Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българският войник в Ирак

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #46
    Да не те погнат за изтичане на информация....
    "Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
    И. В. Сталин

    Comment


      #47
      Махнах хората,оставих само разрушенията.

      Comment


        #48
        1951 написа Виж мнение
        Kramer, относно пиара.
        В САЩ (и Западният свят като цяло) нивото на мемоарната литература е изключително високо. Аз лично притежавам десетки книги-спомени и то все от последните войни, включително и спомените на юнаците, дето пречукаха Осама. И това е само малка част от общото количество литература, която излиза непрекъснато.
        А в България? Ни вопъл, ни стон. Тези, които са на служба мълчат, тези, които се пенсионираха не искат да си спомнят. Журналистите търсят актуалната жълтения и това не ги интересува. Историческата литература пък се лута от задушливата академичност до евтиния "ура патриотизъм".
        Военно издателство съвсем наскоро издаде книгата "Кербала 2004", даже още не са я качили в сайта на издателството.

        Comment


          #49
          За мен лично няма как да се напишат мемоари едва няколко години след събитие. Спомени могат да се пишат само от хора завършили професионалния си път, без амбиции за кариерно развитие, дълги години след като всичко е свършило и обстановката се е променила, така че, да няма натиск върху пишещия. Когато всички действащи лица са вече излезли от активния обществен живот, така че, да не могат да въздействат върху пишещия. Иначе, писаното скоро след събитието няма голяма мемоарна стойност.

          Comment


            #50
            Kramer, българските войници и офицери не бяха подготвени за мисиите в Ирак.

            1.Нямаше национална стратегия за включването ни в Ирак. Само соломонопасо-царски умилквания около големия Брат. Например да бяхме предявили права в/у заема си , можеха да ни го върнат под вид на нефт и газ.

            2. За мисията или по-точно за бойните мироопазващи операции не бяха подбрани правилните видове войски, които в този случай най-правилно беше да се изпратят именно жандармерийски части, а не бойци от бойните поделения без никакви тренировки за бой в градски условия.

            3. Кербала и инженерните приготовления - много е говорено на тази тема, само ще добавя, че ако имаше жандармеристи, вместо "гущери", поне щяха да оборудват на 4-те краища на оградата картечни гнезда, каквито съм виждал навремето в поделението в Кърджали, а навярно дори и РПГ- звена.

            4. Накрая да благодарим на Бога, че срещу българския контингент не излязоха решителните екстремисти от Ал-Кайда, а далеч по-слабите части на муктадарските "милиции", които нямаха боен опит.

            Днешния сирийски конфликт показва, че ако срещу българския "батальон" стоеше някаква част подобна на бойците от Ал-Нусра от Хомс,Алепо или Дераа, то той щеше да бъде изтребен ДО КРАК !
            С тези леки БМП-та и БРДМ-и и абсолютната неподготвеност за бойни действия, нашите щяха да бъдат смляни за по-малко от ден. При голямата "братска" взаимопомощ на поляци и американци направо щяха да ни жертват за пушечно месо и това щеше да бъде най-голямата ни загуба откакто сме станали държава.

            Ето заради всичко това не бива да се допускат бъдещи участия на каквито и да е било български контингенти, където и да е било в света. Поне докато не се извърши най-сетне една истинска и отговорна реформа на БА.

            Comment


              #51
              Митко, до голяма степен написването на книгата беше подтикнато и от твърденията във форума, че в България нивото на мемоарна литература никакво го няма. А срокът си е нормален - близо 10 г. от събитията в Кербала.

              BEHTI, напразно хабиш клавиатура в случая.

              Вече тук я има книгата:

              Last edited by Kramer; 29-07-2013, 20:55.

              Comment


                #52
                Тъй да отговоря на Етх Бехти.
                1 Големия Господар в Големия Бял Дом заповядва, а нашите слушат. Господаря никога не пита слугата си за неговото мнение.
                2 Във връзка с горното нашите се готвеха без особен ентусиазъм, колкото да отбият номера по стара традиция.
                3 Ако баба ми имаше дръжка щеше да е мъжка и да и викам дядо. Какво щеше да стане, ако бяха изпратени жандармеристи и какво щяха да построят е въпрос на спекулации.
                4 Гледай точка 3.

                Нашите войници там отбиваха номера, като и политиците. Никой не може да вини българските войници, че не са си давали зор за една чужда кауза в една чужда страна...

                Comment


                  #53
                  Това е добро видео от ония събития.


                  1-ва бригада от 1 бронетанкова дивизия на американците се състоеше от 1 и 2 батальон от 37 танков полк и 1 батальон от 36 мотопехотен полк. Съответно бойната група в Кербала се състоеше от 1 батальон от 37 танков полк с две танкови роти и една мотопехотна рота от 1 батальон на 36 мотопехотен полк. Така е описано и в книгата.
                  Чест беше за нас българите, че се бихме заедно с тях.
                  Понеже никоя българска част не се е била през ВСВ нито заедно с 1-ва на Катуков/или която и да е/ танкова армия на Червената армия примерно, нито пък заедно с Гудериан, нали така.

                  Ето още за 1 батальон от 37 танков полк
                  Last edited by Kramer; 30-07-2013, 21:31.

                  Comment


                    #55


                    Питам, защото ми случайно на един рожден ден се запознах с човек, който е бил там. Каза ми, че са ги спрели от патрулиране, защото нашите започнали да убиват за отмъщение наред (той спомена за над 100 застреляни иракчани).... Аз лично, не вярвам особено....
                    Kramer написа Виж мнение
                    Колкото до "трепачите" на иракчани, не, масови трепачи наред не е имало. 100 човека си е зор да бъдат застреляни, който както да го разбира. Дори да са наредени "на ачик", дето се вика, има началници, дето няма да го допуснат. По-скоро туй са изхвърляници.
                    E, оказва се, че няма дим без огън...:

                    Той е категоричен, че нападението срещу българите драстично променило поведението им в Ирак.
                    „Имаше момчета , които стреляха без причина. Страхуват се за живота си и при най-малкото стрелят на месо просто не се съобразяват. И ги чувам, че бяха застреляли погребална кола. Един от хората, които съпровождат мъртвеца. Викат - тия ни гледат лошо. Как няма да те гледат като те карат мъртвец и ти си пратил още един на оня свят”, допълва Иванов.
                    "Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
                    И. В. Сталин

                    Comment


                      #56


                      Comment

                      Working...
                      X