствие и е неприятно задължение) и ние сме склонни да жертваме време и усилие само за теми, които съвпадат с целевата рамка на форума.
        Темата за така наречения "Възродителен процес":

        - не е военно-историческа, а е от най-новата история на България, става въпрос за събития, случили се преди 20 и няколко години. Нямаме раздел за най-нова българска история и това не е резултат от случайност или недоглеждане.

        - темата е част от съвременния политически дискурс, което автоматично я прави политическа (такава е и темата за съвременните отношения между България и Македония, да допълня).

        Мисля че това обяснява добре защо тази и подобни теми са забранени в този форум - той не е политически, нито по някакъв начин искаме да се занимава с най-новата история другояче, освен с военните събития от нея.

        Shenandoah написа
        проблемите се решават със силови антиинтелектуални средства - превантивна (sic!) забрана на определени теми заради евентуални (sic!) националистически оскандалявания
        Съжалявам, може да е защото съм глупав или незапознат (и така или иначе, не съм нито интелигент, нито интелектуалец, коет може би обяснява и поведението ми), но аз други, освен антиинтелектуални силови средства в модераторския арсенал не знам. Ако знаеш такива, ще се радвам и аз да разбера какви са. Сигурно не е хубаво, че се налага ред да се въвежда с антиинтелектуални или силови средства, но какво мога да кажа, освен че реалността не е съвършена.

        Shenandoah написа
        В такъв случай би трябвало целият раздел на форума, посветен на османския период, да бъде закрит.
        Не, не виждам защо "така би трябвало" - темата, която си повдигнал, по никакъв начин не влиза в раздела, посветен на Османскя период и едва ли не си забелязал това. След това, османският период от историята по никакъв начин не е част от най-новата история на България, т.е. по подразбиране влиза в целевата рамка на форума. Още повече това се отнася до военните въпроси, свързани с него.
        Ясно е, че някои теми от османския период (но далеч не всички!) могат също така да доведат до националистически политизирани спорове. Но доколкото те ще са част от целевата рамка на форума, то ние няма да имаме против да си губим времето за модерацията им. С тази и подобните на нея теми, обаче това не е така.
        Но има едно нещо, което не разбирам - защо всеки, който по една или друга причина се разочарова от този форум или от модераторите му (нещо нормално, като се има предвид доколко несъвършени са и двете), непременно решава да дава съвети и да обяснява "как трябва да бъдат нещата". Бих добавил, че в повечето случаи ако съответният потребител се отнасяше толкова "принципно" към спазването на форумния етикет, едва ли би се стигнало до въпросното разочарование. Но някак все "борбата за справедливост" е насочена навън. Което сигурно е обяснимо, разбра се.

        В завършек: този форум е само едно мъничко местенце в Интернет. На когото не му харесва, не е задължен да пребивава тук, дори е желателно да не го прави, след като не му допада (вредно е в емоционален план, най-малкото). Оставете ни да стопанисваме това място така, както намерим за добре.
        Ако смятате, че можете да се справите по-добре, никой не ви спира да създадете собствено място за исторически дискусии в българския Интернет и да го стопанисвате така, както намерите за добре. Но не пречете на другите.

        Comment

        Working...
        X