Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българското бранно Умение /Бу вей /

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Интересно, а да те попитам, вярно ли е, че самбото е измислено от съветските спецчасти въз основа на древни български бойни техники и означава Самоотбрана без оръжие?

А и какво ще кажеш за пехливанството, то в момента е нещо като национален спорт в Турция, но е дошъл от Персия, а прародината на българите се локализира в земи населявани от народи от иранската група. Най-вероятно е било широко практикувано от българите, елементи от него не са ли включени в бу-вей?
    (\_/)
    (°_°)
    (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Съветските другари са били практични хора и не са знаели измислиците за старинните техники на Българите. Самбото е изградено на основата на различни видове народни борби и заключващи техники от джу джицу.
      Весо какви са тия молитви по време на тренировка ? Няма такова нещо в Православието, освен ако не става дума за секта. Как практикуваш исихазъм, като говориш ? Исихазъмът е безмълвие, ти колко години тренира и седя безмълвен ?
      Ако си мислиш че хваля борбата защото съм тренирал борба се бъркаш, не съм тренирал борба, но съм се занимавал малко с бокс и от там знам че всички тия блокове дето ги бълнуваш са страшна тъпотия, и практически са неприложими и безмислени. Българите някога за разлика от сега са били хора разумни и практични, та на дали са ползвали подобни безмислици, а и тогава е нямало филми да им облъчат толкова тотално мозъците :rock: От къде си толкова сигурен че в Българските народни борби не са се събличали голи до кръста ? Ти още малко ще ни искараш че сме носили кимона, ама не е така.
      ВАНАЛА ДЕКИШ, откъде я измисли тая молитва, защото никъде не съм чувал за нея ?
      Така и не получих отговор на поставените въпроси. Нещо те притеснява ли Весо та не отговаряш ? Дори не каза къде ви е тая прослувута зала, та да го видиме това ваше възтановено, или по-точно казано измислено и безмислено бойно "изкуство" ?
      Какво изкуство има в биенето на хора или в убиването им, та това е глупаво ? Сигурно нямаше да мисля така, ако се бях вързал на измислиците от холивуд за бойните изкуства. Да обаче не съм им се вързал и не вярвам в измислиците дето ни ги пробутваш.
      Бог да пази България !!!

Comment

Мишок написа
        Ако си мислиш че хваля борбата защото съм тренирал борба се бъркаш, не съм тренирал борба, но съм се занимавал малко с бокс и от там знам че всички тия блокове дето ги бълнуваш са страшна тъпотия, и практически са неприложими и безмислени. Българите някога за разлика от сега са били хора разумни и практични....
        Весо какви са тия молитви по време на тренировка ? Няма такова нещо в Православието...
        ВАНАЛА ДЕКИШ, откъде я измисли тая молитва, защото никъде не съм чувал за нея ?
        Така и не получих отговор на поставените въпроси.
        Приятелю,оправи си малко Тона...

