Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ново име на връх Шипка?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Това наистина е интересно, т.е. отдавна вече няма връх Столетов . А колко стрdници изпълнихме с дисuwсия по този въпрос.
    Last edited by gollum; 28-06-2007, 22:03.

Comment

dibo написа
      "Шипка – два върха в Ср. Стара пл.; в Б-я. Издигат се съотв. на И и З от Шипченския проход. Изт. връх (до 1951 Свети Никола, до 1977 Столетов) е вис. 1326 m, зап. – 1322 m. Югоизт. Скалист издатък на изт. връх е вр. Орлово грездо (1323 m). ”.

Тоест имаме:

1. Вр. Шипка - до 1977 Столетов, до 1951 Свети Никола, на изток от прохода, височина 1326, с паметник.
      2 Вр. Шипченски исполин, бивш Шипка, височина 1524.
      Е ли е това сигурно? Аз съм го учил като Столетов и то след 1977. Но може и да бъркам отдавна беше .

Comment

Зависи какво разбираш под сигурно
        We don't see things as they are, we see them as we are
        ---Anais Nin----

Comment

Голяма бъркотия се получи. Връх Шипка всъщност не бил Шипка, а връх Столетов не бил Столетов, ами Шипка. Ужас! А бъркотията в Уикипедия е пълна.

Впрочем, и аз като mitaka досега съм смятал, че върхът се казва Столетов, но да проверим какво казват дебелите книги и сайтове:

Ето какво пише в том 6 от многотомната "История на България", стр. 438, изд. 1987 г.: "Отбраната на Шипченския проход била организирана от генерал Столетов на гребена на Стара планина при вр. Св. Никола /дн. Столетов/. Тя била поверена на 36-и пехотген Орловски полк и на пет български опълченски дружини. Имало и няколкостотин конници. Общият брой на бранителите възлизал на 5500 души, разполагащи с 27 оръдия..."

А ето какво пише в том 7 на "Енциклопедия България", стр. 509, изд. 1996 г. (това мисля, че вече беше цитирано): "ШИПКА (до 1951: Свети Никола; до 1977: Столетов)"

В Електронна енциклопедия "ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ" в статия "ШИПЧЕНСКА ЕПОПЕЯ" пише: "Епични боеве, разиграли се на най-високите точки на Шипченския проход - връх Св. Никола (дн. връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 9 (21) до 11 (23) август 1877 между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов" (http://www.encyclopedia.bg/history/3mart/shipchenska_epopeia.jsp)

Ето пък какво пише в съобщение на Агенция "Фокус": "Връх Столетов да се преименува на връх Свети Никола, искат група граждани от Казанлък" (http://www.focus-news.net/?id=n731151&PHPSESSID=brp92slub6vq85gop16gitgp22)

В "DARIK news" пък са на друго мнение за настоящето име на върха. Според DARIK от 1977 г. върхът масово започва да се нарича Шипка, но доколкото разбрах, това е неофициално име, според медията. Но защо пък е фиксирана такава точна дата - 1977 г.:sm186:. Да не би "Шипка" да се е наложила по някакъв начин във връзка с честването на 100-годишнината?:sm186: : "Интелектуалци искат старото име на връх Шипка"; "До 1951 година във всички исторически сведения името на върха се посочва като връх Свети Никола. По-късно през същата година с указ на президиума на Народното събрание с едно изречение върхът е прекръстен, а след 1977 година масово започва да се употребява като връх Шипка." (http://www.darik.net/view_article.php?article_id=157073)

На страница на Централен Балкан пък пише:
          "Епичните боеве, които се разиграват на най-високите точки на Шипченския проход - връх Св. Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 9 (21) до 11 (23) август 1877, са между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов. В отбраната на Шипченския проход българските опълченци се сражават героично." (http://visitcentralbalkan.net/index.php?l=0&s=1&c=13)

bg NEWS ROOM: "Предлагат да се преименува връх Столетов" (http://bgnewsroom.com)

BG GLOBE: "СРЕДНА СТАРА ПЛАНИНА
          Край живописните серпентини на Шипченския проход върху величествения връх Столетов се откроява високият 32 метра паметник
          Шипка." (http://www.bgglobe.net/index.php?l=0&s=-34) А в препратката "Шипка" пък пише: "ЗА НАЦИОНАЛЕН ПАМЕТНИК НА СВОБОДАТА “ШИПКА”
          Израснал сякаш от скалната гръд на планината, на връх Шипка се издига Паметникът на свободата." (http://www.bgglobe.net/index.php?l=0&s=-408)

Стига толкова, че стана много претрупано. За мен изводът е, че Шипка е неофициално име на връх Столетов, наложило се през 1977 г., но при такава противоречива информация вече не съм сигурен в нищо. Въпросът се нуждае от доизясняване.
          Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 29-06-2007, 02:24.

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
          It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Просто автентичният връх Шипка сега се казва Шипченски исполин, а сегашният връх Шипка е автентичния вр. Св. Никола, преименуван през периода 1951-1977 на Столетов.
            ---Anais Nin----

Comment

То това е ясно. Но въпросът ми е дали връх Св. Никола сега официално се нарича Шипка, или това е само неофициално название на връх Столетов?

P. S. T. e. през 1951 г. имаме указ на президиума на Народното събрание, а какво имаме през 1977 г. и имаме ли изобщо официален акт от тази година?
              Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 29-06-2007, 02:30.

