Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Гагаузите

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Имаш ли данни къде в момента точно живеят тези гръцки сургучи, тяхната численост, а също и от кой точно район на Одринско са дошли?

    Comment


      Stan написа Виж мнение
      Да, забравихме горките татари. Имам странното усещане, че ако се картират татарските и гагаузските села, ще се окаже, че една голяма част от гагаузките села са съседни на татарски, а не турски, което отново праща в десета глуха тезата за възприемането та турския език от българите.

      Но както казах, за тази теза има и още една много голяма пречка - гагаузкото самосъзнание на гагаузите, демек (да използваме тази хубава гагаузка дума) гагаузите се самоидентифицират като небългари
      Османското завоевание през 1388 г. е поставило старите севернотюркски, български и други "заварени" елементи в Североизточна България в съседство, а някъде и в непосредствено съжителство с азиатски пришълци, като заедно с това ги отделило напълно от населението на останалите български земи. Малоазийските колонисти са били пръснати в една зона, която като дъга ограждала Добруджа и Делиорман откъм юг и запад и опирала в брега на Дунав. Татарите(ще пусна скоро мнението на Руската академия на науките за "татарите"), които наскоро след това от Южна Русия нахлуват в Северна Добруджа, довършват обкръжаването им откъм север. Във вътрешноста на Добружанското деспотство след завладяването му има сведения само за военни гарнизони и то в главните градове и крепости, а и доколкото ми е ясно то запазва относителна самостоятелност (автономия) още един век като Узи еялет (Yüzyılda Dobruca topraklarında İdari Merkezi Korbuna şehri olan "Dobruca Prensliği" veya "Uzi Eyaleti".) Още толкова след това така го зове и Челеби като част от Силистре еялет. Според мен при гагаузите-християни можем да говорим по скоро за българско и гръцко влияние, а при гаджалите(по т.н. югозападна дъга-обкръжение) за мюсюлманско влияние(ето защо там имаме "гагаузи-мюсюлмани").

      Comment


        Ben Gagauzum написа Виж мнение
        Османското завоевание през 1388 г. е поставило старите севернотюркски, български и други "заварени" елементи в Североизточна България в съседство, а някъде и в непосредствено съжителство с азиатски пришълци, като заедно с това ги отделило напълно от населението на останалите български земи.
        Това изолиране на населението в земите населени с гагаузи е факт още преди османското нашествие. През 13-14 в. вътрешността на Добруджа е практически безлюдна. Това означава, че тюркоезичното население, което се заселило по крайбрежието през 11-12 в. е имало много ограничени контакти с българското в дн. Северна България. Именно тази географска изолация е способствала заселилилото се в тези земи тюркоезично население да се запази, като вероятно е асимилирало и малобройното оцеляло българско население тук. Единствената конкаткта зона е била района на Провадия и не случайно именно тук са били т.нар. "български гагаузи". През 11 в. в много райони на българските земи са се заселили тюркоезични номади, основно печенегите, но това били основно райони обкръжени с българско население и в резултат с времето те били побългарени (съответно погърчени ако околното население е гръцко). Отличен такъв пример е района на Мъглен, дн. в Гърция, до границата с Р. Македония. Областта е била силно пострадала от норманските нашествия и след разгрома при Левунион - 1091 г., пленените печенеги били заселени в Мъглен. След това тези печенеги просто изчезват от изворите. През 12 в. изворите многократно се споменават печенеги на византийска служба, но за съжаление никъде не е посочено кои територии обитавали. Вероятно част от тези ромейски печенеги са били и мъгленските. В района на Мъглен обаче няма данни за тюркоезични християни, а по-интересното е че в ранните османски регистри (15 в.) процентът на селяните с тюркски имена не е по-висок от този в околните български земи. Аналогична е била съдбата и на печенегите в дн. Северна България - през 11 в. печенежки материали масово се откриват в тези земи, но тук нямаме оцелели анклави от тюркоезично население поради простия факт, че те попаднали в българска среда, а броят на българите в тези земи рязко се увеличил в резултат на масовата миграция на българи от Тракия в края на 12 и нач. на 13 в., в резултат на което съществуващите анклави от тюркоезично население (а също и власи) били много бързо българизирани. Този процес обаче не е протекъл в крайбрежието - тази област е била изолирана от останалите територии населени с българско население с една огромна безлюдна зона, която съществувала до първата половина на 15 в. През 13 в. тук се заселили и кумани, което допълнително попречило на българизирането на тюркоезичното население по крайбрежието. Наличието на тази пуста област - вътрешността на Добруджа и Делиормана, е довело до масовата турска колонизация, в резултат на която населението на крайбрежието не само било географски изолирано от земите с българско население, но и било обкръжено с турско. Така че оцеляването на тюркоезичното население в крайбрежието е станало благодарение именно на неговата географска изолираност.

