Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Една инициатива

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Една инициатива

Здравейте,
    Позволявам си да пиша този форум, защото виждам, че в него има много запалени фенове на българската история.
    Преди 4 години имах невероятното щастие да посетя най-големия в света музей на военноморската авиация, Пенсакола, Флорида.
    Самият музей е невероятен, разположен е на територията на базата на "Сините ангели". Но не това е най-интересното.
    Най-впечатляваща за мен бе организацията. Както в самия музей така и на възстановяване на експонатите.
    1-во Всички служители, в това число екскурзоводите са пенсионирани военни и доброволци. Преживяването да стоиш пред самолет от Виетнамската война и истински пилот да ти разказва как е свалял МИГ-ове с този самолет, само по себе си е невероятно преживяване.
    2-ро Всички експонати (които са в перфектно състояние) са възстановени изцяло с ДОБРОВОЛЕН труд на ентусиасти. В
    Ето каква е системата:
    Музеят осигурява площи, инструменти и експонати в незадоволително състояние. Доброволците участват в начинанието със своя труд. секи с каквото може. Събират информация за този експонат, историята му, чертежи и т.н. след което се захващат с възстановяването му.
    Резултатът е невероятен.
    Ентусиастите получават възможност да се докоснат до автентичната история и да се занимават с това което им харесва, а музеят получава перфектни, почти безплатни експонати.
    Иска ми се да сондирам вашето мнение за една подобна инициатива в нашия Военно-исторически музей.
    Да си призная аз вече опитах самостоятелно. Шефа изобщо не ме удостои с отговор. ПР-ката (една изкукала кака) ми обясняваше, че те вече имали такова нещо - т.н. "осиновяване" . Харесвам си аз даден експонат и ДАВАМ ПАРИ за него. Какво става обаче с тези пари не е ясно :1087: .
    Да не говорим, че хората, които се интересуват от тези неща обикновено не са милионери и тяхната сила е не в парите, а в знанието.
    Очаквам вашите идеи по въпроса.
    Поздрави.

Хубаво е наистина да се поучим от САЩ и техният опит в тея работи. Тази инициатива на пръв поглед изглежда добре и мисля че не е невъзможно и в нашите условия да се осъществи нещо подобно. Хубаво е да има един музей поне в България изграден и поддържан от група запалени ентусиасти . Но не на последно място идва ролята и на парите безз които едва ли ще стане нещо. Затова преди да започне такава инициатива ще трябва сериозно да се помисли за проблемите с които ще се сблъскаме в последствие.
    Ignoramus et Ignorabimus :sm186:

Comment

Идеята ти не е лоша, но за съжаление в България и по- точно в армейските среди това ми изглежда невъзможно.
      За съжаление БА е една атрофирала структура и съвременният български кадрови военнослужещ не се интересува от нищо друго освен да се наяде, да се напие и да удовлетвори биологичните си нужди. Смея да го твърдя, защото допреди няколко години и аз бях част от тази сбирщина, наречена армия. Разбира се там има и много качествени хора, но те нямат нужната власт и намират рано или късно своята реализация в цивилния живот.
      Така че, желая ти успех, колкото и невъзможен да изглежда той. Но знаеш ли, може и в музея да се намери някой доросъвестен служител, който да ти окаже съдействие.

Comment

В НВИМ отдавна съществува проекта с "осиновяването" на експонати като алтернатива на безпаричието на институцията и гниенето на единиците военна техника под произвола на времето. Работата обаче е, че "осиновителя" поема всички средства по възстановяването и потдръжката на еспоната- пари, боя, части, инструменти и евентуален транспорт до работилница.
        Програмата наистина работи и няколко фирми и частни лица са "осиновили" малка част от техниката, но потдръжката се изразява единствено в боядисване със зелена боя. За съжаление в България, за разлика на повечето военни музеи по света още не енавлязла идеята машините да се възстановяват в оригиналния вид с правилните цветове, отличителни знаци, а на липсващите части да се намерят декоративни заместители. Това обаче прави и потдръжката доста по-скъпа.
        И все пак първия пробив беше направен декември месец 2006, когато о.р. полковник Агоп Казазян взе в работилницата си и рестврира напълно за своя смека куполно оръдие "Грюзон" от на чалото на 20в. и противовъздушно оръдие "Крупп" от ПСВ.

Comment

Sturmpionier написа
          И все пак първия пробив беше направен декември месец 2006, когато о.р. полковник Агоп Казазян взе в работилницата си и рестврира напълно за своя смека куполно оръдие "Грюзон" от на чалото на 20в. и противовъздушно оръдие "Крупп" от ПСВ.
          Ето линкове към похвалната инициатива на колегите от форуми "Традиция":

We don't see things as they are, we see them as we are
          ---Anais Nin----

Comment

Това е страхотно!
            Видях и възстановката на оръдието.
            Точно това имах предвид, но не да се прави в домашни условия, а на място в музея или по-точно в някоя прилежаща работилница.
            Така любителите на тази техника, че си имат нещо като клуб, където да се събират, защото не ми изглежда много практично да се мотаме в нечия частна работилница.
            Да не говорим, че ще възникнат и доста сложности с логистиката.

Comment

Много готино са го измислили. Ако може и в България да стане, би било чудесно.

Comment

mafioso написа
                Ако може и в България да стане, би било чудесно.
                :sm113:
                ---Anais Nin----

Comment

В новия брой на списание "Клуб Оръжие" има статия за възстановеното оръдие "Грюзон".
                  Last edited by dibo; 06-08-2007, 11:33.
                  ---Anais Nin----

Comment

Working...
                  X