Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Една странна сабя

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Една странна сабя

Здравейте!
    Преди известно време се сдобих с много странна сабя, която ми даде възрастен човек, като лично той твърдеше, че същата е с румънски произход. Но самата тя изглежда доста странно и за това моля за предположения относно произхода й! Прилагам снимки. Ще съм благодарен за всяко мнение.

това е.

Прилича ми на ятаган. Обаче този кръст не се връзва. Можеш ли да ми кажеш заострената част от коя страна е - тази, която е извита навътре (така ми изглежда, ама не си личи много добре) или тази, която е извита навън. Примерно виж този ятаган - http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Yatagan.jpg

Comment

Заострената част е от страната, която е извита навътре. Така е оформена и канията.

Comment

Прилича на ятаган. Знаеш ли горе долу от кога е?

Comment

нищо друго не знам, освен че е бойна.

Comment

характерна дръжка, "вътрешно" заточване - това е ятаган
            Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
            [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
            きさまはしんでくださいませんか
            [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Няма ли някакви надписи по острието?А в основата му?
              На мен лично ми прилича на съвременна бутафория.
              Ако можеш синмай острието в основата му към дръжката от двете страни за да видя дали има някакви надписи-ако има-добре, но ако няма лошо.
              То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

...и аз я огледах добре за надписи около дръжката но няма такива ! Интересно ми е ако действително е бутафория защо ли някой би си играл да я прави ? Възможно ли е да е правена с културни цели ? Преди време ми бяха разказвали че подобни задачи са възлагани на майстори на хладни оръжия възможно ли е да е нещо подобно?

Comment

т.нар. "Ятагани" са използвани в цялата османска империя. Такива са носели и гърците фанариоти, критските въстаници, войните от "заверата" . Влашката и молдовската аристокрация се състои от гръцки фанариотски родове (Гика, Ипсиланти, Маврокордато, Мавромихали, Кази, Кантакузин.....). Повечето от тези родове имат наследствени конаци и постоянна търговия в Цариград и изобщо "ориенталския" салтанат им е доста типичен. Ятаганът изобщо не ме изненадва.

Въпросът е, че точно този ятаган изглежда много нов за да е от онзи период (1750-1860, условно) По-скоро изглежда на нещо правено през първата половина на 20-ти век, от някой мераклия. (Виждал съм в България перфектно бойно острие от френска сабя, с дръжка от българска парадна сабя - борисова емисия- очевидно някой офицер мераклия си е направил бойна сабя с фасон на парадна.)
                  Сведи глава пред миналото и ще видиш бъдещето в краката си!

Comment

БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ЗА МНЕНИЯТА !

Comment

Working...
                    X