Мисля че съм отговорил изчерпателно на твойте въпроси,и то повечко от колкото трябваше.
        Нямам намерение да изпадам в безмислени литературни спорове.Ти ме попита за нещата което искаше да знаеш,и мисля че съм успял да придам някаква ясната на мислите си,в отговора ми към теб.
        Ако не ме разбираш, добре (можеш отново да прочетеш нещата)....но защо си мислиш че трябва да те убеждавам в тях или в нещо на всяка цена.Залата е отворена за трениране (за практика),а не за дзяпане и чоплене на семки.Както обичаше да казва моята любима баба Пенка - с гледане боб не се яде.
        Бокса е стара моя любов.Учил съм се на бокс, от големи български спортисти.Имам и скромни успехи в този мъжки спорт.И се чудя и се мая защо си мислиш че в бокса няма блокове.Думата Бокс е точно това....
        Мишок написа
        Нещо те притеснява ли Весо та не отговаряш ? Дори не каза къде ви е тая прослувута зала, та да го видиме това ваше възтановено, или по-точно казано измислено и безмислено бойно "изкуство" ?
        Какво изкуство има в биенето на хора или в убиването им, та това е глупаво ? Сигурно нямаше да мисля така, ако се бях вързал на измислиците от холивуд за бойните изкуства. Да обаче не съм им се вързал и не вярвам в измислиците дето ни ги пробутваш.
        Знаеш ли в началото на 90 години бяхме поканени да представим Бу вей в Руското посолство по случай техният национален празник.Залата беше претъпкана от хора,шума и глъчката беше невероятно висока,както и напражението което започна да разте в мен.Просто се притеснявах да покажа нещо толкоз лично пред толкоз много хора.Преди нас танцуваха едни хубави кръшни девойки,и на мен започна да ми се ще техният танц да бъде много по дълъг,от колкото си е по програма.Дойде и нашият ред,качихме се на сцената,малко философия,разни приказки...предполагам знаеш как е..Не сме показвали кой знае какво ...малко свръзки,
        малко по свободни движения.Все неща които си правим и в залата.,След като свършихме с изненада установих че в залата цареше пълна тишина.Слезнахме от сцената,и тъкмо започнах да се притеснявам как ще премина през толкоз много народ,когато скупчилите се хора ни направиха широк път и аз успях да прочета в техните учи огромно уважение примесено със страхопочитание.Бяхме ги впечатли ли.
        На излизане зад гърба си,усетих как седящите хора започнаха да стават от столовете и цялата зала избухна в силно ръкопляскане в знак на уважение към нашият труд.На мен това ми стига.
        Last edited by Beco Mèëeâ; 18-02-2006, 09:49.
        1. Бранното умение от самото начало ни учи, укрепва и усъвършенства в любовта.

Comment

Весо тона си ми е много добър, нямам никакви намерения да ти се мазня и натягам, та да ти говоря по некакъв специален начин.
          Страхотно отговори, дори не каза къде ви е залата, и въобще имате ли зала ? Явно нещо те притеснява та го усукваш !
          Безмислените ти писания край нямат, за разлика от смислените !
          Ти си първия човек дето ги видя блоковете в бокса Други не са ги виждалития неща, само ти
          Не знаех че тази измислица е от началото на 90г.
          Явно обаче няма никакъв успех защото това БУВЕЙ, или го развей го чувам за първи път .
          Отново не каза нищо смислено и бягаш от дискусията.
          Ето ти някои по леснички въпроса:
          - къде ви е залата, иматели въобще зала ?
          - преобладават ли в РАЗ-ВЕЙ ударите с крака ?
          -и откъде го измислихте това ВЕЙ ?
          Знаеш ли защо не се популяризира това нещо - защото хората все още мислят трезво и отказват да се водят по разни: бледи копия на холивудските екшъни.
          Това че представяш измислиците си като ,нещо Българско и автентично е много непочтено и нахално. Време е да се спре с спекулациите на гърба на България !
          Бог да пази България !!!

Comment

Мишок написа
            Ти си първия човек дето ги видя блоковете в бокса Други не са ги виждалития неща, само ти
            Пазенето на гард с две ръце със стиснати юмруци пред лицето или корема, когато спре удар на противника не може ли да се нарече блок?
            (\_/)
            (°_°)
            (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Явно обаче няма никакъв успех защото това БУВЕЙ, или го развей го чувам за първи път .
              Това е върховния довод - "ако аз не го знам, сигурно е маловажно или въобще не съществува".
              "No beast so fierce but knows some touch of pity."
              "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Еми явно съществува, дори и да не е автентично бойно изкуство са го създали въз основа на някои техни си похвати и предположения, дали вярни или не... Щом хората го практикуват значи си съществува, спорен е обаче въпроса за автентичността му.

А между другото някой няма ли да отговори и на моите въпросите?
                (\_/)
                (°_°)

Comment

Warlord написа
                  Еми явно съществува, дори и да не е автентично бойно изкуство са го създали въз основа на някои техни си похвати и предположения, дали вярни или не... Щом хората го практикуват значи си съществува, спорен е обаче въпроса за автентичността му.

