Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Георги Димитров

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ух, оценки от типа на " пасмина политически гангстери" са достатъчни, за да стане ясно, че целта на човека, употребил ги, не може да е каквото и да е, свързано с установяването на някаква исторически истина. може и да са на човек, закърмен с учебниците по история от 54-та, където подобни изрази изобилстват...
    така или иначе, спорът с подобен тип хора е безсмислен, или не по-смислен от разговор със стена или дърво (ако сте Джордж 3).

Уви, не са. И споровете за това, дали са били убити 50 или 50 000 човека, са, меко казано, цинични
    чакам нещо да подкрепи "уви"-то, а споровете изобщо не са цинични, а реалистични. и количеството жертви винаги се взима под внимание, независимо от приказките за циничност...

абе ако е твоя живот надали е по-евтин от други два.
    особено уместно изказване.

Георги Димитров не е убивал?
    И кого точно е убил? ама лично

Между другото, кой лидер на държава не е убивал?

Comment

Мда. Интересни са ми няколко неща...
      Първо, от къде се появи и на каква база са тиражира тая неясна цифра от 30 000 убити без съд и присъда ? /защо не 40 000 или 20 000, при положение, че когато се говори наизуст е все тая каква ще е цифрата/
      Второ, защо вината за събитията се прехвърля с готовност само на един човек ? /ако беше друг лидерът какво щеше да се измени ?/
      Трето, с какво събитията в България след 9-ти се различават от тези в останалите държави след падането на режимите, подкрепящи Оста ?
      Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

айде да не коментираме Георги Димитров, известен още и като Гошо Тарабата (защо ще си отговорите сами). Виждам, че след пишещите има още хора, привърженици на комунистите, както и антикомунисти. Минаха над 60 години оттези времена, но българският народ още са дели на комунисти и антикомунисти, и фашисти и антифашисти. В крайна сметка историята ще покаже точното място на човека Георги Димитров. Много се съмнявам да е сред първите 100-200 български държавници и обществени дейци. Днес сме много обременени от близкото минало и не можем да изкажем напълно обективно мнението си за него. Лично за мен Георги Димитров е извършил огромно национално предателство, като е спомогнал за създаването и утвърждаването на изкуствената македонска нация и опитите (за съжаление частично успешни) за обезбългаряване на Вардарска Македония.
        Още сега се заричам да не пиша повече по тази темаи вече съжелявам, че и отделех време

Comment

До Кало - има един малък проблем при изчисленията ти - в тях не се отчитат хилядите "безследно изчезнали" през т.нар. "червен терор" - първите сто дни след преврата на 09.09, когато доста хора са арестувани и просто изчезват...За тях документи няма...
          We don't see things as they are, we see them as we are
          ---Anais Nin----

Comment

Юлиан Август написа
            Мда. Интересни са ми няколко неща...
            Първо, от къде се появи и на каква база са тиражира тая неясна цифра от 30 000 убити без съд и присъда ? /защо не 40 000 или 20 000, при положение, че когато се говори наизуст е все тая каква ще е цифрата/

Не твърдя, че данните са точни. Точни данни няма да имаме скоро...
            ---Anais Nin----

Comment

Точно за такива статии ми беше думата, мерси за примера. Много емоции, много цифри и почти никакви доказателства освен вече достъпните документи за Народния съд. Да се говори за точни и неточни данни може, когато изобщо съществуват такива, а случая не виждам да е такъв. Иначе и аз мога да кажа, че притежавам в личния си сейф убедителни доказателства за връзките на извънземна цивилизация с американското правителство и дейното и участие в разработката на технологиите Стелт...
              Ако имало безследно изчезнали, това не доказва гореспоменатите цифри, нито пък ги легитимира по някакъв начин. Все рак не става въпрос за крадени тикви.
              Last edited by Юлиан Август; 24-03-2007, 17:24.
              Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

това е смешно, дай някой сериозен източник, който да подкрепи подобни твърдения. репресии след 9-ти е имало, имало е и жертви. става въпрос за стотици (почти всички с последваща присъда от народния съд), а не за хиляди. между другото, непосредствено след 9-ти репресии са извършвани от всички участници в ОФ, като особено активни, освен комунистите, са и земеделците на Никола Петков...

220 хиляди, минали през лагери??!!!! глупости на търкалета. общо през лагери за целия период от 44-та до закриването им в началото на 60-те минават около 27 хиляди души. до 20% на сто от тях са там по политически причини.

Comment

кало написа
                  Тази статистика е историческа истина, доколкото има такава. разбира се - човек сам решава на какво да вярва, дори и в случая, когато има избор между факти и твърдения. е, подобно решение говори достатъчно за такъв човек...

ПП - жертвите наистина се сравняват - и три не е равно на 300 (особено, ако са спартанци), нито пък на три хиляди. може да звучи цинично, но един човешки живот е по-евтин от два, и т.н., и т.н.

ПП2 - актовете на Народния съд са такива, каквито са и на всички народни съдилища от това време в Европа (в Белгия - над 2000 смъртни присъди, в Холандия - над 3000 и т.н.), както и на Нюрнбергския трибунал...

ПП3 - ако са замислиш малко, може и да стигнеш до очевидното - че например за някои работи няма да намериш по-добър източник от архива на ДС. статистиката, която съм приложил е базирана на огромно количество архивен материал и други източници, събрани от доцентите Искра Баева и Евгения Калинова

ПП11, Не, не и не.
                  Дали са убити 6000000 или 150000 евреи, цигани , славяни, 1 000000 арменци, 20 000000 руснаци, украинци узбеки татари или 2 000000
                  Няма значение, никакво, няма да падна дотам да попитам ако бяха твои познати.......какво???????

