Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Гагаузите

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #61

    Дава добра обосновка защо гагузите са с български произход. Всичко друго са изсмукани от пръстите теории.
    Българските турци в Лудогорието, според най-разпространената теория, са са потомци на османски преселници, българи приели исляма и тюрки, преселили се няколко века преди османците, но запазили езика си. Не знам дали е доказана тази теория със съответните архиологически проучвания, езикови проучвания и естествено писмени извори. Може и да не е верна. Изказах го само като предположение. В крайна сметка няма голямо значение днес какви са по произход нашите турци. Те са с ясно турско самосъзнание и с доста различен бит и култура.
    А за гагузите пак твърдя, че няма никакви доказателства, че са узи или прабългари, или селджуки, или монголо-татари. Това, че в България са се заселвали узи, печенези и други тюрки не доказва, че те са предците на гагаузите.
    http://liternet.bg/publish16/g_manolova/roliata.htm Статия за българите и гагаузите в Бесарабия
    Last edited by Makedonikus; 22-03-2007, 22:30.

    Comment


      #62
      Makedonikus написа
      http://bg-science.info/view_bg_his.php?id=13
      Дава добра обосновка защо гагузите са с български произход. Всичко друго са изсмукани от пръстите теории.
      Всъщност не видях никаква обосновка, а само някакви неуместни аналогии.
      Makedonikus написа
      А за гагузите пак твърдя, че няма никакви доказателства, че са узи или прабългари, или селджуки, или монголо-татари.
      Както и няма никакви доказателства, че са българи.
      Най-малкото възникват следните въпроси:
      1. Защо майчиният им език е гагаузки, а не български? Насила, или доброволно са го приели за роден език?
      2. Защо майчиният език на българите - мохамедани в Родопите е български, въпреки, че доста от тях твърдят категорично, че са турци?
      3. Защо гагаузите не се наричат българи или турци, а гагаузи? (Да, да, прочетох в онази статия за Сталинския терор и насилственото погагаузчване на тези чисти българи)
      4. А аналогията с турцизиране, румънизиране, сърбизиране, погърчване на групи с българско самосъзнание е точно толкова неуместна, колкото и аналогията с шотландците. Там става дума за смяна на българско самосъзнание със самосъзнанието на вече съществуващи етноси - турци, румънци, сърби, гърци. А гагаузите при това положение са някакъв нов вид етнос. Аналогията с македонците също е неуместна, защото последните говорят на някакъв български диалект, а не на език, нямащ нищо общо с българския.
      Та ако такива неадекватни аналогии ги приемаш за доказателства....
      Makedonikus написа
      Това, че в България са се заселвали узи, печенези и други тюрки не доказва, че те са предците на гагаузите.
      Също така това, че в България са се заселвали българи, славяни и други не доказва, че гагаузите са българи.
      Гагаузи живеят днес в Молдова /Автономна република Гагауз Ери/, около 153 000 души според последното съветско преброяване, Украйна, Турция /около 10 000 души/, Гърция, Македония, малки групи има в Русия, Казахстан и други бивши съветски азиатски републики. Всички те са потомци на преселници от България. В България на преброяването от 1992 г. 1 478 души са се самоопределили като гагаузи. Експертните оценки говорят за около 40 000 души. Векове думата “гагаузин” е определяла по-скоро обособена културна и езикова общност. Затова не е чудно, че голямата част от гагаузите в България са предпочели да се идентифицират като българи, съхранявайки същевременно специфичните си културологични особености. В преброяванията между 1880 и 1926 г. броят им варира от 12 000 души до 3 669.
      Прави ли ти впечатление, че се говори за гагаузи в преброяванията от 1880 г. Тогава Сталин на колко години е бил? Мисля, че на една и вероятно още е акал в пелените си. А гагаузите в Гърция също ли са погагаузчени българи под влиянието на Сталин? Ама тоя Сталин май е виновен за всичко, за което човек се сети?
      Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 23-03-2007, 03:01.

