AYB написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ново име на връх Шипка?
Collapse
X
-
-
Ако ще трябва нещата да идват по местата си, дали не трябва да караме подред, или ще прилагаме индивидуален подход за всеки връх поотделно? Ако критериите ще са едни и същи, не следва ли да се възстановят имената и на множество други върхове, като например:
Джама (Малашевска планина), преименуван през 1942 г. на Ильов връх;
Елтепе (Пирин), преименуван през 1942 г. на Вихрен;
Калабак (Беласица), преименуван през 1942 г. на Радомир;
Юмрукчал (Стара планина), преименуван през 1950 г. на Ботев;
Алиботуш (Славянка), преименуван през 1951 г. на Гоцев връх;
.................................................. .................................................. .........
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
Гост
Всъщност на кой му пука (от въпросните 7 мили), кво е името, кво е било и кво ще стане? И да паднееем и да биеееем пак ще се напиееем. Ма не е така. И е хубаво, че не е, преди 20-30 години е било. А сега се опитваме нещата да дойдат по местата си (ако могат щот много от тях не могат).
За Батак разбрахме какво мисли една група "интелектуалци"... По-рано изкараха Ботев терорист... И още един куп небивалици.
Специално за Шипка: Какъв е проблема да си останат имената на върха и местността такива, каквито са сега?! Кой е ощетен от това нещо и защо му пречи?
Comment
-
Албирео,въобще не съм пропуснал за какво става въпрос.Може би с възрастта съм станал малко консерватор,но смяна на имена,вече дълбоко вкоренени в съзнанието на хората , го имам за неприемливо.Още повече "Шипка" е топоним от мноого старо време - прабългарско.Въпрос към тебе: На колко места по света се среща топонима "Шипка"?
Иначе,не обичам,когато някои хора внезапно решат да променят нещо защото на тях това им харесва. Справка - шумотевицата по баташкото клане.Промяната на едно подобно име е напълно достатъчно да започне бавният път към забравата.Единственото,което ни е останало в момента това е историята.Забравим ли и нея,пиши ни бегали.Няма да ни има и нас.Така смятам - може и да греша.
Впорем,колеги на някой известна ли е съдбата на Плевенската панорама и защо това е така
Comment
-
bsb написаAYB, по повод интелектуалците. Тези, дето подписват отворените писма, рядко са бездарни. Просто са некомпетентни по въпросите, по които взимат отношение. Може би се чувстват поласкани, че искат мнението им - а те, като всички хора, имат такова, - и затова се бутат, където не им е работа. А се сетих за това, защото неотдавна прочетох http://www.capital.bg/show.php?storyid=352108 - по принцип авторът има право, но прекалява в полемичността.
Беше ми любопитно да го прочета.
Сещам се за Ноам Чомски, преквалифицирал се от лингвист в антиглобалист и антиамериканист и за Пиер Видал-Наке, специалист по антична история, станал по-известен с книгата си против ревизията на Холокоста.
Comment
-
lobo написаАлбирео,въобще не съм пропуснал за какво става въпрос.Може би с възрастта съм станал малко консерватор,но смяна на имена,вече дълбоко вкоренени в съзнанието на хората , го имам за неприемливо.Още повече "Шипка" е топоним от мноого старо време - прабългарско.Въпрос към тебе: На колко места по света се среща топонима "Шипка"?
Иначе,не обичам,когато някои хора внезапно решат да променят нещо защото на тях това им харесва. Справка - шумотевицата по баташкото клане.Промяната на едно подобно име е напълно достатъчно да започне бавният път към забравата.Единственото,което ни е останало в момента това е историята.Забравим ли и нея,пиши ни бегали.Няма да ни има и нас.Така смятам - може и да греша.
Впорем,колеги на някой известна ли е съдбата на Плевенската панорама и защо това е така
Comment
-
resavsky написаКакво имаш предвид за Плевенската панорама?Тя си работи и до ден днешен и се намира в съвсем приемливо състояние благодарение на щедрите субсидии на Община Плевен.
