Имах предвид чисто юридически маловажни и плюс това визирам средновековното право
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Царство или Империя
Collapse
X
-
A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
-
Мисля, че малко посмесвате нещата.Да, българското царство очевидно е имало слабо развит държавен апарат,а по време на ВБЦ копира напълно византийския модел, което въпреки това не компенсира липсата на традиция в ранния му стадий.
Но какъв държавен апарат е имала Хунската империя? Или тази на Златната орда?Но всички (предполагам) са единодушни, че тези държави са империи, въпреки че, особено в случая с хуните, държавното формирование изчезва със смъртта на създателя си.
"Лесно е да завладееш една територия, яздейки кон - трудното е да слезеш от този кон и да я управляваш" със сигурност е верен лайтмотив, но това е вече въпрос на степен на развитост на една държава.Това, че някоя е нямала традицията на Рим или Китай в сферата на държавничеството, не значи че тази държава автоматично отпада графата "империя".
За да дам пример с друга европейската държава, че да не бъда обвиняван, че горните примери са по-скоро азиатски - не мисля, че Франкската империя е по-различен случай от българския.Карл Велики си е бил неграмотен, така както сигурно около 97-8% от населението на държавата му.Ако трябва да вземем под внимание аргумента на Иво Станоев за солидното количество записки и архиви, ами за предполагаемия българско-франкски конфликт, по времето на Омуртаг, какво знаем?Има ли някакви значими архиви?Ами няма.
Според мен, е некоректно да се търси обезателно "паритет" в държавническото развитие на всички други страни и с това на Византия.Та X век Константин Порфирогенет пише труд като "За управлението на империята",а гледайки политиката на нашата мила родина последните 20 години и липсата на каквато и да е последователност във външната политика (поне там), то ние излиза, че по отношение на държавничеството, сме в каменната ера,Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало
Comment
-
AggressiveRefrain написа Виж мнениеЗа да дам пример с друга европейската държава, че да не бъда обвиняван, че горните примери са по-скоро азиатски - не мисля, че Франкската империя е по-различен случай от българския.Карл Велики си е бил неграмотен, така както сигурно около 97-8% от населението на държавата му.
1. той е коронясан за император от папата, който по това време вече е носител на титлата понтифекс максимус (древна римска регалия, която обозначава свещенодейническа функция на царя, и която е усвоена от императорите на рим), тоест има поне идеологически директна приемствена линия;
2. на базата на манастирската реформа по отношение на образованието, която предприема, става доста устойчива традиция;
3. тази традиция върви на универсалния имперски език - латинския - книжовният кръжец на Карл работи само с него, тоест и тук може да се отнесе директно към богата традиция, поне от времето на късната римска античност (ако погледнете шестоднев на Йоан Екзарх и го сравните с този на Василий от Кесария или някое съчинение от Йоан Дамаскин, ще видите колко малко и незначително се пренася гръкоезичната имперска култура в него).
ПП. Извинявам се за дубъла с горното мнение и съм напълно съгласен с него.Last edited by sewast; 23-01-2011, 12:58.sigpic
Sword song and horn sound
Comment
-
Намесвам се само като страничен наблюдател (темата за мен е безсмислена, а и познанията ми са плитки). Може да пишете в темата по две причини:
1. в отговор на запитването на нейния "съживител".
2. по самата тема.
Вероятно първият въпрос вече е изчерпан, благодарение на Кухулин, така че може да се сметне за приключен. Разбира се, последната дума е на Blackened.
Вторият въпрос поначало е поставен некоректно и вероятно това (както и определени разлики в "позицията" на участниците) е сред основните проблеми. Каква е разликата между "царство" и "империя" и има ли такава? Какво точно се разбира под "империя" (в темата се вижда, че има далеч не само едно такова разбиране)? Какво е значението на администрацията и нима тя не е задължителна за всяка държава (изключваме временни племенни обединения, макар че дори и те, ако се задържат по-дълго, ще изпитат нужда от нещо подобно), без значение дали тя е империя или не? Така че дали това е "достатъчна разлика", за да разграничи "обикновена държава" (каквото и да влагаме в това понятие) от "империя" (същото)? Без да се постигне някаква яснота по тези въпроси и най-вече споделено от всички участници в дискусията съгласие по тях, няма особен смисъл да се дискутира.
ПП Що се отнася до грамотността, едва ли има голям смисъл да се напомня, че през периода никоя държава не може да се похвали с "грамотно население" - грамотността е съсредоточена все още в много тесни и специализирани прослойки. Макар че нещата (особено в градовете) започват да се променят, но ще трябва да мине още време, за да се говори за значително разширение на грамотността. Впрочем, очевидно е, че не масовата грамотност е това, което определя дали дадена държава е "просто държава" или "империя" (пак без значение кое понятие ще приемете на въоръжение).
Comment
-
Критериите за империя, които мисля сме бистрили преди време, са толкова субективни, че дори няма смисъл да се формулират. Дори да предположим, че има такива критерии, въпросът кой от тях е ключов - дали мултиетничността, както предложи Ги, или достатъчно сложно административно устройство, удостоверено документално, както предложи Иво Станоев, или пък някакъв трети или четвърти - за мен пак е въпрос на интерпретация.
