Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ген. Александър Протогеров и Иван (Ванче) Михайлов

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    ген. Александър Протогеров и Иван (Ванче) Михайлов

    Предлагам да поговорим за едно от големите престъпления в българската история през ХХ век - убийството на ген.Александър Протогеров на 7 юли 1928 г.Малко подробности за убийството - на 7 юли 1928 г. около 23.00 часа в центъра на София / на ул."Екзарх Йосиф"/ е нападнат от засада и смъртоносно ранен участникът в четири войни и две въстания,членът на Централния комитет на ВМРО,генералът от запаса Александър Протогеров.Убийците / Димитър Стефанов,Нанчо Витларов и Митьо Джуджанов/ са изпратени от равнопоставения на Прогогеров негов колега в ЦК на ВМРО Иван Михайлов.Самата акция е организарана и ръководена от Кирил Дрангов чийто баща полк.Борис Дрангов е бил най-добрия приятел на Протогеров........Тези изстрели отбелязват началото на края на ВМРО.Воден от крайно егоистични подбуди не скриващ безкрайните си вождистки амбиции страхливеца Михайлов убива от засада колегата си.На практика цялото ръковоство на ВМРО и голяма част от македонските кръгове у нас осъждат атентата.Михайлов прибягва до изпитаното оръжие - парабела и настъпва невиждано братоубийство.Могъщата някога ВМРО се разяжда от вътрешни борби и губи огромната си сила.В резултат на 19 май 1934 г. великата Организация рухва като пясъчна кула.И всичко това защото Михайлов не може да търпи да дели властта с някого..............

    #2
    За мотивите на Иван Михайлов не знам, а и не ме инетесуват особено. Но си представил нещата така сякаш до 7 юли 1928г. ВМРО си е една цветуща и непокътната организация с ненакърнена мощ. И изведнъж видите ли след едно убийство организацията почнала да се разяжда от вътрешни борби и рухнала като пясъчна кула. Ама нещата не са съвсем така нали? Нито това убийство е първото, нито упадъкът в организацията изведнъж е започнал с него...
    Recalibrating my lack of faith in humanity...

    https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

    Comment


      #3
      Това братоубийство далеч не е първото но е факт че то се оказва фатално за Организацията.Така например след убийството на Тодор Александров на 31.V²².1924 г. ръководството успява да се консолидира и да запази единството на Организацията като особено след конгреса проведен през март 1925 г. е налице подем в движението /отчетен дори и от враговете и/.Преди 7 юли 1928 г. мощта на ВМРО е огромна и това е доказан исторически факт.След убийството на Протогеров организацията постепенно се маргинализира /изключително поради вътрешните борби и изолацията в която изпада/ което води да тъжния край през м.май 1934 г.Непрекъснатите братоубийства водят дотам че ВМРО губи голяма част от обществените позиции с които се е ползвала и подкрепата която получава от народа.

      Comment


        #4
        Като,че ли малко късно се включвам по тази тема,но ако някой може да ми пусне някаква информация относно връзката на моето семейство с фамилията Протогеров ще съм изключително благодарен.Ето историята ми:Бащата на прабаба ми Славка Николова се казва Иван Рибаров от град Охрид,не знам кога идват в България и се остановяват в Русе,по късно се местят в София.Имам снимка на ген.Протогеров адресирана до баба ми Цветанка,на която е написал "от вуйчо ти",но до края си прабаба ми е крила истината по разбираеми причини!Еднофамилната ни къща е построена през 1911г.на две пресечки от ул.Екзарх Йосиф.Неизвестно привлича хората нали!

        Comment


          #5
          Това което знам със сигурност е че Александър Протогеров никога не се е женил и няма деца а също че около 1920 г. се скарва заради жена със своя близък приятел и съратник о.з. полковник Коста Николов.Въобще повечето македонски революционери са привличали силно жените / един Борис Сарафов например е бил един от най-желаните мъже в София а загадъчният чаровоник Пею Яворов май е било сънуван от почти всяка софиянка / но май много се отклонихме от темата.....

