Тъй като никой не ми отговори в темата "Интересн факт", ще пробвам така. Ако някой знае нещо, моля да го сподели.
Това ме подсеща за един въпрос, който ме занимава от край време. В Узбекистан има доста голям и древен град "Бухара". Автономна Бухарска Република е съществувала през бурната младост на Съюза, 1920-1924 . Жителите и се наричат "бухари" или "бухарци". Възможно ли е името да има нещо общо с "булгар" и прабългарите?
Ето няколко линка:
тук
това
онова
Това ме подсеща за един въпрос, който ме занимава от край време. В Узбекистан има доста голям и древен град "Бухара". Автономна Бухарска Република е съществувала през бурната младост на Съюза, 1920-1924 . Жителите и се наричат "бухари" или "бухарци". Възможно ли е името да има нещо общо с "булгар" и прабългарите?
Ето няколко линка:
тук
това
онова
The earliest remains of human presence in Bukhara are to be found at a depth of about 20 meters an indicator of how long appoximately the town has been in existence. Various documents and scholars fix Bukhara's beginnings at 2000 to 3000 years ago. It is known that in 329 B.C. Alexander the Great conquered a town in this area. The name Bukhara starts appearing in written documents from the I century A.D. The city's could be derived from the Persian "bukhar" for "the source of knowledge" or the Sanskrit "vihara" for "monastery". We can assume, that right from the start, Bukhara was a place where scholars gathered, where science and beautiful crafts stood high on the lists of achievements of its residents and citizens.
Comment