      "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
      It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

      Comment


        #63
        Благодаря на посредствената личност, която ми е изтрила последната публикация. И такива действия са полезни, защото дават важна информация за действащите лица

        По отношение на това дали гагаузите са българи - колкото са българи монголците, турците, туркмените, казахите или тувинците, толкова са българи (от етническа или най - малкото езикова гледна точка) и гагаузите. Иначе са такива по правото на самоопределяне, а и си спазват обичаите, по това което ми е известно

        Edit - dibo:"Посредствената личност" е модератор. И ще чисти всички мнения, нямащи общо с темата - т.е. с гагаузите....
        Last edited by dibo; 23-03-2007, 12:04.

        Comment


          #64
          Лъчезар написа
          По отношение на това дали гагаузите са българи - колкото са българи монголците, турците, туркмените, казахите или тувинците, толкова са българи (от етническа или най - малкото езикова гледна точка) и гагаузите. Иначе са такива по правото на самоопределяне, а и си спазват обичаите, по това което ми е известно
          Поздравления, Лъчезаре! Най-после имаме някакво съвпадение в мненията!:tup: Което обаче леко ме притеснява.:sm186: :aaa:
          P. S. Забележка: не всички гагаузи се самоопределят като българи...
          Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 23-03-2007, 02:17.

          "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
          It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

          Comment


            #65
            Всъщност антропологично българите бая се различават помежду си, така че това не може да е кой знае какъв критерий. Разбира се, не мога да те убедя, че гагаузите произлизат от тюрки /узи или печенеги/, само ще ти кажа, че например Скилица казва, че през 1064 г. 600 000 узи пресичат Дунава и се установяват в Делиормана /е, Йоан Зонара вика, че са 60 000, ама той също поправя и други числа /. Преди тях 1048-9 година 800 000 печенеги нападат Византия /според Йоан Скилица/, като се установяват трайно по българските земи и по-точно в североизточната част на България. Съвместни печенежко-узки нападения има и през 1122 г., а междувременно и куманите трайно навлизат по земите ни.

            Тия масови преселения определено имат последствия за демографския профил на българите, независимо че бавно и мъчително византийците в крайна сметка надделяват. Материални и културни артефакти от тия народи има доста, както и множество свидетелства за печенеги, узи и кумани столетия след това. А такива езикови остатъци в наименованията на села и градове са само потвърждение на големите промени по онова време.

            Според мен има и пряка връзка с имащото голяма независимост Добруджанско деспотство. То, в края на краищата, се намира точно на териториите, където е имало що-годе хомогенна тюркска маса. Първоначално тия "скитски" народи /така са наречени от византийците/ са се настанили около Дръстър /Силистра/. Обаче това е била доста важна за визнатийците крепост и те са направили всичко възможно да си я върнат. Така "скитските народи" е трябвало да бягат обратно към Дон и Днестър или да се разпръснат из Лудогорието. Да, в някои случаи византийците са ги разселвали и по други части на България /Софийското поле, Ниш, Битоля/, но центърът е все пак там - на североизток.

            Добре, в крайна сметка това е спорен въпрос какви са гагаузите като произход. И все пак да те питам - имат ли остатъци тия многобройни преселения на тюркски племена? Щото обяснението, че това са хора, дето просто са си променили езика е доста смущаващо. И отделно неубедително.

            Comment


              #66
              Бай дъ уей, някой знае ли какво се случва с берендеите
              A strong toun Rodez hit is,
              The Castell is strong and fair I wis...


              блог за средновековна балканска история

              Comment


                #67
                *** модератор ***

                Берендеи - кочевое племя, обитавшее в южнорусских степях, вблизи Киевского и Переяславского княжеств. Упоминается в русских летописях с 1097 г. до конца XII в. Часть берендеев находилась на службе у владимирского князя Андрея Боголюбского и была расселена н районе Переяславля-Залесского. Многие исследователи считают, что это племя тюркского происхождения.