          Comment


            #6
            това,което аз знам за "генерала",е че можеби е бил осиновен от полският посланник тогава в България,кога и дали изобщо има нещо вярно в това не зная,така се говори в нашта фамилия,също така че е бил висш майстор в масонската ложа в българия.Имал е подарък златна сабя от Фердинант,но след девети всичко свързано с него е бързо скрито или унищожено.Преди да го убият е бил в някакво кафене при централна баня.Че не е бил женен и няма деца,така се говори и в мойта фамилия.Предполага се че е бил брат на пра баба ми.

            Comment


              #7
              Тъжно, но факт-братубийствата са отнесли в небитието повече членове на ВМРО от сръбските и гръцки куршуми! Това неистово самоунищожение е такъв български феномен на който трудно намирам аналог... Точно когато наъ-много трябва да сме единни ние се самоизтребваме. Сами на себе си сме най-страшни врагове!

              Comment


                #8
                grigoritos написа
                това,което аз знам за "генерала",е че можеби е бил осиновен от полският посланник тогава в България,кога и дали изобщо има нещо вярно в това не зная,така се говори в нашта фамилия,също така че е бил висш майстор в масонската ложа в българия.Имал е подарък златна сабя от Фердинант,но след девети всичко свързано с него е бързо скрито или унищожено.Преди да го убият е бил в някакво кафене при централна баня.Че не е бил женен и няма деца,така се говори и в мойта фамилия.Предполага се че е бил брат на пра баба ми.
                Защо го слагаш в кавички?Той си е истински генерал с впечатляващо CV - участник в четири войни и две въстания / отделно от това потушил други две въстания/ и дългогодишен водач на чети плюс това член на ВМОК и на ЦК на ВМРО.
                Last edited by resavsky; 08-03-2008, 09:40.

                Comment


                  #9
                  "генерал" защото за времето,когато говоря той още не е бил такъв,а и това е просто една военна титла при едни заслужена при други не до там заслужена,ние простите хора можем да съберем две и две и да дадем на всекиму заслуженото! Но защо толкова години след 89год. на националният празник 3 март за заслужилите уважението на българският народ,името на този генерал не фигурира,не знам защо тази година някой се е сетил,та го прочетоха в официалният текст/можеби защото е кръгла годишнина от убийството/ще видим другата година?АКО НЕ МОЖЕМ ДА ГИ НАКАРАМЕ ДА СЕ ГОРДЕЯТ С НАС ТО ДА НЕ ГИ КАРАМЕ ДА СЕ СРАМУВАТ.АМА МОРАЛ ВЕЧЕ НЕМА!
                  Attached Files

                  Comment


                    #10
                    Приятелю Протегоров е генерал още от 1911 т. съгласно всички военни канони в държавата.Но той е единственият който в навечерието на предстоящата войно с Турция се отказва от блестящата военна кариера която го чака / в Балканската война е щял да командва поне дивизия/ и солидната заплата като генерал за да стане член на ЦК на ВМРО .Няма друг такъв случай.Един Борис Дрангов / който впоследствие става идол на войската/ или Петър Дървингов / блестящият военен историк/не посмяват да направят такова нещо.Протогеров създава Македоно - одринското опълчение / който не вярва да чете Христо Силянов/ от един училищен двор въпреки съпротивата на ДЩ и никога не счита за нужно да изтъква някакви заслуги.Протогеров умира като о.з генерал и член на ЦК на ВМРО без един лев в джоба си а го изкарват съучастник на крадци с поне 4 години закъснение.

                    Comment


                      #11
                      grigoritos написа
                      ...,също така че е бил висш майстор в масонската ложа в българия.....

                      Велик Майстор на старите свободни и признати зидари на България . С главно "Б" .

