Warlord написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
България и Турция през студената война!
Collapse
X
-
Ами аз съм върл противник на НАТО и мога на дълго и нашироко да ви обяснявам защо този пакт е безсмислен и вреден за нас. Но идеята на тази тема все пак беше друга, не отидохме ли много у лево. По добре за Бг и НАТО да се направи друг форум, в който да говорим по този въпрос.(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Comment
-
Гост
-
Свободни размишления - Турция
Такааа...
първо разбира се, че губим част от националния си суверенитет заради членството ни в Нато, както губим и части от националния си суверенитет с всяко членство в някаква международна организация. Всяка страна губи все по-големи части от националния си суверенитет в днешните реалности на международните отношения и това е един неизбежен и нормален процес, а в случая България в Нато и един необходим и желан процес, защото не само не застрашаваме националната си сигурност, ами напротив - укрепваме я. Понятието национална сигурност има много измерения и повечето от тях са засегнати в дискусиите около този въпрос, на много места из форума. Би било хубаво ако Warlord, да се запознае с някои от тези дискусии, сигурен съм че ще му се сторят интересни. Както и да е, не смятам да засягам повече тази така "дъвкана" тема.
Осмелявам се да препоръчам на Warlord, малко по-смирено използване на препинателния знак удивителна , въпроса за Турция наистина ли е чак пък толкова драматичен, че да отбелязваме това едва ли не във всяко изречение?
Дали не е имало въоръжен сблъсък, как мислите?
Колкото до другите противопоставяния по време на студената война, мисля че KG125 е очертал нещата доста добре, бих искал само да вметна няколко неща. Първо Турция наистина винаги е имала, има и сега един отличен кален боен елит. В Корейската война турците имат една бригада и трябва да се признае, че това се оказва доста добра щкола. Там са им се случили някои доста неприятни работи от рода на батальони китайски доброволци маоисти :fire:. Чех бял някъде, че цялата операция по нахлуването в Северен Кипър е планирана и осъществена точно от офицерите преживели Корея. Значи стават Корея 50те години, Кипър 74 и а през последните 20на години, контингенти от турската армия постоянно са ангажирани в един конфликт срещу кюрдите на ПКК. Общо взето турската армия кажи речи винаги е разполагала с офицерски кадри притежаващи реален боен опит. Нещо което никога не е било валидно за нашата армия.
Колкото до Кипър и конфликта между два члена на Нато, който давате за пример бих казал, че там само гърците са си виновни. от началото до края. Още през 1915 год. Великобритания е предлагала на Гърция целия Кипър, ако влезе във войната на страната на Антантата. С Кипър като част от Гърция, проблемът с турското население е можело да се уреди по същия начин, както проблемът с Крит (там също е имало към 30 % турци) - но гърците се дърпат. След ВСВ отговорност за ескалирането на конфликта носят само гърците, с действията на ЕОКА и по-късно на ЕОКА Б, така че ако се вгледаме по-внимателно не мисля, че примерът с Кипър е особено удачен, защото Турция предприема действия като ответна мярка на насилие срещу турско население.
Понеже Warlord, написа да го поправим на местата където бърка , не мога да не се въздържа да не спомена, че по време на Гръко-Турската война веднага след ПСВ, България не само не е единствения, но и дори не е основния снабдител на Турция. Основната помощ, като оръжие и пари идва от другата страна пряко отричаща Версайската система - Съветска Русия. Иначе ние наистина имаме отлични отношения с Турция чак до ВСВ и както правилно изтъква Парабелум, след балканските войни Турция наистина ни е най-добрия приятел на Балканите.
И накрая да добавя едно последно нещо. Първо Турция наистина е ангажирана много сериозно на Югоизток - срещу кюрдите, а и заради непрестанното напрежение между нея и Сирия. Второ - описаният сценарий за вътрешна дестабилизация на Турция не ми се струва особено вероятен. Такава дестабилизация би могла да дойде по две линии : или на ислямизма или на крайния турски национализъм. Изразител на втората линия през последните 10 год. е партията MHP прозихождаща от печално известната групировка "Сивите вълци". Общо взето това са едни фашизоидни елементи, които по начин на мислене, език и лозунги, удивително приличат на нашите смешници - крайни националисти от типа на Атака и прочее политически недоразумения. Те се ползваха с доста стабилна подкрепа, докато не се дискредитира много сериозно с участието си във властта, която докара на Турция ужасната икономическа криза от преди няколко години. Така от тази страна поне в краткосрочен план май няма вероятност за дестабилизация. Колкото до ислямистите, там от едната страна военните ги държат доста здраво под контрол, а от друга огромна роля играе самият премиер Ердоган. Той беше кмет на Истанбул, избран с гласовете на ислямистите, лежа в затвора заради изказвания разпалващи религиозна омраза, но откакто излезе и взе властта, проявява удивителна държавническа мъдрост. Успява да наложи и задържи един външнополитически курс, ориентиран твърдо към Европа, а същевременно е все още изключително популярен след ислямистите и де факто служи като отдушник на ислямистката кауза. Прибавете към това и една стабилна икономическа политика и вероятността за радикализация и дестабилизация става все по-малка.