А между другото някой няма ли да отговори и на моите въпросите?
                  Отговарям :
                  1.Самбо наистина е абревиатура на "самооборона без оружия".
                  2.Пехливанлъка /мазната борба/ си е традиционна турска борба и се различава от българската борба.
                  3.Защитите в бокса са коренно различни от това,което е прието да се нарича "блок" в източните бойни изкуства.
                  4.Щом някому се харесва да се титулува "старши инструктор","глава на школа","носител на традицията" е редно да има и стил,школа,начело на които да застане.И щом не може да стигне до висша степен в някой от множеството съществуващи стилове, най-краткия път е да се създаде собствен такъв.И там пътищата са два- 1.практикувал си сериозно традиционни бойни изкуства, утвърдил си се като боец и си доказал,че това ,което си синтезирал и при теб работи е съществен принос към света на бойните изкуства и може да се нарече нов стил.
                  2."Откриваш" отдавна забравена бойна традиция и автоматично заставаш начело,титулувайки се както ти кефне.

А в България има хора ,които практикуват бойно изкуство,базиращо се на
                  българските традиции-Георги Велев от Асеновград.И са признати от цялата общност на практикуващите бойни изкуства като сериозни хора.
                  Last edited by Стич; 12-02-2006, 10:36.
                  СМЕЛОГО ПУЛЯ БОИТЬСЯ,А В ПЬЯНОГО - ХРЕН ПОПАДЕШЬ !

Comment

стич написа
                    Отговарям :
                    ....
                    Всичко което си написал е вярно.Единствено с защитата в бокса донякъде не съм съгласен.
                    Думата "Блок" не знам да ли се използва в източните бойни изкуства,или ние така превеждаме тяхната
                    дума "Уке"(защита или отбрана) като блок.Но това не е толкоз съществено.В бокса има всичките защитни елементи и движения, който има и в карате например.Но за разлика от карате,те се изпълняват по прибрано,сбито и може би затова много хора оставят с впечатлението че в бокса няма блокове.
                    Например отклона на тялото също е вид блок (защита) използвайки самият принцип за избягване дирекното посрещане на насочената сила.
                    Относно българските традиций и бойното умение на г-н Георги Велев.
                    За мен това е сериозен човек който посредством трудолюбието си е успял да изгради своя бойна система, базираща се на древната източна философия,отразена в Българската народно празнична система и календар.Преди неговата системата се казваше свободен бокс,после името и се измени в българско бойно майсторство,сега не знам как се казва.Имам щастието да се познавам с него,да пия от неговото червено вино,да спя в неговата къща,да обменям мисли и идей.Бу вей като система за развитие на физическо и духовно здраве основаваща се на българската култура е призната от Бате Жоро в средата на 90 години.Но като форма,идея,съдържание и обосновка, двете системи са коренно различни,въпреки видимата прилика на движение,която някои трениращи виждат между тях.Най вероятно,благодарение на свободно изразените идей на бранното умение вей в началото 90 години,предполагам са въздействали силно на някой негови близки ученици(инструктори) да развиват своя система по тях.Пример за това е асеновградката система ПРАБОСТ на г-н Чобанов.Когато отидох в Асеновград в средата на 90 г,отидох от уважение към Бате Жоро,към неговият авторитет като специялист и майстор,какъвто за мен несъмнено е.Друг майстор от неговият ранг, по това време не познавах.Поисках да си изкаже мнението за Бу вей като система от движения,човека ме похвали,направи и уместни забележки за слабостите който видя.За което съм му благодарен.Спомням си че през този период нямах никакви пари за такива екскурзия.Но благодарение на моята изобретателност(търговски нюх),напълних торбата (раницата) със стока,която впоследствие успях да продам на асеновградският пазар.После на връщане изкупих всичките култивирани гъби които имаше (а там са много евтини)и ги продадох на нашият пазар на сметка.Така успявах да се предвижвам до Асеновград,без пари....
                    Аз нямам вътрешна нужда някой да ме признава или да се доказвам на някой,какво мога и умея.Тези неща са далеч от мен.Знаеш ли винаги съм се стремял да бъда извън (зрителният обхват на ) общество на бойните изкуства у нас и същевременно никога не съм бил извън него.Когато намеря сериозни хора,да споделят своето време в изучаване на Бу вей.Тогава пак ще изчезна в мъглата,от която излезнах и няма да има този шум които ги има сега около Бу вей.Така ще имаме нужното спокойствие да работим добре.
                    поЗдрави
                    Last edited by Beco Mèëeâ; 20-02-2006, 15:47.