                Мнение Этимолога
                Исходя из этимологии этнонима получается, что это славянское племя
                Ако говорим за едни и същи - веротяно са се претопили с населението в тези местности
                Last edited by модератор; 23-03-2007, 11:59.
                Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

                请您死在地狱般的阵痛
                [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                きさまはしんでくださいませんか
                [kisamawa shinde kudasaimasenka]

                Comment


                  #68
                  Кой е професор Емил Боев

                  Авторът на статията "НЕ ЗАБЛУДАТА,А ЛЪЖАТА ЗА ГАГАУЗИТЕ" проф. Емил Боев е роден на 7 юли 1932 г. в с. Белоградец, обл. Варна. Завършва СУ “Св. Климент Охридски”, Филологически факултет, турска филология (1956). Специализация по казахски език в Казахския държавен университет, Алма Ата (1965). Асистент в СУ (1960). Ръководител на Катедрата по източни езици (1978-1985). От 1985 г. е директор на Центъра за източни езици и култура. През 1991 г. получава научно звание професор по тюркология.


                  Които иска да се прави на голям историк и етнограф може да приема узка, селджушка и пр. тюркски теории за произхода на гагузите. Нищо, че няма никакви преки доказателства за това. А всъщност има - по нашите земи е имало узи и пегенези. По същата логика гагузите може да са траки, македони, илири, трибали, остготи, вестготи, англичани или кумани.
                  За мен няма ясни доказателства за конкретния произход на гагузите. Името гагузи като название на народност не ми е известно да го има в някой извор до 19 век.
                  По въпроса за преброяването през 1880 г. и Сталин забележката е напълно объркана. Нека, когато коментираме определена статия, да не я четем диагонално. Преброяването през 1880 г. е в България, а не в Русия. Гагаузите са отбелязвани като отделна народност в Русия след 1917 г. А преброяването в България е малко объркано също. Например помаците в Чепино са записани като турци. Има данни, че турскоезичните българи насила са записани като гагаузи. Изглежда, че и тогава политиците са били безродници като сега.

                  Comment


                    #69
                    Guy de Mont Ferrand написа
                    Бай дъ уей, някой знае ли какво се случва с берендеите

                    В тази ситуация едно ново печенежко нашествие, при това с изразен стремеж за заселване южно от Дунава, било напълно неочаквано. Тази опасност се появила през 1122-1123 г. и е във връзка с едно показателно и важно съобщение на руската летопис: "В лето 6629 [=1121-1122 от Р.Хр.] прогони Володимер Берендеите от Русия, а Торките и Печенезите сами избягаха..." Съпоставена с данните на византийските историци Йоан Кинам и Никита Хониат (и двамата пишат само за "скити"-печенези), тази летописна бележка представя пъстрата етническа "физионимия" на "варварите". Ще се съгласим с руския византолог М. Бибиков, който правилно изтъква, че печенезите (явно водещата племенна общност според византийските автори!) са били придружавани от узи ("торки" или "торци" в руските извори), към които трябва да прибавим и берендеите. Именно те са споменати на първо място от руския хронист, а в някои местни имена в България (напр. с Беренде, Софийско) и в Румъния има следи и от тях. Така че участието на този недостатъчно изучен тюркски етнос в нашествието от 1122-1123 г. не подлежи на съмнение. Ако трябва да обобщим казаното, става дума за едно преселническо движение от южните граници на Киевското княжество, предизвикано от наказателните удари на великия княз Владимир Мономах срещу част от т.нар. "черни калпаци" - берендеи, отделни племенни групи и родове от печенези, узи, каи и др. по-незначителни номадски етноси.
                    Пламен Павлов

                    На жена ми рода идва преди 200 години от това село Беренде Ногу диви хора по принцип

                    Comment


                      #70
                      Ей тия гагаузи. Я да видим какво пише за тях хранилището на всеобхватното интернет познание - "Википедията":

                      Гагау́зы — народ. Общая численность — около 250 000 человек.