        Comment


          dibo написа Виж мнение
          Прочистих темата - това не е чат все пак.....
          Струва ми се, че до тук (#50) има още за чистене...връбчета, оценки по литература и други битовизми

          Comment


            За Тракийските гагаузи не я ясно кога са се заселили там и имат ли общо с печенегите на служба във Византийската армия. След 1912 година част от тях се преселват в България, най-вече във Варненско и Ямболско и макар да са отишли предимно в гагаузки селища, заедно с тях вече са асимилирани и се самоопределят като негагаузи. За гръцки и прочие "сургучи" е грешно да се говори (#240), a за изселилите се след 1923 година СИ Гърция всичко е документирано, но в Гърция и на гръцки.
            Last edited by Ben Gagauzum; 17-02-2012, 20:23.

            Comment


              Makedonikus написа Виж мнение
              Които иска да се прави на голям историк и етнограф може да приема узка, селджушка и пр. тюркски теории за произхода на гагузите. Нищо, че няма никакви преки доказателства за това. А всъщност има - по нашите земи е имало узи и пегенези. По същата логика гагузите може да са траки, македони, илири, трибали, остготи, вестготи, англичани или кумани.
              За мен няма ясни доказателства за конкретния произход на гагузите. Името гагузи като название на народност не ми е известно да го има в някой извор до 19 век.
              По въпроса за преброяването през 1880 г. и Сталин забележката е напълно объркана. Нека, когато коментираме определена статия, да не я четем диагонално. Преброяването през 1880 г. е в България, а не в Русия. Гагаузите са отбелязвани като отделна народност в Русия след 1917 г. А преброяването в България е малко объркано също. Например помаците в Чепино са записани като турци. Има данни, че турскоезичните българи насила са записани като гагаузи. Изглежда, че и тогава политиците са били безродници като сега.
              1. За пръв път официално се говори и отразяват в официалните статистики гагаузите в Русия, а в същото време при първите преброявания след освобождението на България, и в Княжеството и в Източна Румелия "случайно" графа гагаузи няма...Изследователите гадаят по разликите между посочилите майчин език турски и религия мюсюлманска...Иначе съм чувал и виждал само "доброзорно" записване на турскоезични(предпочитам туркофонни) българи като.......българи.
              2. След 1917 година Бесарабия е в Кралство Румъния(с почти всички "руски" гагаузи) и насред гражданска война едва ли им е било до "5-те" студента-гагаузи останали в Русия .
              3. За Сталин по-добре да не се споменава с хубаво пред бесарабски гагауз, че няма семейство без погубени в МАСОВИ, ЕТЧЕСКИ репресии от Сталинския режим членове(само преди 60-70години-т.е. може да попаднещ на лично измъчван с умрели пред очите му майка, братя и сестри...).Има и тотално унищожени семейства и родове...
              Но който чете само големия турскоезичен български професор Боев...може да остане много излъган
              Last edited by Ben Gagauzum; 17-02-2012, 20:08.