Имало е империи, които не са се вписвали достатъчно плътно в представите за империя, има владетели, официално наричани императори, чиято държава не е била империя, Свещената римска империя не във всички периоди е била точно империя, но никога не е спирала да се нарича така и т.н.
Аз разбирам напълно, че дразнещото в поставения в тази тема въпрос, ако бъде разглеждан надълбоко, е неговият ретронационализъм, но както той, така и обратното, контраретронационализмът са емоции и сериозни исторически и научни основания и за едното, и за другото е безсмислено да се търсят.
Comment
-
AggressiveRefrain написа Виж мнение......
Но какъв държавен апарат е имала Хунската империя? Или тази на Златната орда?Но всички (предполагам) са единодушни, че тези държави са империи, въпреки че, особено в случая с хуните, държавното формирование изчезва със смъртта на създателя си.
Ако например в името "хунска империя" заместим хунска с номадска(понеже хуните са били номади) се получава "номадска империя". Това за мен лично е антагонистично понятие.
Това, че някоя е нямала традицията на Рим или Китай в сферата на държавничеството, не значи че тази държава автоматично отпада графата "империя".
... не мисля, че Франкската империя е по-различен случай от българския.Карл Велики си е бил неграмотен, така както сигурно около 97-8% от населението на държавата му.....
Това че огромна част от населението на неговото кралство(както и на България, и на цяла останала Европа с изключение на Константинопол) е била неграмотна е неоспорим факт, но не там е проблема. Проблемът за който споменах в предишния си пост, е че в двора на Калоян в година 1200 не е имало дори един човек които да ползва латински. Докато в двора на Карл е имало хора които са ползвали и латински и гръцки.
С уважение,"Никой народ не е бил победен в собствените си учебници" - Will Durant - американски историк и философ
Comment
-
Аз не съм историк, и не разбирам много от история (въпреки че ми е интересна, и когато намеря време ще понауча нещичко). Но знам от няколко достоверни източника, че Симеон се е самопровъзгласил за император (или крал, което означава император), а Петър е бил признат за такъв от Византия.
Водих много дълъг (буквално общо поне 7-8 часа в рамките на една седмица) спор с един човек по темата - той твърди, че България никога не е имала император, и че "цар" не означава "император", а аргументите му не се базират на факти, а само на предположения и измамливо чувство, че е прав в ситуацията. Изключително важно ми е (не преувеличавам) да му докажа, че България Е имала императори. Той не би приел никакъв друг източник, освен официален документ (иначе имам достатъчно доказателства, но той не ги прие), и доколкото знам има много такива документи. Затова ще ви помоля да ми намерите такъв документ от някъде (доколкото знам, има писма, в Симеон (ако не се лъжа) се подписва като "император на българите") и да ми го покажете, ако може да е от достоверен сайт, защото иначе не знам дали ще го приеме.
Приведено беше, че има документ, в който български владетел (или поне/дори синът му) е наречен император. Този документ в момента не е наличен в интернет, да речем, но едва ли не същeствува - твоят приятел би могъл ако е толкова сериозен, да издири къде се намира и ако не го открие да ни осветли, че се заблуждаваме в неговото съществуване, за да не бъдат писани повече подобни статии, в които той да се цитира. Но изглежда това не е толкова важно за него, както и за теб. Важното е бързото привеждане на доказателство, а не доказателството. Тогава вашият спор не се ли превръща в нещо несериозно? Или е нещо такова по начало? Не зная дали бързината е качество в исторически спор, а не в политически, например, но ако не разполагаме с достатъчно време да стигнем до определен исторически извор или истина, по-добре е, по скромното ми мнение, изобщо да не се захващаме със спорове.Last edited by ivan_kunchev; 24-01-2011, 21:22.
Comment
-
Империя означава една държава да контролира други народи различни от основният, да има едно лице, което управлява държавата (монарх) и да има различни провинции от основните.Това са основните "правила" за една империя.България е притежавала и трите, особено по времето на Симеон I и Иван Асен II.В различни периоди от нашата история сме контролирали различни народи, като сърби, влахи, кумани, авари, албанци (или илири), дори гърци (ромеи)!Средновековна България винаги се е управлявала от едно лице (монарх)!
Comment
-
А тук по европейските карти пише така
700 AD - empire
800 AD - khanat
1000 AD - empire
Last edited by Пандора; 16-05-2011, 13:18.
Comment
-
Пандора написа Виж мнениеА тук по европейските карти пише така
700 AD - empire
800 AD - khanat
100 AD - empire
http://www.roman-emperors.org/sest10.htmA strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Пандора написа Виж мнениеА тук по европейските карти пише така
700 AD - empire
800 AD - khanat
100 AD - empire
http://www.roman-emperors.org/sest10.htm
Comment
-
nikd2 написа Виж мнениеЗначи Аспарух и Тервел са императори,до Симеон са канове,а след това са пак императори.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Guy de Mont Ferrand написа Виж мнениеКханове
Comment
-
Guy de Mont Ferrand написа Виж мнениеАспар-хрук (Ешберюх) без съмнение би се поласкал Както и "светия крал Тривелия" между впрочем...
Comment
Comment