Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Царство или Империя

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

nikd2 написа Виж мнение
    Още не е уточнено.Но мисля,че кан засега е прието,защото на Чингис кан на английски му казват Генгис каан.
    На български, в течение на много години, беше прието да се казва "хан". Не знам това да е променено. А сляпото следване не винаги е добро, тогава какво, вместо Халифат да казваме "Калифат", вместо "кхмер", "кмер" и т.н. подобни ли? По принцип названията не се превеждат винаги буквално, а и не винаги се следва точно названието на определен език, иначе например ти как би произнесъл "Warsaw"?
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Имам един приятел монгол, който беше седнал веднъж да ми разяснява различните звучения на х-то в монголския, които бивали няколко чешита и от тях зависи дали казваш хан=владетел или стая. Сега верно, че в неговата уста звучаха различно (съответно и си имат различни букви), но моите опити да наподобя, което и да е от х-тата бяха много смехотворни. Та като има звуци, за които нашата фонетика не е пригодена се търси най-близкия заместител, какъвто е случая с хан=владетел. Мисля, че горе-долу помня кога изпълзя кан-ът на бял свят, а и най-вече кои са неговите пропагандисти. По мое мнение в исторически контекст дали ще използваш хан или кан е все тая (така или иначе вероятно не е нито едно от двете), но за борците срещу тюркския произход си е голяма работа и намират дълбок смисъл.

П.П. Прочее османска или отоманска империя е идентичен случай, като нито едно от двете не прави арабския звук, въпрос на транскрипция. А как се е представял сам Осман един бог го знае, но наскоро даже излезна и теза, че хич не се казвал Осман ми Атаман

Comment

Много хубаво казано, KIZIL DELI
        А колкото до Осман ... ако е Атаман, "Атаманската империя" звучи много гот, почти като Томанската империя от оня филм на Чаплин.
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Хана написа Виж мнение
          Доколкото се ориентирах, тук се търси едновременно отговор на няколко въпроса.
          1. Наричан ли е, респективно признат ли е, някой български владетел "император" във външни източници.
          Както стана ясно, наричан е.
          2. Отговаряло ли е Българското Царство в някой период от развитието си на тогавашните критерии за империя.
          3. Отговаряло ли е Българското Царство в някой период от развитието си на съвременните, днешните критерии за империя.
          Разделих последните, защото мисля, че средновековните критерии са били малко по-различни от днешните с натрупаните в съзнанието ни примери на по-нови империи.
          И на трите ти въпроса отговора е да. Император - Каизер - Василевс - Цар = са идентични титли с различно произношение.

Comment

KIZIL DELI написа Виж мнение
            Имам един приятел монгол, който беше седнал веднъж да ми разяснява различните звучения на х-то в монголския, които бивали няколко чешита и от тях зависи дали казваш хан=владетел или стая. Сега верно, че в неговата уста звучаха различно (съответно и си имат различни букви), но моите опити да наподобя, което и да е от х-тата бяха много смехотворни. Та като има звуци, за които нашата фонетика не е пригодена се търси най-близкия заместител, какъвто е случая с хан=владетел. Мисля, че горе-долу помня кога изпълзя кан-ът на бял свят, а и най-вече кои са неговите пропагандисти. По мое мнение в исторически контекст дали ще използваш хан или кан е все тая (така или иначе вероятно не е нито едно от двете), но за борците срещу тюркския произход си е голяма работа и намират дълбок смисъл.

П.П. Прочее османска или отоманска империя е идентичен случай, като нито едно от двете не прави арабския звук, въпрос на транскрипция. А как се е представял сам Осман един бог го знае, но наскоро даже излезна и теза, че хич не се казвал Осман ми Атаман
            То много хубаво това ама в изворите пише " канас-сюбиги " дето явно не е точно хан, а и титлата - салифа или сълифа дето хептен не мяза. А и не схванах точно примера с монголците.

Comment

messire Woland написа Виж мнение
              На български, в течение на много години, беше прието да се казва "хан". Не знам това да е променено. А сляпото следване не винаги е добро, тогава какво, вместо Халифат да казваме "Калифат", вместо "кхмер", "кмер" и т.н. подобни ли? По принцип названията не се превеждат винаги буквално, а и не винаги се следва точно названието на определен език, иначе например ти как би произнесъл "Warsaw"?
              По този повод уважаемият проф. Добрев сподели една много мъдра мисъл в БГ Наука:

Това е все едно да поправиш правописа и произношението на названието Париж, само защото някой нов бай Ганьо ходил до там и направил голямото "откритие", че французите не го произнасят така.
              Звучи малко по-грубо от необходимото, но добре описва ситуацията.

Comment

Ясно е, че цар е българското и впоследствие и руското наименоваание за император. Цар Калоян в кореспонденцията с папа Инокентий се нарича на латински Imperator Bulgarorum. Папата също в писмата си го нарича така. Тъй, че е повече от ясно, че латинскта форма на цар е император, както е и на гръцки - василевс.
                Фактически титлата император е владетелска титила на римските владетели, както всяка друга като фараон, василевс и др., но с величието и могъществото на Римската империя си е спечелила слава на титила превъзхождаща другите владетелски титли (специално в християнския свят), затова всички са се стараели да я придобият. Критериите да бъдеш император също са доста относителни. Някои казват, че трябвало да има няколко народа в империята, но и това не е абсолютно, защото Етиопия също е била империя, но само с един народ например. По скоро империя е заявка за могъществото на една държава, съпоставимо с това на Римската империя.
                Батальони "М"

Comment

Всичко зависи от смисъла който се влага в думите.Аз под империя разбирам държава която обхваща множество многобройни народи под единно управление от един човек който не е избиран свободно от тия народи за такъв.Сега смешно е да спорим бил ли е император Калоян,а британската кралица да си е неква царица или бил ли е император Чингиз хан или Александър Македонски. Т.е. формализма дали лидера се е самоназовавал еди как си или е бил признаван от комшията си според мен не е критерий.
                  Та в силата на горното определение световните империи владеят много народи и то целите и България световна империя не е била никога.Ако занижим критериите на един основен народ и части от други то много империи ще се нароят и понятието империя ще девалвира.Естественио всичко това е атакуемо,но така виждам нещата.
                  Last edited by ; 09-02-2012, 06:42.

Comment

Working...
                  X