Съобщение

Collapse
No announcement yet.

"Если бы не Александр II, мой папа был бы турецко-подданным"

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

резултата е по-късно :Балканските войни
    IN VINO VERITAS !!!

Comment

SRH, имаш резон. На мен лично ми е трудно да преценя кой фактор би натежал.
      Но да приемем твоята версия. Избухва мощно българско въстание някъде в края на 19-и, началото на 20-и век, или пък се провежда зрелищен терористичен акт, последван от репресии; според теб ще стане едно от двете:
      1. Русия се намесва с военни средства на страната на българите и Австро-Унгария се намесва на страната на Портата. Какво следва? Австрийци и/или сърби се сражават за да останат българите под османска власт? Струва ми се твърде невероятно. Или се сключва някаква спогодба за ограничена независимост под смесено австрийско-руско влияние, нещо подобно на ялтенското съглашение? Иначе в тая война ще има 3 страни...
      2. Русия не се намесва въобще, блокирана от дипломатически натиск. Въстанническите сили са разгромени и българските територии остават в империята до ПСВ. Какво следва после?
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

kiosev написа
        как тая огромна империя ще се сагласи да даде на "гяурите" такава автономия и такива права като на унгарците ( Унгария тогава заема половината територия на Австро-Унгария).Турция все още е ислямска монархия.Те дори на Цариградската конференция искат да ни разделят на 2
        По-малко патетика няма да ти навреди. Иначе, защо да не се сЪгласи, още повече, че никоя "велика сила" (с изкл. на Русия) не иска драстична промяна на статуквото.

Comment

кво да се прави.
          просто не ми се вярва че е можело да стане
          IN VINO VERITAS !!!

Comment

Митак, съмнението ти има основание, признавам го. Но въпросът, все пак, следва да се разгледа в рамките на темата, защото да се предполага, че автоматично и след пълния провал на въстанието (и кървавото му потушаване) революционерите ще имат основен глас, е пресилено (най-малкото едва ли много хора ще разглеждат действията на революционистите като оправдани или пък ще си спомнят с добро за тях - особено след кръвнините на потушаването на въстанието. А и голяма част от организацията и революционните кадри ще са съсипани или изхабени). Най-малкото ще трябва да мине време, а с отминаването на времето нещата ще се променят и за другата фракция. Така че 10 или 20 години по-късно паметта ще е доста по-различна и не се знае коя фракция ще има предимство. Макар че трябва да се погледне и от другия гледен ъгъл - този на османските власти. Първоначално и тяхната памет определено няма да бъде добра почва за лоялистите (както ги назова). Но пък като мине време нещата може и да се променят.

Comment

хм, я да попитам възможен ли е вариант за България като със сирия и ливан примерно след ПСВ?
              Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

mitaca написа
                след кървавото потушаване на въстанието
                Ами според теб какво и как се случва в Австрия? И там има въстания, потушавани от австрийците (и с руска помощ), но в крайна сметка това не попречва на образуването на дуалистичната монархия.
                Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                Проект 22.06.1941 г.
                "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Едно голямо отклонение: "мой папа был турецко-поданным" е знамените реплика на Остап-Сюлейман Бендербей, както той твърди, че се казва (или нещо подобно беше)

Comment

Русия не се намесва въобще, блокирана от дипломатически натиск. Въстанническите сили са разгромени и българските територии остават в империята до ПСВ. Какво следва после? Каквото става през 1903г.-Европа си трае, няма да води всеобща война заради някакви "конекрадци от долния Дунав", турците колят както си знаят ислед 1918г. ще бъдем ощастливени от "освобождение" за което ще трябва да се благодарим на съседите си като заБравим че сме българи... Знам че звучи грозно, но изтръпвам като си помисля за такава вероятност.сърби,гърци и румънци да ни освобождават и да ни чертаят границите1 Добре че, историята поне това ни спести!