Така че на мен ми се струва, че с Турция ще имаме едни добри съседски отношения и за в бъдеще, което е и доста нормално предвид многото ни общи интереси и наличните връзки между страните ни.Last edited by albireo; 10-06-2005, 12:07.
Comment
-
Сега,отношенията с турция са лоши от 1938 когато турците стават английски съюзник.Забравяте т. нар. прикриващ фронт.За ядреното оръжие и аз съм чувал същото/човека от който го чух тогава е бил майор,доколко е говорил истината не зная/.Чувал съм че в края на 80те са били правени демонстрации на готовност за война за пред турските шпиони.Един познат ми е казвал че в разговор с него командира на хасковската дивизия му е казал че частта му е ,,под пара,, и той вярва че българите за два дни ще са в истанбул.За достоверността на тези слухове не гарантирам,просто казвам каквото съм чул.www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!
"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....
Comment
-
Гост
-
Не, бил е военен лекар, по това време когато говорих с него беше вече пенсионер.Забравих да спомена че според същия в бургаско/не уточни в кое поделение/ са пристигнали голям брой т-80 от ссср и дори българи започнали тяхното усвояване.За достоверността на тези думи не гарантирам.www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!
"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....
Comment
-
По време на студената война аз знам за отношенията ни с турция само това което лично съм учил и виждал. То в общи линии е такова: и Турция и Гърция бяха първостепенни врагове поради конюнктурата НАТО - Варшавски договор в който бе България.
Нямам сведения нито от разузнавания нито от други източници. Мога да споделя само това което тогава се учеше като тактика на рода войска в който служех.
В много общ план задачите на нашата част бяха такива:
-заемане на изходен район до час
-заемане на боен район - десетина часа
-при война се използуваха термини ПЯО (първи ядрен удар), Вяо(втори ядрен удар), СЯО(следващ ядренудар).Тези термини на карта изглеждат така -от бойния район чертаете линия на 300км после втора линия на 600 и следващи на различни дистанции.
Това обаче не се отнасяше само за Турция а и за Гърция.Разликата беше че по Турско направление имаше Две такива бригади а по Гръцко една и една на централно подчинение.
По съюзнически задължения тук трябваше да бъде и Румънската армия със своите три такива бригади.
Към горните средства можеха да се прибавят възможностите на войсковите ракутни комплекси Луна със 80 км далекобайност които бяха в дивизиите и танковите бригади. Тези термини важаха и за тях с и разликата бе в това че ядренните заряди на вторите са с по малка мощност.
Всичко това разбира се бе сценария за тотална война.Друго важно нещо е че реално България нямаше свои ядрени боеприпаси и те по време на война се доставяха от СССР . Тази доставка обаче се тренираше непрекъснато и може да е имало случай в който на наша територия е имало ядрен боеприпас но си е бил руски и за малко време, но това са догадки истината се знае от малцина.
Интересен факт е че комплекс Елбрус нямаше никакви бойни части - тези които бяха накрая унищожени бяха купени от Германия след края на ВД.
След1985 друг един комплекс Ока имаше касетъчни части, но там тактиката на боя бе съвсем различна поради високата точност на попадение, което имаха.
Това е което аз съм учил и не желая да давам политически и други оценки на тези факти.
Comment
-
Warlord написаОсновния повод за конфликтното положение обаче си остава Възродителния процес. В началото на осемдесете напрежението от репресиите над турците в Б-я взима връхна точка! Турция започва усилено съсредоточаване на войски на българската граница! В резултат на това в Странджа и край Одрин са струпани почти половин милион войника, в бойна готовност очакващи заповед за нападение! А срещу тях от другата страна на границата има...само един патрулиращ джип от гранична полиция!
Comment
-
Преди двадесетина години ми попадна тази книга. Даде ми я приятел, който работеше в предприятие за рециклиране на хартия. Случайно я
съгледал и понеже знае, че се интересувам я запазил.
В нея са дадени всички армии в света детайлно за периода 1978-1979.
Доколкото зная България е трябвало да воюва с Турция (при евентуална
война). Много мъничка ми се вижда, обаче българската армия за такъв противник! Не зня дали всеки би се оправил със съкращенията.
Тук поствам информация за България и Турция. На същата страница е и
Португалия.
Comment
Comment