                      Основная часть проживает в Молдавии (135 000 человек), а также на Украине (31 000 человек), в России (11 000 человек), 1000 в Казахстане, а также в Узбекистане, Туркмении, Белоруссии, Латвии, Эстонии, Грузии. В значительной мере ассимилированые другими народами гагаузы проживают также в Болгарии (1 400 человек), Румынии (1 200 человек), Греции (3 000 человек), Турции (5 000 человек), Канаде и Бразилии.

                      Гагаузский язык относится к огузской группе тюркских языков. Письменность на основе латинского алфавита.

                      Традиционная религия гагаузов — православие. (Часто можно встретить утверждение, что гагаузы — единственный тюркоязычный народ, исповедующий христианство. Однако, это не так: например, основной религией чувашей и якутов также является православие. Распространено православие и среди чулымцев и хакасов, хотя у этих народов сохраняются и традиции шаманизма).

                      О происхождении гагаузов существует множество различных гипотез. Согласно одной из наиболее популярных версий, предками гагаузов были тюркоязычные кочевники: огузы, печенеги, половцы.

                      В составе Молдавии существует автономное территориальное образование Гагаузия.
                      Гагаузите са тюркоезичен народ в Източните Балкани - България, Румъния, Молдова и Украйна (главно в Буджак). Няма единно мнение относно призхода им. Има хипотези, че са наследници на прабългарите, на тюркски племена (кумани, узи и печенеги) или смес от трите, както и че са езиково тюркизирани православни българи.

                      Изповядват изключително християнската религия, в частност православие и католицизъм. Говорят гагаузки език (език от групата на тюркските езици), а не турски език. До Х²Х век живеят в българските земи - главно в Североизточна България, в Одринско и в Зиляховско, Беломорска Македония. Част от тях се преселват в Молдова през 19 век. Турция провежда сериозна и последователна политика за промяна на самосъзнанието на гагаузите в Молдова чрез подготовка на учители по турски език и литература, обучение на гагаузи в Турция и на турци в Комратския университет и други.
                      The word "Gagauz" derives from Gok-oguz, and designates a particular group of descendants of a Turkic tribe called Oghuz. The word gok means "sky" (as in "sky blue") and is used by the Crimean Tatars and Uyghurs. The Gagauz language is very similar to Crimean Tatar and Turkish languages.

                      The Gagauz descend from the Seljuk Turks that settled in Dobruja (Turkish: Dobruca; Romanian: Dobrogea) alongside the Pechenegs, Uz (Oghuz) and Cuman (Kipchak) people that followed the Anatolian Seljuk Sultan İzzeddin Keykavus II (1236-1276). More specifically, one clan of Oghuz Turks migrated to the Balkans during the inter-tribal conflicts with other Turks. After settling in the eastern Balkans (now Bulgaria) this clan converted from Islam to Orthodox Christianty and became known as "Gagauz Turks".

                      There are other theories about the origin of the Gagauz. According to some authors, they are descendants of Turkic Bulgars, a seminomadic people, who gave their name to present Bulgarians.[citation needed] According to another theory, most of the Gagauz are the descendants of Orthodox Christian Bulgarians who adopted their Turkic language during the Ottoman rule of Bulgaria.

                      Turkic-speaking tribes of the Nogai Horde inhabited the Budjak region of southern Bessarabia from the sixteenth to eighteenth centuries. Before 1807, a portion of these tribes were forced to abandon the Budjak by the Tsarist government of Russia, resettling in Crimea, Azov and Stavropol.
                      Ей голяма работа са тези гагаузи - нови притенденти за господство на три планети. Едно с едно мненията не съвпадат в братските англо-българо-руско-говорящи/пишещи страни
                      Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

                      请您死在地狱般的阵痛
                      [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                      きさまはしんでくださいませんか
                      [kisamawa shinde kudasaimasenka]

                      Comment


                        #71
                        Бая племена могат да претендират за предци на гагузите, но мисля, че прабългарите могат спокойно да се изключат от тяхното число...
                        ОТ: Мерси на СРХ и Крилов за сведенията за берендеите
                        A strong toun Rodez hit is,
                        The Castell is strong and fair I wis...


