Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поредица "Видни Драгойновци"

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Поредица "Видни Драгойновци"

    Привет!

    Пиша в този форум, тъй като смятам, че тук има огромен интерес не просто към историята, а специално към българската история. В продължение на много време четях и много рядко запитвах или коментирах - мащабът на информацията и разсъжденията ме респектираше.

    Но днес, мисля, бих могла да ви предложа един труд, плод на години - десетилетия дори - работа и интерес, който би ви заинтригувал. Това са сбитите "тетрадки" - или брошурки, както обича да ги нарича - на един жител на село Драгойново, Пловдивско. Полковник Стефан Узунов или дядо ми. Откакто го помня, той пише и пише - родословието на Драгойново. Години наред той търси корените - и разклоненията - на всеки драгойновски род, бил той "кореняк" или преселен. Описва "растежа" им и "повяхването" на някои. Наред с това, води статистики - столетници на селото, генерали, учители и т.н. Освен това, в архивите си, съвсем наскоро, започна да трупа нови тефтери - с драгойновски митове и поверия.

    Разбира се, коренът на този нестихващ интерес е в историята - тя винаги го е увличала до забрава. С тази си страст, той се рови из архивите на Драгойново, Първомай, Пловдив, праща писма из страната и чужбина, говори с познати и си създава нови. Така, обродил всяка местност от, около, над и под селото, той гради мечтата си, а именно - да се чуе за многобройните драгойновски герои, забележителности и местности. С изкристализирането на тази идея, постепенно започна да избира най-важното, най-яркото от драгойновската история - нейните герои и будители, и предприе изготвянето на все още неизвестен брой брошури, съдържащи най-основното.

    Първата от тези книжки е готова. Тя е посветена на Петър Делчев Раев, или по-известен като Петър Делчев Орловски, летописецът на Драгойново и кръстник на читалището му, съпруг на Дона Радева - битувала с Ботевата жена Венета. Брошурата започва патетично и макар след първата глава тонът да омеква, искреният ентусиазъм - непрофесионален език, ще кажат други, както и авторът признава - не стихва напълно докрай. Стилът напомня по-скоро Ботев, Вазов, отколкото днешните учебни текстове, но пък именно от там е черпил списвачът им.

    Следващата брошура е почти готова и е посветена на д-р Симеон Грозев, а третата, която също се довършва в момента - на драгойновската Баба Тонка. Прикрепям снимки с рождената плоча на д-р Грозев и плочата, обозначаваща драгойновското скривалище. Най-вероятно ще влезнат в съответните книжки, но там ще са черно бели.

    Прилагам първата брошура в pdf формат и цветна снимка на селото, която е включена във файла, но черно-бяла.

    Знам, че написана доста емоционално, книжката може да ви се стори ненадеждна като източник, но всяка информация в нея е проверявана многократно. При съмнение, всяко сведение се отделя и ако не бъде аргументирано, се премахва и не се приема за факт. Всичко, което влиза в нея, е достоверно. При списването си беше предназначена за приятелски и роднински кръг, но трудът заслужава по-голяма аудитория, затова убедих дядо ми да ми позволи да изложа брошурата тук. Всъщност, като чу за идеята, той сам ми я даде и се зарадва, че Драгойново може би ще намери своята по-широка памет. Ако има въпроси по отношение на повече информация или източници - всички източници се категоризират - ще запиша въпросите и ще му ги задам. С огромна радост и готовност би отговорил.

    Надявам се да се насладите и да научите нещо повече от този сбит труд. Ако е така, ще приложа отново тук и следващите брошури.

    Очаквам впечатленията ви. Приятно четене!

    Брошура № 1: Летописецът. Петър Делчев Орловски:


    P.S. Може би този сайт, ако вече не ви е известен, посветен на разкопките на връх Драгойна ще ви бъде интересен...
    Last edited by benita_; 12-09-2006, 00:07. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

    #2
    Ангел Войвода е от Драгойново
    http://www.terrabyzantica.blogspot.com/

    Comment


      #3
      Вярно е.

      Има книга, посветена на него, спомената и в брошурата: "Ангел Войвода" от Руси Димитров.

      Comment

      Working...
      X