Comment

Мишок написа
                      Страхотно отговори, дори не каза къде ви е залата, и въобще имате ли зала ? Явно нещо те притеснява та го усукваш !
                      Мишок...може да ти прозвучи смешно,глупаво дори и религиозно,но за мен доджото е Храм в които мога да практикувам искренно своята Молитва. Там няма място за думи и лoкуми...

valo написа
                      Хм-м-м-м.....
                      Едно време, всеки който беше изгонен от даден клуб, си основаваше собствен с "уникална" техника, умения и т.н. Друг е въпроса колко прогресираха.
                      Всеки човек е "уникален" сам по себе си.Друг е въпроса дали ние успяваме да видим тази уникалност която съществува около нас.На мен много ми допадат думите на един духовен писател,които казва следното:
                      Трябва да гледаме на човека като на жива икона,като жив Божий образ.
                      В тези малко на брой думички,които ние така често забравяме, мисля че е събрана цялата същина на човешката мъдрост и познание.

Колкото за човешкият стремеж към показност,аз също съм видял доста хора водени от различни себелюбиви причини.Тренират малко тук,тренират малко там,пълнят ума си с различни бойни форми,комбинират механично техниките,похватите без да са прозряли по дълбоко от тяхната видима форма.Такъв подход не носи дълготрайна полза,и обикновенно върши работа докато тялото е младо и силно.За такива бойни изкуства Брус ли не случайно е казал че са мъртва последователност на техники.Подобна аналогия срещаме в Христовото учение,в което се казва че тези които обръщат изцяло своето време и внимание, само за развитие на външният човек (т.е тялото) след време стават като варосана гробница,мъртва душа погребана в живо тяло,празен орех.Всичко това го споменавам,защото битува подобна практика на превръщане на бойните Изкуства в механична сглобка от техники и движения и там се търси тайната на успеха и победата.Всички големи майстори на бойните изкуства не случайно казват че целта на пътят в бойните изкуства е вървенето по самият път,а не крайната му цел.Защото ние можем да си поставяме различни цели,близки или далечни,даже да успяваме да ги постигаме,но ако това е водещото,ако ума преобладава,то няма да изпитаме онази сладост,топлина и радост,което дава самият път изживян чрез сърцето.Спред мен, естествено пречупено през погледа на Бу вей....бойното изкуство чрез своята Форма (ката и кихон) е вътрешен духовен път насочен право към сърцето ни.Кумите... е израз на тази среща.
                      Тогава ние срещаме себе си и живота (бойното изкуство) придобива ново измерение.Бих си позволил да кажа че едва тогава ние започваме нашата истинска практика.Тогава разбираме че ние сме същината на Бойното изкуство,ние сме онази невидима енергия която оживотворява механичноста на техниките и ги прави истински и живи.
                      поЗдрави
                      Last edited by Beco Mèëeâ; 20-02-2006, 15:49.

Comment

Продължавам темата за Бранното умение вей.....
                        Ритъма,танците и войната на старите българи.

