Съобщение

Collapse
No announcement yet.

България и Турция през студената война!

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

България и Турция през студената война!

Това е една доста мъглява част от нашата най-нова история и все още документите около нея не са напълно разсекретени. Макар почти всеки сегашен гражданин на средна възраст да е бил съвременник на тези събития те са малко известни и изпълнени с въпросителни! Аз също не знам почти нищо по този въпрос, но видях че във форумите за Нова история има хора, които са доста информирани дори и по сенчести въпроси като Съветско-китайския конфликт от шейсетте! Хубаво е да разгледаме и пряко засягащият ни Българо-турски конфликт от онези години. Ако някой знае подробности нека ги напише тук. Така всички ние с общи усилия и знания ще получим по-ясна картина за тази ако смея да я нарека последна война между двама вековни врагове!

След като големият водач и реформатор Мустафа Кемал, наречен Ататюрк (баща на турците), слага край на прогнилата и разпадаща се Османска империя, на практика България става съсед на една нова държава - Турската република. Първоначално отношенията между нея и Царство България са неутрални, клонящи дори към приятелство. Известно е например, че след края на ПСВ Б-я доставя безплатно огромни количества оръжие на турците за войната им срещу Гърция през 1922 г. Причината е че това оръжие - от леко огнестрелно и муниции до тежка артилерия, е щяло да бъде конфискувано от Антантата. Това обаче е може би един от решаващите фактори за изхода на войната, Гърция е добре снабдявана с боеприпаси от Антантата, а Турция само от нас! След смъртта на Ататюрк, отношенията ни охладняват, а след края на ВСВ стават открито враждебни. Б-я и Турция попадат в два враждуващи военно-политически блока и влизат в Студената война от двете страни на барикадата. От там нататък всичко е покрито с много бели петна.
    Още в началото турците започват с опитите да изместят течението на граничната река Резовска на север в наш ущърб. Българите също отбиват течението й в някои участъци с насипване на чакъл и камъни, в опит да им се противопоставят. Но турците стигат по-далеч като докарват фадроми и багери, а най-накрая когато напрежението се покачва и войскова част! Тогава Т. Живков праща червени барети от отрядите за бързо реагиране в Странджа. Официално се води, че когато те се приближили на няколко километра от границата, турските войници се оттеглили и повече нищо не е станало. Дали не е имало въоръжен сблъсък, как мислите?
    Основния повод за конфликтното положение обаче си остава Възродителния процес. В началото на осемдесете напрежението от репресиите над турците в Б-я взима връхна точка! Турция започва усилено съсредоточаване на войски на българската граница! В резултат на това в Странджа и край Одрин са струпани почти половин милион войника, в бойна готовност очакващи заповед за нападение! А срещу тях от другата страна на границата има...само един патрулиращ джип от гранична полиция! Всички български войски в района са изтеглени, а турците вече са готови да нападнат! Тогава на полигоните в Шабла се появяват руски военни под предлог, че ще правят съвместно учение с българите. Те обаче докарват със себе си ракетни установки с монтирани на тях ядрени бойни глави и демонстративно ги насочват всичките на юг! Това е единствения път когато на наша територия е имало ядрено оръжие. Още на следващия ден вече турските войски безмълвно се изтеглят, макар че и тук остават съмнения за сблъсъци по границата.
    Конфликт между Б-я и Турция има дори и под водата! Става дума за обгърнатия в мистерия случай когато две турски подводници са взривени в българските акватории. По това време е било нещо обичайно край нашите брегове да обикалят освен руски и турски подводници, а ние както винаги сме си траели за да не си влошаваме "добросъседските" отношения. Чувал съм, че първата е била унищожена от наскоро постъпил в армията моряк, само защото не отвръщала на сигнала му и той решил да я взриви след като не била руска. Вместо да предизвика международен скандал и да бъде наказан той получил медал за това, а случаят естествено бил потулен и никоя от страните не отворила дума по въпроса. Това ми се струва странно, защото ако не се лъжа според спогодбите след ВСВ Б-я е била задължена да свали торпедните търби от подводниците си. Как тогава сме взривили турската подводница? А за другата подводница съм чувал още по-фантастични митове, че сме я унищожили с тайно руско оръжие, което я стопило за секунди на 150 м под водата. Аз като трезво мислещ и мразещ фантасмагориите особено в историята не вярвам в това. Но от къде все пак идва този слух, нещо със сигурност е станало, а и във всяка лъжа има капчица истина...
    Пишете каквото знаете по тези въпроси и ме поправете на местата където бъркам. Вие сте!
    Last edited by Warlord; 08-06-2005, 22:33. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
    (\_/)
    (°_°)
    (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

.
    Last edited by ; 22-03-2006, 07:59.