              Comment


                Makedonikus написа Виж мнение
                Досега не прочетох убедителни аргументи, доказващи че гагаузите са потомци на узите. Единствените аргументи, които са далеч от убедителни, са сходните имена узи-гагаузи и че на тези земи са се заселвали узи.
                Няма много факти и за теорията, че гагузите са езиково тюркизирани българи. Вече неколко пъти написах, че е тъмна Индия техния произход. А за гагузката народност в Молдова не ми се коментира, македонската нация, шопската нация и пр. въобще не ми се коментира - болят ме езика и пръстите. Чисто и просто има учени, най-вече във великата съветска страна, които си измислят и колекционират народи.
                Не мисля, че постоянно може да се пръкват нови народи - босненци, черногорци, македонци, горани, карашовени, въобще списъкът е много дълъг.
                Едно е етнос, съвсем друго е езикова общност, а трето е религиозна общност. Какви са напр. липованите или шокавците, или пък русините.
                Един наш дипломат беше казал, че ако дадеш на един диктатор две-три села на Балканите, той ще направи от тях нова нация.
                Това сме го чували,чували...:"Езика си давам,вярата си не давам"ние сме израснали с това,но кой и кога е искал на гагаузите езика и защо?!?Как аджаба нищо никъде не е написано до сега?!
                Ето идея на разсъждаващите (или пък не?.. )като Македонист:Но прадедите ни българи взели по един лаптоп и ДВД със самоучител и така научили ''турски'', че чак забравили български...
                Нищо чудно и това да се чуе след време и някой ''велик национално(без)отговорен учен даже да напише труд върху него?!Може да чуете и друга версия,.....например:" Поради липса на квалифицирани кадри навремето и заради свиването на щата,да не е имало учители по български език и поради искрящата нужда да се изучава някакъв език(защото това е било заложено в учебната програма )на що годе високо ниво,"сике-сике"от няма и къде са почнали да изучават турски.Което след време толкова много им харесало,че спрели да говорят български език и дори след известно време ,постепенно,неусетно го забравили. Как никой до сега не се е сетил да тръгне пък в тази посока?!?Но, не е късно!!!

                Comment


                  Ben Gagauzum написа Виж мнение
                  Струва ми се, че до тук (#50) има още за чистене...връбчета, оценки по литература и други битовизми
                  Което не означава, че трябва да се присъединяваме към тях. Имам предвид последните ти две мнения (246 и 247). Много моля - пишете по темата качествено. Видно е от предишните Ви мнения, че можете
                  We don't see things as they are, we see them as we are
                  ---Anais Nin----

                  Comment


                    Неможело да се изгуби езика и да се премине на друг,а? Някой да обясни как 95% от шотландците и ирландците от келтския си език са минали на английски.

                    Comment


                      Телеграф написа Виж мнение
                      Неможело да се изгуби езика и да се премине на друг,а? Някой да обясни как 95% от шотландците и ирландците от келтския си език са минали на английски.
                      Остави ги шотландците и ирландците, нека си останем по нашите географски ширини и по-точно в земите населени с гагаузи. Защо едното село, а съседното не? Защо половината град възприема турския, а другата половина не?

                      Comment


                        Същите питания се отнасят и за моя пример. Или някой смята, че подобни проблеми има само на Балканите и никога и никъде другаде.

                        Comment


                          Телеграф написа Виж мнение
                          Неможело да се изгуби езика и да се премине на друг,а? Някой да обясни как 95% от шотландците и ирландците от келтския си език са минали на английски.
                          Толкова е лесно да се обясни:точно както 100% от балканските гагаузи през 20 век са минали на румънски, български, турски или гръцки...само дето Великобритания е с 300 години изпреварила(технологично, цивилизационно, образователно, медии,комуникации, урбанизации и т. н.) Балканите Ако ще правим паралел е правилно да видим колко ирландци и шотландци са минали на английски 14-17 век ?

                          Comment


                            Мнозинството шотландци са говорили английски още когато са били самостоятелно кралство.
                            По темата - ГАГАУЗИТЕ В БЕСАРАБИЯ - ЕЗИКЪТ КАТО МАРКЕР НА ИДЕНТИЧНОСТ.txt http://www.mediafire.com/?bvwalj5sm9ra1pi

                            Comment


                              Така е, и иралндците, и шотландците не са подходящ пример, дори и през 14-17 век. А днес малцина от тях могат да говорят истинския ирландски или шотландски - малко по-друг е въпросът за диалектите...
                              Last edited by Guy de Mont Ferrand; 18-02-2012, 18:53.
                              A strong toun Rodez hit is,
                              The Castell is strong and fair I wis...


                              блог за средновековна балканска история

                              Comment


                                Едва ли домашния език на простолюдието(ако не е от англо-нормански произход) е бил английски през 14-17 век, ако имате исторически данни, дайте линк. Не разбирам какво иска с тази статия(линка) да ни покаже Телеграф. Ако езика е толкова важен маркер, защо ирландци и шотландци, след като възприемат английския са пак такива(не си сменят идентичността), а не гагаландци или бийкшътъповци .
                                Last edited by Ben Gagauzum; 24-02-2012, 22:37.

                                Comment

                                Working...
                                X