Comment
-
Лобо, потвърждава се че не си разбрал за какво става въпрос. Ама никак! Това между впрочем важи и за AYB. "Подмяна на национални символи", "път към забравата"!!!! Абе вие съзнавате ли какви глупости говорите!!!
Като си отворя старите книжки на руския генщаб от първото десетилетие на 20в. какво ли ми пишат там - за боевете на Св. Никола, за Шипченската Епопея, за "шипченското седене". Като си отворя приложението на в. Народна отбрана от 20те години за какво ли пише там? Яяя пак за връх Св. Никола. Пак за шипченски проход, пак за шипченската епопея. Изненада, а!
Това е страница от нашата военна история за сведение.
Забрава... как пък не!!
Чудя как и откъде се появява тая реакция, че чак сравнение с Батак се направи ????
Comment
-
albireo написа...
HBC, страшно ми е любопитно от кого трябва да бъде аргументирана тази кауза ако не от обществото и от институциите посредници в него? Т.е. разбира се, че това трябва да бъде направено от и журналисти, даже предимно от журналисти!
За мен в подобна идея има много резон. Възстановява се едно традиционно название, без да се променя символната натовареност на мястото. Върхът си получава старото име, което е носил по време на боевете, проходът си остава Шипка, а боевете там си остават като знаково събитие пак като Шипченска Епопея? Проблеми....?
Впрочем в-к Телеграф пише - "...името на връх Шипка...", въпреки че информацията, цитирана от Агенция Фокус е "...вр.Столетов"
Следствие на гореспоменатият проблем е и деликатната ситуация, че се предлага да се ЗАМЕНИ ИМЕТО НА ПРОСЛАВЕН РУСКИ ГЕНЕРАЛ с това на Свети Никола. Е, не обичам да се изтъквам като пророк , ама това с подозренията ми за скандал свързан с руснаците си е вече в зародиш! Очаквам голяма шумотевица... Сега ще възникват подозрения - абе тия "интелектуалци" какво точно са искали? Дали не се опитват да поставят бананова кора на Първанов? :tongue5:
Един пример от миналото - през средата на 90-те (времето на Жан Виденов) стана скандал с "български" самолет, задържан на гръцко летище с украинско оръжие. Снимка на самолета беше даже показана по телевизията или май във вестниците. И тогава с ужас установих, че самолета не е български а на африканска страна - вместо LZ(lima Zulu) на самолета отчетливо се виждаха инициалите TZ(Tango Zulu - Танзания). Въпреки очевадната грешка (явно НИКОЙ журналист не е обърнал внимание) скандалът продължи поне седмица и затихна полека без да се даде ясно обяснение че е бил грешка. Интересно ми беше, че Румен Гечев - тогава вицепремиер, стабилен радиолюбител (позивната му е LZ1MS) също не успя да реагира адекватно, каквато и да е била причината (всеки радиолюбител с неговият опит помни наизуст инициалите на стотици страни и региони в света). От това време нямам добро мнение за журналистическата гилдия и за нейната компетентност.
Така че очаквам скандал с характеристиките на този на предложението за демонтажа на Альошата в Пловдив! Дано не съм прав!Last edited by НВС; 27-06-2007, 12:28."...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми
Comment
-
Журналистическите грешки, колкото и фрапантни да са, не са причина принципно да отричаме ролята на тези обществени институции нали?
Колкото, до другото за което говориш - не мисля, че ситуацията е идентична с тази при Альоша. За такова нещо бихме могли да говорим, ако да речем изведнъж някои реши да започне да твърди, че руската църква не е всъщност руска, не е посветена на войниците загинали в боевете за прохода и т.н. Тук ни най-малко не става дума за отричане, омаловажаване или нещо подобно на руското участие, руското наследство и т.н.
Признавам, че и аз лично принципно не съм много съгласен с възвеличаването на ролята на пълководеца (който и да е бил той) и като си помисля в кой период е сменено името - нищо чудно, че е избрано име което да акцентира върху личностното начало, силната личност и т.н.
