Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Български малцинства

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Нашинци в Гора и Жупа

http://bg.wikipedia.org/wiki/Горани
    Какви са гораните. Те се самоопределят като "нашинци", но по вероизповедание са мюсюлмани.
    Какъв е произходът им - за мен това са средновековни българи - християни (категорично не са богомили), прили исляма по време на османското владичество. С приемането на исляма те са се откъснали от останалите българи-християни, на за запазили българският си народен говор и обичай. Академичното издателстов на БАН издаде речникът на Назиф Докле - нашенец от албанска Гора Dokle, Nazif. Reçnik Goransko (Nashinski) -albanski, Sofia 2007, Peçatnica Naukini akademiji "Prof. Marin Drinov", s. 5, 11, съдържат повече от 60 000 думи и изрази от езика на родния му край - само от осем села - едно огромно богатство.
    Самите горани се самоотличават от албанците - "ние сме друг народ, ние се женим по любов, а албанците сгодяват децата си още от люлката". Това ми го кажа лично братът на Назиф Докле при представянето на речника. Единствените горани, които познавам са Назиф Докле и неговите близки, като всички са декларирали пред мен българското си самосъзнание (при това без да са очаквали от мен някакви облаги или дивиденти).
    За гораните има сведения от българските учени при експедицията им в Поморавието и Македония през 1917 г., където са представени като българи.
    За мен гораните говорят на преходен български диалект - близък до тетовския (в Косово езикът им е доста сърбизиран за разлика от Албания). Имат самосъзнание на нашенци, като част от техните интелектуалци се възприемат като българил Разбира се има и македонисти, има и просръбски настроени горани, а най-силната тенденция е босненци.
    От къде идва босненската идея. В бивша Югославия до 1971 г. горанците са записвани като турци. След 1971 г. гораните и босненските мюсюлмани и санджанлийте бяха обявени за мюсюлмани по националност (естествено пълен абсурд). На картата от последното предброяване на Югославия всички са отбелязани със зелен цвят (цвета на исляма).
    Но след започването на войната в Босна Слободан Милошевич спешно ги обяви за отделна националност - горани.
    След войната в Косово веднага се настани босненската пропаганда - за да може гораните да използват познатия им сръбски език (все пак това е единственият книжовен език, който владеят гораните в Косово) се наложи да "превключат"на неговия брат-бизнак "новокомпонирания" босненски език. Това не срещаше съпротивата на албанците.
    И така полека-лека за десет години (1999-2009 г.), с сериозната подкрепа на Босна, косовските горани са на път на станат босненци. Естествено българската държава спи, хората деклариращи се като българи не получават никаква подкрепа и т. н.
    Last edited by Makedonikus; 24-02-2009, 17:42.

Comment

Българите в Украйна

На 3 март 2009г в град Одеса състоясе презентация на сайта

"Информационен портал на българите в Украйна" - http://bg-ua.org

За сега на сайта има информация за преселването на българите в Украйна, за техните обичаи, култура, учени, поети, писатели, художници и др.
      Има кратка информация за българските дружества и организации.
      Също може да се намери информция и за българските села в Украйна (обаче, сега тя не е пълна, но ще се попълва), образованиео в българските села

Comment

Working...
      X