Ритъма на Празнотата

Голямото многообразие от постоянните въздействия,който постъпват от обкръжаваща ни среда,е наложило да развием и проявим в своето поведение повече гъвкавост.А това ще рече повече точност и прецизност при избора на определени двигателни реакции,който да покрият нуждите ни които изисква нашето движение.
                        Двигателната реакция ,сама по себе си съдържа условието за какво време трябва да бъде извършена.По този природен начин човешките реакции изразяват своята адекватност към вечните изменения и промени на обкръжаваща ни среда.В реални условия човек извършва двигателнии реакции. които съдържат отделни мускулни съкращения,всяко от което трябва да бъде извършено за точно определено време.
                        Не само за практикуващият бойни изкуства,Времето тече някак си привидно,сякакаш само за себе си и боецът трябва постоянно да се нагажда в съотвестие с изтеклото време.Ето защо добрият боец може правилно и точно да прецени,кога един удар ,насочен към него ще стигне до насоченото място.Въз основа на тази своя преценка,той предварително подготвя нужните мускули запредстоящето противодействие на противниковият удар.Тази подготовка е основана на възможни и правилни движения,който е правил по-рано при подобни условия.Такъв боец организира правилно своите движения благодарение на своето силно,развито чувство за ритъм (време)".Ритъма не е тясно музикално понятие.Неговите корене ни отвеждат извън пределите на музиката,към движенията природата,космоса,към физиологическите процеси на органичният свят.Още от древноста Платон определя ритъма,като някаква закономерност (правилност) на движенията.Чрез ритъма човек свързва своето вътрешно състояние и нагласа с видимият свят,с природата и необятният космос.И ако се вгледаме в фолклорните танци на различните народи,ще забележим най добре тази взаимовръзка.Всеки народ ,чрез своята автентична култура,бит,манталитет и емозионалност,изрязява
                        себе си и постига хармония с природата посредством различните по ритъм танци.Ето защо връзката между психиката (душевноста) на даден човек и вродените му ритми, идващи от неговите праотци е много тясна.

В повечето бойни изкуства които идват Изтока,техниките и движенията се практикуват в така нареченият "Равноделен" ритъм.Основната идея на източните бойни изкуства е посредством този ритъм да има равновесие и пълен синхрон между двама бойци,да има уравновесяване между тях и техните движения.Когато движенията на Атакуващият и на Отбраняващият са в единен ритъм,тогава те са подвластни на естественият ритъм и хармония,който е изгразен в Източната религия и философия като хармония между Ин и Ян.Потвърждение на тези думи намираме в книгата на великият майстор и актьор на бойните изкуства- Брус Ли.

"Обикновено, двама бойци с еднакви способности могат да проследяват движенията си, ако няма значителна разлика в скоростта им и те са склонни да се уравновесяват. Движенията на атакуващия и отбраняващия са почти винаги в подобен ритъм. Те имат последователна взаимовръзка, която прави правилното времеизмерване на всяко движение зависимо от предното движение. Въпреки че има известно предимство в инициативата на атаката, тя трябва да бъде подкрепена също и с по-голяма скорост, за да достигне успешно до целта.."

Навярно по-пътя на своята бойна практика и наблюдение,Малкият дракон прозрява съществуването на друг ритъм,различен от характерният ритъма на бойните изкуства които идват от далечният изток.Брус Ли не само се е докоснал до този странен ритъм но и прави редица опити да го анализира,да го вкара в някаква форма.Ето какво споделя с нас чрез своята книга :

"Обаче когато ритъмът е накъсан, скоростта вече не е първичен елемент за успеха на атаката или контраатаката срещу човека, накъсал ритъма си. Този, който може да разкъса този ритъм чрез лека несигурност или неочаквано движение, може в този случай да спечели при атака или контриране дори само с умерена скорост- неговият протиник е "програмиран" да продължава в предишния ритъм и преди да може да се приспособи към промяната, той е вече ударен".
                        "Ритъма на новака,вероятно неравен е труден за измерване,с дълги и опасни фази,тъй като той не е склонен да следва подаденият му ритъм".

"Доста неволно (спонтанно),новакът прави атаки с накъсан ритъм,които ще заблудят и най-опитният боец(противник),които няма да очаква такъв вид ритъм".

