Разбрах, че се интересувате от история и четете много :nod: Но не искайте от всички останали да бъдем "историци"!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ново име на връх Шипка?
Collapse
X
-
Гост
-
Гост
По-нагоре на няколко пъти се спомена, че хората не правили разлика между названията на върха и прохода. Аз затова акцентирах върху познанията по история.
Comment
-
AYB написаПо-нагоре на няколко пъти се спомена, че хората не правили разлика между названията на върха и прохода. Аз затова акцентирах върху познанията по история.
1. Не искаш да се променя името на върха, защото повечето хора като незнаещи истинското име, ще приемат, че "връх Шипка се преименува на Св. Никола".
2. Не искаш да се променя името на връх Столетов на Св. Никола, защото "кой е този Св. Никола, никой нищо не знае за него", докаот е ясно чспоред теб) на населението на България кой е Столетов и каква е ролята му в отбраната на прохода Шипка.
3. Не искаш да се променя името на връх Столетов на Св. Никола, защото само тесен кръг хора знаят, че навремето върха се е казвал така.
Коя е твоята аргументация? Ако нещо съм пропуснал, надявам се да го добавиш.
Comment
-
Гост
Моята аргументация е, че цялата тази процедура погрешно ще се изтълкува от обществото и крайния ефект ще бъде обезценяване, принизяване на събитието случило се през ония времена.
Само шумотевицата около проблема е достатъчна за това...
Comment
-
Ок, ясно. Ще си позволя да разгледам детайлно аргументацията ти. Ти смяташ, че:
1.AYB написацялата тази процедура погрешно ще се изтълкува от обществото
2.AYB написакрайния ефект ще бъде обезценяване, принизяване на събитието случило се през ония времена.
[1]да се забрави случката, т.е. никой да не си я спомня;
[2]да се измени начинът, по който се помни и оценява случката.
Първото, очевидно няма как да се случи в този случай - шумотевицата може само да припомни за какво става въпрос и няма съмнение, че ако се развихри медийно събитие, покрай останалите материали из вестниците, по новините и в интернет ще се появят и различни очерци за въпросната случка, т.е. не само че няма да допринесе за забравянето, но дори напротив - много хора може да си припомнят случката, че и да научат нещо допълнително за нея.
Второто е още по-малко вероятно, тъй като няма как това обсъждане да стане повод за подобна "преоценка". Още повече, че в хода на "медийната шумотевица" няма как да не изскочи цялата история за това, че върхът се казва не Шипка, а Столетов и че старото му име е Св. Никола. Т.е. отново ефектът ще е по-скоро положителен - много хора ще научат нещо, което не са знаели и което по никакъв начин няма да "принизи" или "обезцени" случката за тях.
Та да попитам, след като "самата шумотевица" (сякаш мълчанието и безразличието не са много по-добра "почва", върху която да израстат бурените на забравата ) не е достатъчна за това, то тогава какво и как ще доведе според теб, AYB, до "обезценяване и принизяване" на случилото се?
Comment
-
gollum написа...Работата е точно там, че не са "утвърдени в общестевното съзнание", след като почти никой не знае, че върхът сега се казва Столетов, а навремето се е казвал Св. Никола - почти всички (и аз включително) мислят, че върхът се казва Шипка. Така че "общественото съзнание" (бих добавил, както е характерон аз него) е заблудено поначало и тази промяна няма никак да го засегне. ....
И как да си мисли човек , че се казва иначе , след като в книжката "Опълчението 1877-1878 " , която между другото съм си купил от павилион на самият връх , е показано следното :
Comment
-
Е, поне е указано, че старото име е "Св. Никола". И това само показва, че е дори още по-добре, че се стига до тази дискусия, щом подобни неща се срещат дори в публикации по въпроса. А и така вероятността повече хора да узнаят за какво става въпрос се увеличава. Ето, аз самият научих нещо ново, което едва ли щях да знам. За много други също ще е така. Та не виждам какво лошо може да поризлезе от тази дискусия и въобще от подвигането на самия въпрос.
Ето и в Укипедия са наясно, че е връх Столетов, а не връх Шипка. Макар че пак там и то в препратка от същата статия се подвизава и връх Шипка. Впрочем, в статията пише, че сраженията за шипченския проход се случват около три върха - Св. Никола, Орлово гнездо и Шипка.
Comment
-
gollum написаЕто и в Укипедия са наясно, че е връх Столетов, а не връх Шипка. Макар че пак там и то в препратка от същата статия се подвизава и връх Шипка. Впрочем, в статията пише, че сраженията за шипченския проход се случват около три върха - Св. Никола, Орлово гнездо и Шипка.
Comment
-
Аз се поинтересувах и намерих доста подробна карта на България - топографска, на ЦРУ (!). Както и http://www.topomaps.info/
Отговор не получих. И в двете пише Shipka. Макар че е напълно възможно втората да се основава на първата.
Всъщност намерих тези карти, докато опитвах да открия български или в краен случай руски, но не успях. Ако някой знае нашенски, да казва.
Comment
-
"Шипка – два върха в Ср. Стара пл.; в Б-я. Издигат се съотв. на И и З от Шипченския проход. Изт. връх (до 1951 Свети Никола, до 1977 Столетов) е вис. 1326 m, зап. – 1322 m. Югоизт. Скалист издатък на изт. връх е вр. Орлово грездо (1323 m). ”.
Тоест имаме:
1. Вр. Шипка - до 1977 Столетов, до 1951 Свети Никола, на изток от прохода, височина 1326, с паметник.
2 Вр. Шипченски исполин, бивш Шипка, височина 1524.We don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
Comment
Comment