Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Османски паметници на територията на България
Collapse
X
-
"Моята крепост беше българската нация, българският народ, моят български произход."
- МУСТАФА ШАРКОВ -
---------------------------------------------------------------------
www.ottomanbul.blogspot.com - Османски паметници на територията на България
-
MOHAXA написа Виж мнениеНякой може ли да ми отговори, защо този намазгях или михрабно-балдахинна стена се намира насред овошките т.е. в нищото, в покрайнините на София?
Ето един запазен намазгях край Гелиболу (Галиполи) от книгата на Godfrey Goodwin. A History of Ottoman Architecture
terzi,
1188 по Хиджра = 1774-1775 г.
argonavt,
а на този гръцки надпис на чешмата дали не му се намира и година? Иначе, ще ме прощаваш ама до 1928 г. може да се е купувала питейна вода (както и на много други места), но тоя хамам, за да работи не са го пълни с туби от кладенеца до Слъчнев бряг.
Кое става за култура и кое не си е въпрос на лична гледна точка и предпочитание. Уважавам твоята, но мисля си, че всяка употреба е по-добра от пълната разруха.
Хора, никой ли не е минавал наскоро през Кюстендил, за да ми каже дали нещо се прави по джамията или си е все така като на снимките?
Comment
-
Thorn написа Виж мнениеМиналия месец си беше така. Като си ходя до родния град, ще питам директора на музея - той би трябвало да знае.
Comment
-
ето на кого дължим запазването на св седмочисленици , макар и като христянски храм
.....В същото време големият български държавник Петко Каравелов, лансира идеята вместо да се строи нова църква, самата Черна джамия да бъде преустроена на такава. В вестник “Пряпорец” бр.39 от 21 септември 1900г. той пише: “Като узнахме, че се готви нова църква да се построи в Алигина махала, близо до Черната джамия, ние настояваме самата Черна джамия, едно прекрасно монументално здание, да се превърне в църква. Хубавата сграда на джамията ще се запази от разрушение и с малко пари ще се обърне във великолепен храм, какъвто няма по цяла България, когато проектираната нова църква поради липса на достатъчно средства не ще се построи скоро и ще бъде малка и няма да се отличава от другите наши църкви. Нам ни трябват високи, светли храмове, да повдигат религиозното чувство – тесни, тъмни подземия имаме и тъй достатъчно”."Моята крепост беше българската нация, българският народ, моят български произход."
- МУСТАФА ШАРКОВ -
Comment
-
Ха-ха-ха , нито аз съм прав за чешмата нито terzi.
Днес говорих с бившия шеф на музея в Несебър и научих нещо много любопитно. Чешмата е строена през ..... 1965 г. Това е някакво копие на каптажна чешма , като за разкрасяване са сложили бронзава отливка на плоча /гръцка/ намираща се в Пантократор. Включена е към водопровода и тече ... чиста камчийска вода. Да живеят паметниците на КОМУНИЗЪМА и НИПК !
Това за водопровода и турските бани и той го потвърди. Течаща вода в Несебър има от 1928 г. /изключвам водопроводите от римско време, които не са действали/. Водата са я носили от кладенците.
Comment
-
хахахха честито"Моята крепост беше българската нация, българският народ, моят български произход."
- МУСТАФА ШАРКОВ -
Comment
-
не знам дали знаете за тази джамия във варна. много трудна за снимане, отникъде няма място..
"""Джамията Хайрие се намира в старата част на града - на ъгъла на улиците "Дунав" и "Цариброд". Построена е от Деливер паша през 1251 г. от егира, т.е 1835 г., след оттеглянето на руските войски след войната от 1828-29 г. До джамията било построено и медресе - турско училище. """
"Моята крепост беше българската нация, българският народ, моят български произход."
- МУСТАФА ШАРКОВ -
Comment
-
terzi, добро попадение, но за мен повечето неща от 19 век са нови така или иначе.
От това което мога да прочета от китабето излиза, че е построена от някой си Дилявер паша през 1251 по. Х. (1835-36 г.), което съдейки от вида на сградата ми се видя абсурд, но по-долу надписа продължава и казва, че със средства на джемаата е поправена през 1345 (1926-1927 г.), ха така по-бива.
Comment
-
KIZIL DELI написа Виж мнениеterzi, добро попадение, но за мен повечето неща от 19 век са нови така или иначе.
От това което мога да прочета от китабето излиза, че е построена от някой си Дилявер паша през 1251 по. Х. (1835-36 г.), което съдейки от вида на сградата ми се видя абсурд, но по-долу надписа продължава и казва, че със средства на джемаата е поправена през 1345 (1926-1927 г.), ха така по-бива."Моята крепост беше българската нация, българският народ, моят български произход."
- МУСТАФА ШАРКОВ -
Comment
-
- МУСТАФА ШАРКОВ -
Comment
-
- МУСТАФА ШАРКОВ -
Comment
Comment