Брус Ли много добре е забелязал,как и при какви обстоятелства се проявява този ритъм в движенията на един неопитен (все още неформиран) боец.Това е така защото той все още не е напълнил съзнанието (ума) си с дадена форма,с дадено бойно изкуство.За такъв човек се казва че притежава празно (чисто) съзнание,
                        в умът му няма изградени стереотипи на движение и свързаният с тях равноделен ритъм.Както се казва,бял лист хартия,стая в която няма нищо освен празнота.Такъв човек просто действа заради самото действие без мисли,без шаблони и схеми,без умни стратегий или както им казва Брус Ли "отчаяни актове на безсилие" превръщайки се в "последователност от мъртви техники".Неопитният човек няма познания по Бойни Изкуства и точно поради своето незнание,движенията му са спонтанни и трудно предвидими, проявяваще се в НЕ -равноделният ритъм на движение(на хаоса и празнотата).Затова движенията на такъв човек предизвикват представата за хаос и неподреденост и са трудно предвидими дори и за по опитните майстори.
                        В разсъжденията Брус Ли стига до следният свои извод:

"Движение с накъсан ритъм ще деконцентрира и най зоркият противник" .

Посредством своята практика в бойното изкуство,Брус Ли се е докоснал до Ритъм непонятен и до днес за мнозина майстори на бойните изкуства и се опитва да изгради своето изкуство джит куон до на базата на този странен ритъм.Поради малките познания за него,малкият дракон му дава името "прекъснат ритъм",което е само една малка част от неговата характерна особеност.За съжаление този гений на бойните изкуства не е имал и представа че този странен ритъм съществува изцяло в Българската фолклорна култура на българите от най стари времена,благодарение на техните дълбоки наблюдения спрямо космос,природа,човек и война.

Идеята за празнотата е била силно вплетена в основата на религиозната (обредната) и военна практика на старите българи.Според старият български обреден календар годината има 364 дни, разделена на четири равни части.И само един единствен ден (нулев ден), подържа баланса и равновесието между тях.Това според историците и изледователите на българският народностен календар е денят на Върховният бог Тангра (празнотата), от които всичко се ражда и в които всичко умира.

В многобройните стари хроники,летописи и домашни извори който имах възможноста да се докосна,многократно се споменава че старите българи използвали своята музика и танци изрязяващи се в специфични ритми като средство за постигане на единение със своя върховен бог - Тангра.А във военната си практика,те са развили до пълнота неговото използване,не само за нужната психофизиологическа подготовка (състояние) на боеца,но и в по голям стратегически план. В старинните български танци които съм изследвал, се наблюдават множество елементи на различни геометрични фигури (форми )като: охлюви (кръгове),спирали (змий),триъгълници ,редици и колони (плетове).Естествено с християнизирането на българите,познанието изразяващо се в тази символиката е позагубено,но е станала формата която се наблюдава и до днес в различните стари езически ритуали на фолклорните ни празници.Тези сложни игрови съчетания в някои от старинните хора и ръченици, непосредствено ни показват каква е била тактическа гъвкавост на старите българи, даваща нужната тактическа предпоставка за военен успех с използването на много по-малко военна сила.Използването на тези военни тактически приоми (кръгове,спирали,плетове) на бойното поле,според мен са давали представа за странният български начин на воюване, определян като хаос и безредие в очите на противниците ,които по същество е бил доста необичаен начин на воюване за онова време.Този организиран хаос обърквал и превръщал обикновенно в безредие и смут,чужда военна мисъл,която е загубвала контрол над ситуацията,над военните действия, което несъмнено се е отразявало и в крайната фаза на войната.След многобройните си неуспехи спрямо войнствените българи, византийските полководци и военни стратези били принудени да проучат подробно и в дълбочина специфичният начин на воюване на старите българи и да направят нужните корекции в своето високо развито военно изкуство.За да могат успешно да противоборстват,те на практика започнали да приемат и взаимстват гъвкавият начин на бой от военнолюбивите българи.Такива наблюдения,съвети и съществени промени във византийското военно изкуство намираме в множество написани византийски средновековни военни стратегий.Но не само в далечното минало на Българската история,този специфичен ритъм е носел успех и победа.На световното първенство по футбол в Америка '94 ,българският национален отбор покажа нагледно как чрез своя специфичен стил на игра могат да се побеждават силни футболни противници с дълбоки познания и традиций в футбола.Когато този ритъм извира свободно от сърцето,няма сила която да може да го укроти,защото той възбужда и укротява всичко (в/и) чрез себе си.Както вятъра който идва от нищото и отива към нищото,а ние разбираме за него единствено посредством неговото видимо проявление.
                        Жълтите листа красиво танцуват из въздуха преди да паднат упокоени на земята.

