Османски паметници на територията на България
Collapse
X
-
На някои места още в петък, а в БНР - обедния бюлетин днес 12 ч. с подробности...за обиколката по османските паметници, за вечерята в Пловдив, за списъка, изказванията и пр.Last edited by pehotinec; 10-08-2013, 12:28."Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"Comment
-
Благодарности, аз съм скъсал синджира и не следя внимателно медиите в България.
piston, прав си разбира се, аз нямам претенции към медията, но така казано излиза, че имам. Най-вече визирам
"Многотомният опис на вакъфските имоти" се състои от три тома и не е опис на вакъфските имоти, а колекция от вакфиета (актове за основаване на благотворителни фондации, демек вакъфи), които се намират в архива на вакъфите в Анкара. Това е прясна и бих казал прилична (с много грешки вътре) публикация, която едва ли обхваща и 1/3 от вакъфите някога съществували на територията на дн. България. Изданието е луксозно и е направено точно с цел да се раздава по такива поводи. Издава го IRCICA (една ислямска фондация в Истанбул) и е платено от държавата, което си е вече културна политика на Турция. По начина, по който го споменава госпожата едва ли не излиза, че е списък с реститутски имоти. А мюфтийството ще поеме контрол над някогашните вакъфски имоти (аз и не виждам по коя точно причина мюфтийството трябва да се пише собственик) точно когато върнат имотите на бежанците от Тракия или с други думи кога цъфнат налъмите. Ваденето на тези скелети от гардероба и размахването им е нещото, на което казвам истерична реакция. В дадената ситуация България може само да спечели. Така и така сгради архитектурни паметници на културата се рушат от десетилетия, ако не налеят турците пари вероятно много от тях ще продължат да се рушат (доказано е, че на българската държава й е все тая), т.е. много за губене няма. Да не говорим, че в България няма подготвени майстори да направят една читава реставрация и вероятно пак ще потрябва работна ръка от Турция, най-вече визирам оловната облицовка на кубетата. Въпросът е при какви условия Турция би дала парите? Дали просто ще търси културно влияние и сериозно присъствие чрез серия от актове на благотворителност, което би донесло дивиденти в дългосрочен план или ще пробва да настисне България и реализира директно определени свои интереси. Комбинацията от безскрупулни религиозни фундаменталисти с пари от едната страна и политически елит, който би продал и майка си за дребни облаги от другата е сигнал, поне за мен, за особено внимание.БНР цитира Деница Сачева от ДСБ, която предупреждава за възможните тайни договорки между двете страни:
“Вицепремиерът на Турция подари на българските си домакини многотомен опис на вакъфските имоти в България. Поведението на политиците, особено от такъв ранг, е знаково. В България се случват неща, които са меко казано притеснителни, защото паралелно с посещението на този господин в България, ние имаме информация, която излиза по медиите затова, че мюфтийството иска 1 500 имота, същевременно на 16 юли е внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията, с който обекти с национално значение могат да бъдат предоставени на съответните религиозни вероизповедания и както например БАН в тяхното становище споменаха, това на практика отваря врата да речем Националният археологически музей утре трябва да се премести”, заявява тя.Comment
-
Last edited by piston; 14-08-2013, 11:58."Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
И. В. СталинComment
-
Ами право казано в последните 20 години, поне що се отнася до османски сгради на практика никой. Последната истинска реставрация на османска голяма сграда (която аз знам) Джумая джамия в Пловдив беше направена изцяло от турци, като изключим общите работници. Резултатите в случая са добри. Как се импровизира с оловен покрив у нас можеш да погледнеш на снимките на c12h24o11 (благодарности!!!) или пък Дервиш баня в Кюстендил. Това, че няма кой да работи олово го знам тъкмо от реставратори, с които съм говорил. По тяхно мнение в България има абсолютно грешна политика по въпроса, като се подготвят архитекти и инжинери, но не и квалифицирани работници (старите кадри вече са си отишли), което поражда сериозни проблеми.
В крайна сметка нека не обръщаме темата към политиката на Турция и правителството на Ердоган изобщо, а да следим за събитията, имащи отношение към османското архитектурно наследство.Comment
-
Само да сложим точка на горните ексцесии...
Турският посланик официално отрече страната му да има претенции към имоти в България
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/...tranata_mu_da/Peace Through Strength -- Victory Through DevastationComment
-
Наскоро бях в Родопите и четох за Енихан баба. Имам няколко въпроса:
1. бил ли е историческа личност?
2. Действиетелно ли е той покорителят на Розопите заедно с двамата си братя?
3. Има ли някаква възможност някой да даде по-подробна информация, така че да се отграничат легендите и митовете от действителния персонаж?П.В.Comment
-
Comment
-
Въпрос 1 и 2 - НЕНаскоро бях в Родопите и четох за Енихан баба. Имам няколко въпроса:
3. Има ли някаква възможност някой да даде по-подробна информация, така че да се отграничат легендите и митовете от действителния персонаж?
Въпрос 3 - има разни етноложки изследвания, но толкова.Comment
-
Брат ми ТИКА не е фондация, а държавна агенция директно менажирана от вицепремиера, един вид има разлика нали
. Иначе поне в България, доколкото аз знам, тях никакви ги няма. Пловдивската джамия, например, беше реставрирана с пари на Истанбулската община и т.н. Не че в крайна сметка всички пътища не водят до пет мустака
на върха, но все пак има разлика, а често и значение.
Comment
-
По скоро е бил лечител,помагал е на хората,бил е нещо като дервиш ,като суфи.Затова е почитан както от мюсюлмани, така и от християни.Комунистите няколко пъти взривяват и разрушават гроба му,но родопчани си имат устната традиция предавана от баща на син.Наскоро бях в Родопите и четох за Енихан баба. Имам няколко въпроса:
3. Има ли някаква възможност някой да даде по-подробна информация, така че да се отграничат легендите и митовете от действителния персонаж?
Comment
-
13. Турска агенция за международно сътрудничество и развитие (TIKA) – 2007 г. - „Проект за реставрация на "Макбул Ибрахим паша" Джамия в гр. Разград;
ЕКСА извършва: инженеринг, комплексно проектиране и строителство на банкови, търговски и жилищни сгради, инфраструктурни обекти и храмове; реконструкция, функционално изменение, реставриране и консервация на стари сгради и паметници на културата. - Проекти
В момента ТИКА финансира и реставрацията на джамията Баня башъ в София.
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/...a_13_djamii_-/Comment
Comment