Пък и честно да си кажа смятам, че основния порив за смяна на името дори не е бил този, ами идва от факта, че върхът носи име на светия.
За мен името на светията ни най-малко няма да обезличи руската роля или да дискредитира паметта на загиналите войници. За мен това е възстановяване в традиционния й вид на една знакова страница от нашата (и не само нашата) военна история. Толкоз
Comment
-
albireo написаЖурналистическите грешки, колкото и фрапантни да са, не са причина принципно да отричаме ролята на тези обществени институции нали?
Колкото, до другото за което говориш - не мисля, че ситуацията е идентична с тази при Альоша. За такова нещо бихме могли да говорим, ако да речем изведнъж някои реши да започне да твърди, че руската църква не е всъщност руска, не е посветена на войниците загинали в боевете за прохода и т.н. Тук ни най-малко не става дума за отричане, омаловажаване или нещо подобно на руското участие, руското наследство и т.н.
Признавам, че и аз лично принципно не съм много съгласен с възвеличаването на ролята на пълководеца (който и да е бил той) и като си помисля в кой период е сменено името - нищо чудно, че е избрано име което да акцентира върху личностното начало, силната личност и т.н.
Пък и честно да си кажа смятам, че основния порив за смяна на името дори не е бил този, ами идва от факта, че върхът носи име на светия.
За мен името на светията ни най-малко няма да обезличи руската роля или да дискредитира паметта на загиналите войници. За мен това е възстановяване в традиционния й вид на една знакова страница от нашата (и не само нашата) военна история. Толкоз"...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми
Comment
-
albireo написаЧудя как и откъде се появява тая реакция, че чак сравнение с Батак се направи ????
А инак по казуса ... не съм компетентен да давам мнение, само ми се струва, като на частно лице, че в този конкретен случай може би би било добре да се възстанови името. Не за друго, а заради това, че е свързано с много важна за нашата страна страница от Историята.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Не мога да разбера защо толкова често преобладават емоционалните реакции във форума - не може ли да се обсъжда нещо спокойно? Защо все трябва да се прибягва до тази съмнителна комуникационна добавка? Доколкото разбрах, в случая става въпрос за едно-единствено нещо - преименуване на връх "ген. Столетов" във връх "Св. Никола". Името "Шипка" очевидно няма нищо общо. И основанията за това по същество възвръщане на старо име са достатъчно сериозни. Ако всичко се разясни както трябва, то не виждам и какви толкова реакции могат да се породят сред "обществеността".
Лично за мен този въпрос няма особено значение, т.е. аз досега не знаех, че върхът се казва "Ген. Столетов", още по-малко бях наясно, че някога се е наричал "Св. Никола". Очевидно поради липса на достатъчен интерес към конкретиката на събитията. Предполагам, че за по-голямата част от населението този въпрос има също толкова малко значение, ако бъде разяснен както трябва (често тази титанична задача е непосилна за нашите журналисти). ТА за какво са тези емоции?
Comment
-
gollum написаИ основанията за това по същество възвръщане на старо име са достатъчно сериозни.
Да бъде възстановено старото име на връх Шипка искат интелектуалци от президента
Да бъде възстановено старото име на върха, на който се намира Паметника на свободата на връх Шипка. Това поискаха в открито писмо до президента Георги Първанов 18 интелектуалци и общественици от Казанлък, Стара Загора и София.
Те настояват президентът Георги Първанов да издаде указ, с който да възстанови историческата истина и върне старото име на върха – връх Свети Никола, на който преди 130 години са се водили етичните боеве от Руско-турската освободителна война. Сред мотивите на гражданите, които в специално писмо уточняват, че не са политически ангажирани е и фактът, че геополитическият връх Шипка се намира на съвсем друго място и това било посочено в много исторически карти, документи и справочници за историята на войната.gollum написаАко всичко се разясни както трябва
Хем знаят как е посочен в исторически документи, хем не знаят как се нарича сега...
Интелектуалци..."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
Comment