Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Инцидентите от Студената война

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Инцидентите от Студената война

Не намерих раздел за българска история след 1945 г., така че пускам тук.
    Яд ме е понякога, че не проявявам достатъчен интерес относно най-новата ни военна история, въпреки че имам досат голям достъп до информация от тогава.

В пролетта на 1958 г. явно е станал сериозен инцидент на българо-турската граница. По време на някакво турско учение турски части навлизат в България в района на поречието на Тунджа. Навлезли били не много, но по някакви причини не напуснали територията ни.
    Тогава в района е изпратена българската Трета армия. Проблема явно се е проточил, тъй като Трета армия се завръща в местата си на постоянна дослокация едва след два месеца. Имало е и загинали.
    След този инцидент щаба на Трета армия се мести от Ямбол в Сливен и се създават легендарните поделения в Грудово и Звездец....

В началото на 50-те е имало меле за някакви острови на Марица при което в бой влизат нашите Ил-2/10...

Няма как да не споменен и стотиците нарушавания на въздушното ни пространство от разузнавателни самолети на НАТО. Тези нарушения продължават до края на 50-те и тяхна коствена жертва е сваленият израелски пътнически самолет през 1955 г.

Та ми е интересно дали не може с общи усилия може да се разбере повече за тези инциденти. Всъщност най-се интересувам от инцидента през 1958 г.
    Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Дядо ми е бил зенитчик в Горнотракийската низина (абе то и дваната ми дядовци бяха зенитчици ) и ми е разказвал как турски самолети са пробвали да влизат на наша територия. Веднъж като е бил на радара (или около него) някакъв изтребител влязъл на бръснещ полет над Марица, ту го губели, ту го хващали, но не получили разрешение за стрелба.
    „Аз, Драгомир, писах.
    Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

много интересно, но за съж. нищо не съм чувал, а и точно за такъв инцидент Интернет (на български, английски и руски) мълчи.
      преди години бях качил на стоп възрастен човек, от вилата му край София. оказа се, че е бил офицер във ВКР-то или както се е казвало там по границата точно през 50-те. спомена, че доста често са се случвали престрелки, макар в повечето случаи - с разни диверсанти, както ги нарече.
      Last edited by кало; 25-04-2007, 00:06.

Comment

Така.
        През 1952 г. има 24 нарушения на въздушното ни пространство, 1953 - 34, 1954 - 13...
        Става въпрос най-вече за самолети от Турция, които както бе казано, влитат най-вече по поречието на Марица нощем. Реално ПВО-то ни и системата ни за наблюдение е допотопна. Имали сме някакви немски радари Фрея и Вюцбург, които не само, че са били доста амортизирани през 50-те, но са и били тотално неадекватни за откриване на цели летящи на малка и пределно малка височина. Били са прехвърлени и изтребители Як-9 в близост до границата, но ефекта не е бил голям. Май случая с Илия Еленски, който сваля някакъв самолет, който пада в Турция, е единствения когато имаме унищожен нарушител.
        От средата на 50-те имаме и разузнавателни полети от страна на Canberra и даже U-2. Реално по това време ПВО-то ни е тотално неспособно да се справи с тези нарушения и напрежението е било страшно високо.
        Това е и една от причините израелското кони да си го отнесе през 1955 г.

Колкото до сухопътните инциденти и там нещата са мътни.
        Интересно до колко тези "диверсанти" са свързани с дейността на горяните.
        После престрелките по границата си продължават кажи речи до 1989 г.
        Имало е инциденти и около гражданската война в Гърция.
        Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

Working...
        X