В целият свят съществува и царува така нареченият равноделен ритъм на движение проявяващо се в културата на много страни и народи,но благодарение на Българския народен фолклор,ритъма на празнотата се е съхранил и запазил и до днес ,макар и да сме поизгубили онази негова дълбока символичност и познание.Практическото използване на неравноделният ритъм освен в българска народна музика и танци се използва също в бранното умение вей (Бу вей) и е нещо като канава върху която са изградени всички негови движения.Характерната специфичност за тези движения, е че един път задвижени те изграждат помежду си затворен кръг където нападението и защитата изчезват като самостоятелни (отделни ) елементи,така като изчезва и мисълта за победа и поражение.Просто форма съдържаща в себе си ритъма на празнотата.
                        Last edited by Beco Mèëeâ; 16-02-2006, 13:08.

Comment

Beco Mилeв написа
                          Бу Вей е съвременен поглед,съчетал в едно,народното танцово изкуство и българската духовност, за развитие и опазване на физическото и духовно ни здраве.
                          Знаеш ли Галахад ми даде една стара колобърска книга, дето я е купил от някакъв Византиец на времето на много тънка цена. Та в нея пишеше, че прабългарите наричали това изкуство не Бу Вей, ами Х...й Вей. :lol:

А сега сериозно. Весо това дето си писал са си стопрацентови фантасмагории, да не кажа глупости. Не се излагай бе момче. По твоята логика от всеки танц по света можеш да искараш някое бойно изкуство. Та да те питам стриптийза от кое бойно изкуство е произлязъл. :sm113:

Comment

Весо, а вашата школа има ли уеб сайт?
                            Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

Comment

Grifona написа
                              А сега сериозно. Не се излагай бе момче. По твоята логика от всеки танц по света можеш да искараш някое бойно изкуство.
                              А сега сериозно...ти на колко години си? :lol:
                              По голяма част от Бойните Изкуства са произлезнали от танца,или са били преплетени с него,особенно ако е имало исторически причини за това.В катите (формите) на повечкото Бойни Изкуства,туй се вижда много добре.Предлагам ти,занапред да се задълбочиш по сериозно в/у старата си колобърска книжка,и да ни лишиш от твоето ценно присъствие.Благодаря

ISTORIK написа
                              Весо, а вашата школа има ли уеб сайт?
                              Здравей,Историк
                              Да...уеб сайт има, но от известно време е в постоянен ремонт.
                              Ако нещо те интересува и мога да ти отговоря,за мен ще бъде удоволствие.
                              Last edited by Beco Mèëeâ; 17-02-2006, 10:16.

Comment

Моят въпрос е:

Каква е методиката на преподаване на набора от техники?

По-точно:

Как се преподават техниките?

Какво имам предвид:

1. От техники с оръжие в ръка към техники без оръжие в ръка
                                (както се преподава в Далечния Изток) :duel: :twak: :sm229: :fight:

или

2. От техники без оръжие в ръка към техники с оръжие в ръка
                                (както се преподава в Европа) :damnyou:

Това е моето питане. Засега.
                                Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

Comment

Working...
                                X