                        блог за средновековна балканска история

                        Comment


                          #72
                          Makedonikus написа
                          Авторът на статията "НЕ ЗАБЛУДАТА,А ЛЪЖАТА ЗА ГАГАУЗИТЕ" проф. Емил Боев е роден на 7 юли 1932 г. в с. Белоградец, обл. Варна. Завършва СУ “Св. Климент Охридски”, Филологически факултет, турска филология (1956). Специализация по казахски език в Казахския държавен университет, Алма Ата (1965). Асистент в СУ (1960). Ръководител на Катедрата по източни езици (1978-1985). От 1985 г. е директор на Центъра за източни езици и култура. През 1991 г. получава научно звание професор по тюркология.
                          :nworthy::nworthy::nworthy: Само, че не робувам на титли и авторитети, а на убедителни аргументи...
                          Makedonikus написа
                          Преброяването през 1880 г. е в България, а не в Русия. Гагаузите са отбелязвани като отделна народност в Русия след 1917 г.
                          Значи до 1917 г. гагаузи е имало само в България. Ясно.
                          Makedonikus написа
                          А преброяването в България е малко объркано също. Например помаците в Чепино са записани като турци. Има данни, че турскоезичните българи насила са записани като гагаузи. Изглежда, че и тогава политиците са били безродници като сега.
                          Много от помаците и до днес се самоопределят като турци, макар, че си нямат понятие от турски език... Те просто бъркат религиозната с етническата принадлежност. Разбира се, тяхно право е да се самоопределят като каквито си искат.
                          По същата логика следва гагаузите да се самоопределят като българи. А при въпросното преброяване голяма част от тях не са се самоопределили нито като българи, нито като турци? Изобщо, какви са били причините на тогавашните български власти насила да ги пишат гагаузи?

                          "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                          It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                          Comment


                            #73
                            IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
                            [Само, че не робувам на титли и авторитети, а на убедителни аргументи...[/size][/font]
                            Досега не прочетох убедителни аргументи, доказващи че гагаузите са потомци на узите. Единствените аргументи, които са далеч от убедителни, са сходните имена узи-гагаузи и че на тези земи са се заселвали узи.
                            Няма много факти и за теорията, че гагузите са езиково тюркизирани българи. Вече неколко пъти написах, че е тъмна Индия техния произход. А за гагузката народност в Молдова не ми се коментира, македонската нация, шопската нация и пр. въобще не ми се коментира - болят ме езика и пръстите. Чисто и просто има учени, най-вече във великата съветска страна, които си измислят и колекционират народи.
                            Не мисля, че постоянно може да се пръкват нови народи - босненци, черногорци, македонци, горани, карашовени, въобще списъкът е много дълъг.
                            Едно е етнос, съвсем друго е езикова общност, а трето е религиозна общност. Какви са напр. липованите или шокавците, или пък русините.
                            Един наш дипломат беше казал, че ако дадеш на един диктатор две-три села на Балканите, той ще направи от тях нова нация.

                            Comment


                              #74
                              Гагаузский язык относится к огузской группе тюркских языков.
                              междудругото огузка група от тюркските изеци още се нарича Булгарска (Прабългарска) и към нея спадат мъртвия език "Булгар" (прабългарски) и Чувашки
                              Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

                              请您死在地狱般的阵痛
                              [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                              きさまはしんでくださいませんか
                              [kisamawa shinde kudasaimasenka]

                              Comment


                                #75
                                княз Крылов написа
                                междудругото огузка група от тюркските изеци още се нарича Булгарска (Прабългарска) и към нея спадат мъртвия език "Булгар" (прабългарски) и Чувашки
                                Всичко е ясно, гагаузите са си прабългари отсекъде - как и да го погледнеш.

                                Comment

                                Working...
                                X