                      Comment


                        #12
                        Todor Pavlov написа
                        Велик Майстор на старите свободни и признати зидари на България . С главно "Б" .
                        това всъщност сигурно ли е? щото за твърде много хора се твърди че са били Велики Майстори по същото време...
                        Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

                        Comment


                          #13
                          много ми е приятно,че се развърза приказка,но за съжаление на този етап разполагам с все още много оскъдна информация по темата,просто от няколко месеца разбрах името на генерала за който предполагам че може да има родова връзка с моята фамилия.За сега знам със сигурност две неща:че на 07 07 1928г е прекрачил прага за последен път на къщата,където е пребивавал(защото не знам дали е имал постоянен адрес) на ул.Кирил и Методи и повече не се е върнал(дали да не сложа поне една паметна плоча на тази къща?Не вярвам че някъде има паметник на този заслужил уважението на българският народ българин) и другото е че със сигурност е бил главен майстор в масонската ложа,това е единственото информационно наслетство от прабаба ми.Ако изровя нещо допълнително ще се включа пак,но не мисля че ще е скоро,защото в тази къща има две стаи с книжнина за 400год. назад,но все още нямам пълен достъп.А и почти всичко свързано с ген.Протогеров,което не е унищожено е преместено при сестрата на прабаба ми,а от там не се знае какво е станало,най вероятно златната сабя да е там,ако не са я продали!Интересувам се от още един българин не толкова известен,но пък със сигурност е мой роднина,ако някой попадне на някаква информация ще бъда искренно благодарен да ми я прати на grigoritos@abv.bg,казва се Васил Николов Ангелов,участвал е в почти всички войни,не знам какъв чин е имал,но е имал една торба с ордени,участвал е в строителството на църквата на "раковски" и "симеон" въпреки че не се споменава в мемориала неговото име,но той ако е искал сам щеше да си го напише.Произлиза от стар софийски род,може би Манови.Пожелавам благополучие и преди всичко здраве на всички българи.

                          Comment


                            #14
                            resavsky много баркаш за Протогеров,ама много. Може да е бил някакъв герой от войните,но после тоталн деградира като идеолог на ВМРО. Когато разстрелват вероломно Тодор Александров докато спи(от "свои" това го знаеш много добре). Убийците са Динчо Вретенаров и Щерю Войвода по заповед на Алеко паша и Георги Атанасов.Убит е и охраната на Александров Панзо Зафиров, а твоят генерал побягва като мишка,но по него не се стреля, дори подозрението за поръчката на Александров пада върху него.На Серският конгрес, Протогеров публично се отрича от Тодор Александров и го обвинява, че еднолично взима решения за атентати. Този генерал лавира и между комунистите (най- голямото зло сполетяло човечеството) и така наречените федерати-санданисти( също комунисти) и справедливо получава смъртна присъда.Дори възмездието се забавя с повече от колкото трябва.Войната във ВМРО става наистина братоубийсвена,но това заслужават тези които бягат от идеологията и се продават за "червени" и сръбско-гръцки пари. В тези смутни за България и особенно за българска Македония времена, предателите са заслужавали само смърт и я получават почти всички. Кощунство е от твоя страна да обиждаш един от най- големите българи патриоти - Иван Михайлов, които до краят на животат си в изгнание не отстъпва от доктрината и идеологията на ВМРО и не се продава на гнусната комунистическа паплач. Този човек е светец за България. Дал е на предателитъе това което са заслужавали. Няма по големи герои от него и Тодор Александров във ВМРО. Поклон пред паметта им. И преди да правиш мерзски заклучения проучи повече нещата, а не бълвай клевети та да заблуждаваш и други хора.

                            Comment


                              #15
                              Няма да се разпростирам тук, но не на мен тия да ми изкарват Тодор Александров светец. Тоя човек е отговорен за повече убийства на българи отоколкото на сърби, гърци и турци и носи лична отговорност за всички безчинства на сепаратистката власт на ВМРО в югозападна България.


                              thorn

                              Средновековните църкви в България

                              Comment

                              Working...
                              X