messire Woland написа
                    Ами според теб какво и как се случва в Австрия? И там има въстания, потушавани от австрийците (и с руска помощ), но в крайна сметка това не попречва на образуването на дуалистичната монархия.
                    Да но това са два народа принадлежащи към една култура, цивилизация изградена въз основа на западното християнство! За да стане това трябва едно важно условие-господстващия елемент - османлиите мюсюлмани доброволно да се откажат от господарския си статус, да признаят раята за равна по права, да поискат да възприемат постиженията на европейската цивилизация, да се европеизират един вид... това е химера! Дори Ататюрк първо прочисти Турция от християнското й население а после тръгна да я европеизира!
                    Last edited by багатур; 20-01-2008, 22:12. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Близостта няма голямо значение в това отношение, Багатур. Ако беше така, нямаше да има сега нито Ирландия, нито Белгия.
                      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                      Проект 22.06.1941 г.
                      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Според мен, в тази алтернатива по вероятно е да се стигне до накакъв вид автономия на българите и определяне на етническите им граници в рамките на Османската империя.
                        Не знам доколко е възможна и една хиротеза, при която турците дават привилегии на българите, за да ги противопоставят на другите малцинства на Балканите, за да обезопасят в голяма стерен европейските си владения.
                        Ако няма нарочна освободителна война, то съдбата на българите според мен би била тази на унгарците след 1918г. по отношение на държавните граници.
                        Според мен едва ли на запад би имало огромен интерес и желание да се появи за сметка на българите Велика сърбия, Велика Румъния и Велика Гърция.
                        От друга страна, ако границите на Балканите са отпреди 1878г. то в хода на ПСВ би се стигнало да геноцид в случай, че българите съобразно възможностите си подкрепят Антантата.
                        Ако българите по една или друга причина не го направят след края на ПСВ то отново най-логичен според мен би бил варианта с една по малка България като независима държава и разширени нейни съседи включително и за сметка на България но в много по малка стерен от хипотезата в която българите имайки някаква автономия подкрепят в ПСВ Централните сили.

Comment

Според мен тази тема е точно толкова глупава както и "Ако Хитлер беше спчелил сега всички щяхме да живеем като германците"
                          Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
                          [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                          きさまはしんでくださいませんか
                          [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Нямам претенции темата да е умна или дори особено смислена, но не виждам някой да те е насилвал да я четеш.
                            И въпреки че в историята няма "ако", човешка черта е да се замисля непрекъснато "а какво би станало, ако..." и затова алтернативната история е толкова интересна за някои хора. Като не си от тях, жив и здрав. It's a free forum, поне откъм четене.

Comment

Dinain написа
                              SRH, имаш резон. На мен лично ми е трудно да преценя кой фактор би натежал.
                              Но да приемем твоята версия. Избухва мощно българско въстание някъде в края на 19-и, началото на 20-и век, или пък се провежда зрелищен терористичен акт, последван от репресии; според теб ще стане едно от двете:
                              1. Русия се намесва с военни средства на страната на българите и Австро-Унгария се намесва на страната на Портата. Какво следва? Австрийци и/или сърби се сражават за да останат българите под османска власт? Струва ми се твърде невероятно. Или се сключва някаква спогодба за ограничена независимост под смесено австрийско-руско влияние, нещо подобно на ялтенското съглашение? Иначе в тая война ще има 3 страни...
                              2. Русия не се намесва въобще, блокирана от дипломатически натиск. Въстанническите сили са разгромени и българските територии остават в империята до ПСВ. Какво следва после?
                              По 2. Русия е твърде слаба след ПСВ. Ако се приеме, че Турция е съюзник на австрийците и немците в ПСВ, евентуално може да се помисли, че Англия може да има друг интерес при разцепването на империята. Възможно е и да сме Кюрдистан - някаква автономия или нещо, доближаващо се до твоята т. 1, но с английско/френско влияние.

Comment

Просто не виждам как може да стане
                                Имаме периода 1878 - 1914 г. 36 години да назреее, да се организира и избухне голямо българско въстание. За разлика от кюрдите, българите се асоциират с християнството. Да не забравяме тази солидарност в политиката все пак. Сам по себе си и географският фактор прави оставането на тези земи в Империята много малко вероятно.
                                Великите сили се намесват при гръцкото въстание 50 години по-рано, просто е изключено поне една от тях да не се намеси този път. Понеже Австро-Унгария има предостатъчно проблеми с малцинствата си, изключено е да иска да взема българските земи. Анексация от друга велика сила също е невъзможна (Румъния си е на практика автономия вече, Русия не може да я лапне, а и другите не биха го позволили), а Сърбия и Гърция не могат да оправят собствените си територии, камо ли да администрират чужди на този етап.
                                Колкото повече се замислям по тази алтернативка, толкова повече ми се струва че България би стигнала до положението на Македония - формално администрирана от Портата територия, реално - див запад.
                                "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                                "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Working...
                                X