It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

A krychmite "O! Sw. Nikola" li da gi prekrystim? I FlexType nema, ta da mi e sywsem prostashki postingyt... : (
                Луд на шарено се радва - цивилен блог

Comment

Ave CÆSAR !
                  Както винаги изчерпателно и прегледно! От този пост ми светна окончателно, а дискусията даде първият положителен резултат - поне ще стане ясно кой връх как се нарича в момента! А то иначе попадаме в категорията "Иди туда, не зная куда, ищи того, не зная чего!"
                  Вероятно официалното име на върхът, на който е паметникът се знае в някакво ведомство, нещо като "Главно управление Картография" или нещо подобно.
                  :sm186:
                  "...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми

Comment

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
                    То това е ясно. Но въпросът ми е дали връх Св. Никола сега официално се нарича Шипка, или това е само неофициално название на връх Столетов?

P. S. T. e. през 1951 г. имаме указ на президиума на Народното събрание, а какво имаме през 1977 г. и имаме ли изобщо официален акт от тази година?

dibo написа
                    Тоест имаме:
                    1. Вр. Шипка - до 1977 Столетов, до 1951 Свети Никола, на изток от прохода, височина 1326, с паметник.
                    2 Вр. Шипченски исполин, бивш Шипка, височина 1524.

От това излиза, че след 1951г. има:
                    1. вр. Столетов и
                    2. вр. Шипченски исполин

т.е. името "Шипка" се заличава - било като бивше, било като ново име на някой от тези два върха. Логиката обаче следва да попита: кога се преименува вр. Шипка в Шипченски исполин и защо да се прави, ако не да се различи именно от новопокръстения вр. Столетов в Шипка? Дано да станах ясна, понеже бъркотията наистина е голяма. Може би това косвено ще отговори на въпроса дали познатото на всички име Шипка е официално или не.

Comment

Той всъщност Шипченски исполин е по известен само като върх Исполин. Поне така си го спомням....
                      ---Anais Nin----

Comment

Резултат от `глобално търсене` в програмна система "Норма" /за справки в Държавен вестник/:
                        "Актове на Държавния Съвет на Народна Република България - 1977 г."->"За преименуване връх "Столетов" на връх "Шипка" (¹ 1454)"-> ДВ брой 78 / 1977 год.

Странна работа - в книжката ми "100-те национални обекта" от началото на 80-те беше паметник Шипка на връх Столетов... :o

P.S. Извинявам се на инициаторите, за които несправедливо предположих, че не знаят как се нарича върха понастоящем. :1087:
                        Last edited by pnp5q; 29-06-2007, 18:36.
                        "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

Язък за толкова изписано нещо в тази тема. Сега трябва да почнем отначало. Поне научихме нещо важно от географията на България.
                          pnp5q написа
                          Странна работа - в книжката ми "100-те национални обекта" от началото на 80-те беше паметник Шипка на връх Столетов... :o
                          Не само там се води Столетов. В дадените от мен цитати е пълно с такива заблуди. Явно доста хора не знаят как се казва днес върхът. Имаше полза от тази дискусия.
                          При това положение мисля, че аргументите за възстановяване на предишното име натежават малко повече, отколкото ако върхът се казваше Столетов. Но ще е редно и онзи Исполин да стане Шипка.
                          Тогава хората съвсем ще се шашнат с тези Шипки. Дано лесно да свикнат. И дано да се спре най-после с тези преименувания.

P. S. И все пак не променям мнението си, че това е като спора за яйцето и кокошката.

Comment

Върховете са два - "Св. Никола", където се е намирала Голямата батарея и Орлово гнездо (или това е т. нар. Предна позиция) и "Шипка", където е била разположена Кръглата батарея (или това е т. нар. Главна позиция). В. "Шипка" отстои на ок. 1000 м. северозападно от "Св. Никола" (зад днешния хотел и паркинг). Това което Вазов описва в "Опълченците на Шипка" си е живата истина. Първият бой с "камъне и дърве" е станал точно на в. "Шипка", а после се е повторила ситуацията и при Орлово гнездо на в. "Св. Никола". На 16. 10. 1951 г. с Указ ¹ 557 в. "Св. Никола" е преименуван на в."Столетов", а на 30. 09. 1977 г. с Указ ¹ 1454 е преименуван отново - на в. "Шипка". Така върховете с това име стават два. Редно е да се възстанови старият топоним и нещата да си дойдат на мястото. Това може да направи единствено президентът, като упражни правомощията си по чл. 98, т. 13 от Конституцията. Що се отнася до групата интелектуалци, които тук във форума слагате в кавички, то аз съм един от тях и мога да Ви уверя, че са стойностни хора - юристи, историци, географи, преподаватели, общественици. Ако имате свестни въпроси, питайте!
                            Прави нещо, докато мислиш какво да правиш!

Comment

Кога автентичният връх Шипка става връх Исполин?
                              ---Anais Nin----

Comment

Прочетох цялата тема. Трудно ми е да преценя кое ще е по правилно дали да се смени името или не. Но повече клоня да не се сменя, защото ще се вдигнат много спорове дали е било правилно или не (макар че не виждам смисъл от такива спорове, но като виждам само от форума какъв добър спор се разви представям си какво ще стане в медиите ) и съм почти сигурен, че ще има много объркани хора сред населението които не са добре запознати (трябва подробно да им се обеснява), ще трябва да се поправят и учебници по история и ще се обърка много младото поколение, което (доста голяма част от него) не си знае историята, обаче знае кой е азис. Примерно в 5 клас учиш за битката за връх Шипка, а след няколко месеца разбираш че било битката за в. Св. Никола. И за това мисля, че на никой не му пречи това име и вече колко години повечкото хора така го знаят. И на 3 март се ходи горе на върха да се почете паметта на загиналите, август Традиция си прави въстановките и всичко си е добре. Не че ако се смени името няма да е добре.

Иначе днес гледах по канал 1 как 15-20 човека посрещат Джулай морнинг на в. Шипка на паметника, вместо на някой плаж. Искали да направят това посрещане ежегодно. Много ми хареса като идея.
                                Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Working...
                                X