Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Търся съвет

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Търся съвет

Искам да издиря в кои части и къде точно са воювали моите дядовци през войните от ХХ век.Някой дали знае има ли качени по сървъри военни разсекретени архиви,като например : Списъци с имена на воини от еди коя си дивизия,през еди коя си война,в кои битки е взела участие вонната част и т.н. Дали някой си е поиграл да качи такава информация или се кани да го направи,защото ще бъде много хубаво за доста хора,които биха искали да знаят подробностти за бойната слава на своите дядовци.Ако не е направено някой ден непременно трябва да се направи - това е нещо много важно не само за мен!

Опитай в Централния Военен архив в Търново.
    Иначе специално за войните 1912-18, ако дадеш годините на раждане и мястото на раждане (както и чиновете, които са имали евентуално) мога да ти помогна с някои насоки. Веднъж се получи добър резултат...
    Иначе на интернета аз поне не съм срещал подобна информация.

Comment

Стойко Колев Батолов от Троян , род 189...год. Информацията ми е доста семпла,но фамилията е по-рядко срещана! За съжаление,ако имах повече информация нямаше да търся...

Comment

bundles написа
        Стойко Колев Батолов от Троян , род 189...год. Информацията ми е доста семпла,но фамилията е по-рядко срещана! За съжаление,ако имах повече информация нямаше да търся...
        Ако предположим, че не е бил офицер или подофицер, би следвало да е бил зачислен по териториалния принцип. Този принцип се е прилагал в подавляващото мнозинство от случаите, но си е имало и изключения, тъй че разсъжденията ми оттук нататък са чисто условни.
        ². Ако е бил роден през 1890, 1891 или 1892 :
        ако е бил зачислен в пехотата би следвало да е бил в 34-ти Троянски полк и през Балканските и през Първата световна. Освен ако не е бил от войниците взети за кадър при мобилизацията през 1912 за новосформирания 54 пехотен полк. В такъв случай през май 1913 би следвало заедно с полка да е бил пехвърлен за кадър на новоформираната 13 пехотна дивизия и да е бил в Междусъюзническата в състава нанякой от следните полкове: 62,63 или 64.
        За Първата световна би следвало да е бил в състава на 34 полк, освен ако по някаква причина не е бил оставен в маршевата дружина на полка , влязла през 1916 в състава на 11 Маршеви полк, преименуван през 1917 на 73 пехотен полк.
        Ако е бил кавалерист през войните би следвало да е служил в някой от трите полка, попълвани от Трета Военноинспекционна област - 8,9 или 10 конни полкове.
        Ако приемем, че е бил в инженерните войски най-вероятно е бил в 9 пионерна дружина.
        Ако е бил в полската артилерия - в Балканските би следвало да е воювал в състава на 9 артилерийски скорострелен полк или 3 гаубично отделение. В първата световна би следвало да е бил в 9 или 19 артлерийски полкове или сътветно в 3 гаубичен полк.

²². Ако е бил роден през 1893 и е бил разпределен да служи в пехотата- не е взел участие във войната с Турция, тъй като тогава е бил в казармата в Троян в състава на 34 допълваща дружина. През май 1913 тази дружина влиза в състава на 66 пехотен полк от Отделната бригада, взел участие в Междусъюзническата война. Ако пък е бил разпределен в другите родове войски, то не би следвало да е взел участие в боевете през 1913.
        За първата световна важи същото като писаното по-горе в т.²
        ²²². Ако е бил роден между 1894 и 1898 - през Балканската и Междусъюзническата не би следвало да е участвал, тъй като тези набори са извикани под знамената едва след 1915. В Първата световна би следвало да е служил в изброените в т.² полкове, като следва да се отбележи само, че номера на резервния полк, който се е попълвал от 34 полково военно окръжие е бил 58 пехотен (54-ти пехотен през Балканската война).

Всичко гореказано са само най-общи спекулации. Възможно е, макар и не много вероятно и да е служил в други части. Важно е да се уточни рода войски, в които е служил, както и евентуално къде е бил гарнизона му в мирно време (т.е.къде е служил) - 34 Троянски полк е бил на гарнизон в Ловеч, 9 артилерийски - в Севлиево и т.н.
        Евентуално можеш да направиш справка в Централния военен архив в Търново - там докумените са по части (армии, дивизии и полкове)- надявам се, че последното ще те улесни. Аз самият впрочем в ЦВА не съм бил никога ...

Comment

Много благодаря!Явно ще се ходи до Велико Търново,но преди това ще мина и през Троян да потърся допълнителна информация,а имам и един друг прадядо от Острец,Троянско,който по разказите на баба ми е бил дълго време в гръцки пленнически лагер и както отиват работите поне един от тях е бил в 34 полк,а може и да е участвал на Дойран.Благодаря за вниманието!

Comment

Working...
          X