Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българският териториален интегритет

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Възможно е, сигурно и такива случаи ще има. Макар че аз съм забелязъл две други тенденции, които имат по-голямо значение. Едната се състои в това, че макар националното самосъзнание да привързва идентификацията с държавата като цялост (на идейно ниво), реално хората се привързват към родното си място и въобще към местата, котио обитават всекидневно, с които са съврзани по-важните моменти в живота им. Което означава, че всъщност за тях е по-важно да си останат където са. Втората е свързана с това, че все повече хора прекарват живота си в постоянна миграция и във все по-малка степен се привързват към едно определено място, но заедно с това и в по-малка степен са част от конкретна нация.

Comment

Ще си позволя да се включа в разискването опитвайки се да поставя въпроса за "териториалната цялост на България"(а така също и по-общо за "националните държави") в историческа перспектива. За целта ще използвам извадки от книгата на проф. Норман Дейвис "Европа - История". Дейвис е британски историк, професор емеритус в Лондонския Университет, почетен член на Улфсън Колидж, Оксфорд и член на Британската Академия. Книгата "Europe - A History" е издадена през 1996 от Oxford University Press, Inc.
      Първо - за националните държави съществуващи в момента. По принцип хората имаме склонност да възприемаме настоящите реалности като исконни дадености "от векове за векове" както вървеше онзи стар лозунг за България -1300 години. Ето какво ни казва проф. Дейвис - " През 1493 година, годината когато Колумб се връща в Кралство Кастилия, на картата на Европа от Португалия до Каханата Астрахан има поне 30 независими държави. 500 години по-късно нито една от тези 30 държави не е успяла да запази своето независимо суверенно съществуване(изключение правят само Андора и Монако, Общноста на Калмар и Швейцарската Федерация). От независимите държави на картата на Европа през 1993 година - 4 са създадени през 16 век, 4 през 17 век, 2 през 18 век, 7 през 19 век и не по-малко от 36 през 20 век." стр.456
      И тук аз да добавя най-новата - Черна Гора, създадена преди две седмици )
      Ами това са, за повечето европейски държави, по-малко от 200 години от над 2500 годишната история на Европа(говоря за историята за която имаме запазени надеждни писмени източници). Това мен лично ме навежда на въпроса - доколко сегашното състояние на нещата е стабилно, утвърдено и гарантирано за бъдещето? Римската империя например е рухнала след като е съществувал пет пъти по толкова години. Френският философ Ернест Ренан(1823~1892) в своя лекция "Какво е Нация" (Qu'est-ce qu'une nation) в Сорбоната още в далечната 1882 заявява - "Нациите не са нещо вечно. Те са имали своето начало и ще имат своя край. Европейска Конфедерация най-вероятно ще ги замени. " http://www.nationalismproject.org/what/renan.htm
      И аз лично се радвам, че България ще направи важна крачка в тази посока когато се присъедини към Европейския Съюз следващата година.

Що се отнася до варианта за "хващането на влака и преселването" - предполагам, че в случая става въпрос най-вече за българите-мюсюлмани и в тази връзка бих искал да цитирам отново проф.Дейвис. "Една част от Тюркските Българи създадоха царство на средна Волга. Друга част се засели на устието на Дунав през 7 век. .......... Балканските Българи толкова се идентифицирали със славянския свят, че комунистическия режим преследва своето турско малцинство през 80-те години на основанието, че техните жертви не са "истински турци", а турцизирани Славяни. Ако Българските комунистически власти бяха последователни и логични те би трябвало да препоръчват масовото изселване на всички българи на основание, че те(българите) самите не са "истински славяни", а славянизирани тюркски граждани". стр.220
      Давам си сметка колко скандално звучи горното за много от българите, но както споменах по-горе целта ми е да поставя нещата в перспектива.

И накрая на въпроса "...дали териториалната цялост на българската държава е цел с по-висш статут от "добруването" на повечето от гражданите и?". За мен лично отговорът е много лесен - при всички случаи бих поставил "добруването" на хората на първо място. Хората са били когато е нямало държавата и(по мое мнение) ще бъдат и когато държавата вече няма да я има. Те са основното - държавата е производното. И се предполага, че държавата трябва да служи на хората, а не обратното. Разбира се най-често това НЕ е случая с националните държави. Както е казал Кардинал Ришельо "Силата е правото". Което ни кара да се замислим дали наистина именно "националната държава" би трябвало да е крайната фаза от развитието на обществото.

С уважение,
      Иво Станоев - Сеул
      "Никой народ не е бил победен в собствените си учебници" - Will Durant - американски историк и философ

Comment

В тази тема имаше една дискусия надълго и широко как би трябвало да се тълкува национализма в днешно време и какво е историческото му място. Е, всъщност повечето време спора протича малко в интерес по-скоро на заяждането, а не на дискусията но тук таме има и засегнати някои интересни аспекти. Ако ви е интересна тематиката, може би ще намерите нещо заинтересоващо там
        XV mile the sea brode is
        From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Иво Станоев, доколкото виждам мненията ни повече или по-малко съвпадат. Аз също съм на мнение че виждането на дадена територия като "изконна" е глупаво, вреден и опасен фанатизъм - един вид фетешизъм към земята, издигащ я на пиедестал, над самите хора.
          Примера ми с "влака" не беше предназначен за нищо определено - може да се разбира като Северна Добруджа, "западните покрайнини", Македония и т.н. Където и да има хора, определящи се като българи - да си хванат влака и да се преселят в България. Ако пък не им се оставя имот и спомени, да си стоят където са - явно за тях не е толкова важно да живеят в България. Само да не се опитват да започват войни заради това. С една дума, по-лесно е да се премести човек, отколкото да се премести граница

Поздрави
          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
          "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Working...
          X