Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Размисли и страсти на един льохман за подводната археология

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Размисли и страсти на един льохман за подводната археология

Тази година покрай посещението купчините пясък на Голямата Солена локва, гордо именувана Българско черноморие посетих и единствения в на'та мила Родина музей за подводна археология. Въпреки интереса ми към предмета тръгнах със скромни очаквания. Научен от нашата действителност, че а прехвалени ягоди с голяма кошница не се ходи бях приятно изненадан. И разочарован, но за това - по-късно.
    Музеят се помещава в гр. Китен точно до Пощата. Разположен е на два етажа - горният представлява помещение с лавица за брошурки (не проявих интерес към тях, поради откровенно рекламният им външен вид и ограничения обем), шкаф с книги за продам и още един такъв, но по-голям и със същото предназначение. Предлаганите заглавия бяха общо 15-тина, като с подводната археология, историята на корабостроенето и корабоплаването в България беше сврзано само 1 (словом - ЕДНО).
    Изключително приятно впечатление ми направи уредничката на музея. Вероятно поради ограничения брой посетители, но по-вероятно поради любовта й към професията тя ни отдели 45 мин за лекция по проблема. А той касаеше:
    1. Намереното подводно селище в района на Китен (по настоящем обитаващо основите в края на вълнолома на пристанището)
    2. Потънал кораб от 19-ти век
    Самaта експозиция на находките включваше - шкаф с находки от Варна (керамика от елинистичния период) и керамика от намреното до Китен подводно селища. Последното е датирано от 3-4 в. пр. н. е. Следваха няколко шкафа с намерена керамика от селището - паници, лъжици, гърнета и т. н. В ъгъла се разполагаха 2 рога от тур.
    Другата част от експозииата бе посветена на потъналия кораб - табличка с кръст, комплект лули, 2 мастилници с перодръжка, порцеланови чинии, 2 стъклени шишенца, комплект теракотени плочки, мангал, сребърен поднос и мраморен римски съд. Присъстваха и вечните каменни, дървени с оловен щок и една желязна котви.
    На желаещите се демонстрира и филм за морските традиции на българина. Странно, но в самия филм се говореше за траките, а основно се показваха гръцки барелефи, рисунки върху вази, 2 пъти беше цитиран Омир и още един грък-историк. Te "доказаха" колко велики мореплаватели са били траките, след което авторите на филма направиха извода, че традициите на траките били възприети от славяните и прабългарите. И филма свърши.
    Кое беше разочароващото - че подводното селище е проучено спешно заради строежа на вълнолома, че потъналия кораб е проучен с парите на американски университет, макар да е известно местоположението му от 60-те години, че има още 7 потънали кораба, но не се предвижда тяхното проучване.
    А кога ще бъдат проучени останалите находки в морето - неизвестно.

Това лято се появиха съобщения, че ще правят атлас на потъналите кораби в Черно море. И водолазите "твърдяли", че в подводните пещери били скрити съкровища. Е, ако единствения ни музей по подводна археология е в Китен по стечение на обстоятелствата, ако за същата пари няма какво да очакваме за в бъдеще?
    Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
    Неизвестен руски адмирал

Хех, началото на поста на Одзава ми напомня за един разказ на Чудомир. Май за седем десетилетия нещата не са се променили кой знае колко .
    A strong toun Rodez hit is,
    The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Едно време в Созопол имаше филиал на археологическия музей с група за подводни проучвания. Проф. Ал. Фол успя да издейства някакви пари и доста години се правеха проучвания по нашия бряг. Това което се откри, доколкото знам е в музея в Созопол. Сега копа ли някой, далдисва ли не знам?!? Венци го уволниха и почна някакъв бизнес, а Калин се мота по София. Май наистина пълен застой се оформя.
      Божидар Димитров нещо се опита преди година-две да копае на евиния плаж, пак в Созопол и нещо откри, нещо се вади, но какво точно не знам.
      Някаква лодка еднодръвка беше извадена от рибарски трал навътре из морето и толкоз!

Пак ми няма танка!!!!!!!!!!!!!
      От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Преди 4-5 години бях в същия този музей и експозицията тогава беше съвсем различна: археологически находки от всякакъв характер от региона. Имаше и тематична част, която беше нещо от типа "Античните превозни средства по нашите земи". Запомнила съм една двуколесница, доста добре запазена и много добре изглеждаща (направо красива). Уредничката вероятно е била същата, защото и тогава ни отдели много време и искрено се радваше на интереса ни (не че имаше други посетители, с които да си говори на български, бяха все чужденци).
        Не знам дали експозициите се сменят (може би всяка година) или са решили да направят за подводни археологически находки.

Comment

Незаконното тралене нанася щети на подводните обекти
          "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

танкиста от Харков написа Виж мнение
            Едно време в Созопол.....
            Става въпрос за следното:
            През 2002 г. започна съвместното българо-френско проучване, като от френска страна бяха едни пичове от университета на Прованс Екс Марсилия ² във Франция. На плажа (Калфата) разкриха гробни комплекси, каменни конструкции и различни останки от погребално-поменални обреди (обредни огнища, керамични и амфорни струпвания). Има най-различни гробни съоръжения - обикновена гробна яма, гробна яма маркирана с камъни, гроб оформен от керемиди и гроб граден от каменни блокове (циста). Имаше инхумации и кремации. Проучиха и голяма част от много добре запазен периболос.
            Всичко намерено - керамични съдове, теракоти, метални накити и козметични принадлежности, монети, амфорни печати, надгробни стели и др. се датира към V - ²²² в.пр.Хр.
            Но това междудругото - не точно към подводната.
            Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.

МАРК АВРЕЛИЙ, "Към себе си", II, 12

Comment

Working...
            X