ПП22 Не, не и не. отговорът е НИЩОЖНИ, да обяснаявам ли какво е нищожност и последствията от нея ??????????

ПП33 Не не и не, не вярвам на "огромното" кличество архивен материал, когато пълната власт на една партия е продължила 45г. и е могла да укрие и потули всичко.
                  Във всяко село и град има убити и безследно изчезнали, "мили" хора от ДС "убеждават" роднините им че никога не са съществували никога.
                  За разлика от престъпленията на нацистите, записани прилежно с немска прецизност и педантизъм , комунистите имат достатъчно време за да унищожат и манипулират архивите, те знаеха че краха на системата е предопределен,и се подготвиха подобавъщо- да напомням за ограбването на България.

ahileas написа
                  Нещо културното отношение пак идва изкъсо.
                  модератор
                  Учудвам се на ПАК...????, ..........и да, чел съм Форумен правилник, всяко нарушение има степени, не мисля, че съм нарушил правиника в такава степен, ако счетете, че съм МОЛЯ за извиненние, колегите от форума и администраторите.

Както моля и за еднакво отношение, към участниците, ... и да, чел съм Правилника, знам правата на уредниците и факта че това е частен форум и породените от това права и последствия.

П.П. Искренно се надявам, създалото се у мен впечатление за някакви "индулгенции" ползвани от определени потребители да е плод на излишната ми и прекалена мнителност и лоша преценка на фактите.
                  Last edited by ahileas; 24-03-2007, 18:25. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                  "...а крилете биват всякакви-каза враната..."

Comment

Наистина тази тема излиза от рамките на поставените от форума цели - а именно СПОКОЙНОТО, НЕПРЕДНАМЕРЕНО и т. н. дискутиране на исторически теми. А дискутирането на политически теми, каквата е темата за обсъждането на една политическа личност или политически процес, извън контекста на тяхната историческа страна е в разрез с правилата. И ще поясня защо:
                    1. Обсъждането по начина по който протича не носи позитиви по следните причини:
                    - дискусията е емоционално обвързана с политически пристрастия, настроения и емоции, което прави постнатите мнения необективни.
                    - нищо ново като исторически факт не се представя, а основно догадки, спекулации и слухове
                    - в постовете присъстват твърде много квалификации, което е далеч от поддържания "възпитан тон" на дискусиите на форума
                    2. Както винаги в подобни теми дискусията от един обект много скоро се прехвърли на друг.
                    3. Едва ли може да иам позитиви от по нататъшното продължаване на темата. Предлагам модератора да я заключи.
                    Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                    Неизвестен руски адмирал

Comment

ааа, така кажи, бре човек, че твойто разбиране на нещата опира до вяра. тогава няма смисъл да обсъждаме каквото и да е. вярвай в какво си искаш.

Само не ми казвай, че учиш/учил си право. щото ако е така...
                      за разлика от теб, знам що е то нищожност и какви са последствията от нея. недей да обясняваш нищо, че кашата ще стане още по-голяма

нищожността няма нищо общо с присъдите на Народния съд.

ето - малко образователно четиво: http://www.juen.bg/sp-vks/zm/40070820.htm

Одзава, няма начин при разглеждането на едно събитие/личност да не се стигне до пояснения/спорове за свързани с тях събития/личности.

Comment

кало написа
                        това е смешно, дай някой сериозен източник, който да подкрепи подобни твърдения. репресии след 9-ти е имало, имало е и жертви. става въпрос за стотици (почти всички с последваща присъда от народния съд), а не за хиляди. между другото, непосредствено след 9-ти репресии са извършвани от всички участници в ОФ, като особено активни, освен комунистите, са и земеделците на Никола Петков...

220 хиляди, минали през лагери??!!!! глупости на търкалета. общо през лагери за целия период от 44-та до закриването им в началото на 60-те минават около 27 хиляди души. до 20% на сто от тях са там по политически причини.
                        Виж - аз не споря с теб. Отдавна съм се отказал да убеждавам някого за нещо....Особено пък за нашата т.нар. история.....Ти попита откъде са тези данни - аз ти показах откъде. Съзнавам, че искаш документални свидетелства - само че никой доколкото знам не се е занимавал да документира какво се е вършило през тези кървави месеци...
                        ---Anais Nin----

Comment

доколкото знам не се е занимавал да документира какво се е вършило през тези кървави месеци...
                          а, пак грешката да налагаме предела на знанията си върху историята и историографията.

между другото, как точно се разбра, че месеците са "кървави", ако нямаш източници за тях (документите не са единственият извор) и какво точно значи това?

Comment

кало написа
                            Одзава, няма начин при разглеждането на едно събитие/личност да не се стигне до пояснения/спорове за свързани с тях събития/личности.
                            кало, спорът винаги е възможен. Но аз имах предвид, че споровете, които се разгоряват покрай обсъждането на политически/религиозни/расови/кастови теми се отличават с много високо ниво на емоционалност. А където присъстват емоции отсъства разум, по определение. Аз не отричам правото и възможността да се обсъждат личности и събития. Лично аз не се интересувам особено от това, но така се руши едно от най-ценните неща на форума - спокойния и възпитан тон, с който Б. С. се отличава до момента. Това беше и аргумента да се намеся в тази тема.
                            Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                            Неизвестен руски адмирал

Comment

Поради насоката, която взема темата съществува опасността за поредното израждане в политиканстване или "изясняване на отношенията" между потребителите, темата се заключва. Искренно се надявам да е последната тема с политическа окраска пускана на форума.
                              Одзава
                              Форумен Правилник

Comment

Working...
                              X