Comment

След СС-23 някои местни умници решиха да унищожат и Скъд, които наистина могат да носят ядрени бойни глави! Но след като много старателно ликвидирахме националната си сигирност сега вече нямаме какво да противопоставим на турците. Може би смешната ни 45 хилядна армия (която скоро ще бъде съкратена на 33 000 по унгарския модел) на тяхната 800 хилядна. Ако се направи най-проста сметка се оказва, че тоя път за да ги спрем ше трябва да ги нижем по 25 на нож, е не само по някакви си пет като в добрите стари времена.
      (\_/)
      (°_°)
      (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Бомбомятане по турска подводница е извършено на 30 август 1951 г. по време на аварията и впоследствие загуба на торпедоносец Ту-2. След приводняването на самолета по време на спасяването на екипажа в района се появява перископ на чужда подводница. От спасителния катер са хвърлени 2 или 3 подводни бомби на предполагаемото място, където се е намирала подводницата. Към Балчик по заповед на Бранимир Орманов (командващ тогава ВМС) е изпратен отряд МО (Малый охотник), които също извършват бомбомятане, но няма данни за поразяване на чуждия обект.
        Подводницата е забелязана още веднъж около траверса на Зл. Пясъци от пътническия кораб "Калиакра" (старата, да не се бърка с ветрохода), при това в надводно положение.
        Това е което знам за случая и няма такива фантасмагории за салаги и тайнствени оръжия!!!

Warlord написа
        След СС-23 някои местни умници решиха да унищожат и Скъд, които наистина могат да носят ядрени бойни глави! Но след като много старателно ликвидирахме националната си сигирност сега вече нямаме какво да противопоставим на турците. Може би смешната ни 45 хилядна армия (която скоро ще бъде съкратена на 33 000 по унгарския модел) на тяхната 800 хилядна. Ако се направи най-проста сметка се оказва, че тоя път за да ги спрем ше трябва да ги нижем по 25 на нож, е не само по някакви си пет като в добрите стари времена.
        Е това са тъпизми. Турция си има достатъчно грижи със южните си съседи, а освен това сме в един отбор в момента, така че не виждам какво има да делим с тях.
        Last edited by popay_the_sailor; 08-06-2005, 23:27. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
        Rolling, turning, diving
        Rolling, turning, diving, going in again
        Run, live to fly, fly to live, do or die
        Run, live to fly, fly to live, Aces high.

Comment

Мерси за информацията и аз не съм привърженик на приказките за тайни оръжия.
          За това че с Турция няма какво да делим също си прав. Ние имаме само какво да взимаме от тях. Аз не мога да преглътна Одринска Тракия, както и всяка друга педя българска земя! Нито съдбата на българите там, които все още са много и нямат право дори да се самоопределят като такива. А тези които са били изгонени от родните си места и в момента техните потомци живеят в Б-я все още не са обезщетени за заграбването на техните законни имоти. Турция е казала, че ще им се издължи, но не е уточнила кога и до днес се мълчи по въпроса. Така може да се протаква до безкрай, а дългът й към тези ограбени хора по днешни изчисления е около 10 милиарда долара, без лихвите. Да не говорим за Родопите, който те започват да смятат за свои. В кърджалийско не можеш да чуеш българска реч, а ако не знаеш турски те смятат за чуждоземец и се отнасят надменно с теб. Да не говорим и за ДПС, които успешно се намърдаха във властта на нашата държава, водеики с автобуси от Турция хиляди с двойно гражданство да гласуват за тях.
          А това че сме от един отбор не значи нищо. НАТО загуби смисъла си след разпадането на Варшавския договор и вече и то започна да се разпада. В момента има два щаба - единия в щатите, втория в Брюксел. САЩ вече воюват сами и без одобрението на Европа, и във самата Европа (Косово например) - какъв отбор е това?
          (\_/)
          (°_°)

Comment

.
            Last edited by ; 22-03-2006, 07:58.

Comment

Споко бре ! Турчулята в момента си имат сериозен проблем-кюрдите.хеле пък сега в Ирак след като Президент стана Кюрд, Турция ще е много заангажирана там отколкото на Балканите !
              След Балканските войни ,Турция е най-добрият ни приятел. Историята го е показала!
              То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Преди време четох някъде, че през 1998 г. Костов бил отстъпил на Турция акватории при устието на река Резовска! Чували ли сте за такова нещо? Ако е вявно, само заради това аз съм готов да отида и да пусна "бюлетина" си за Костов под формата на куршум в главата!
                (\_/)
                (°_°)

Comment

А-а...Резово, ходил съм там на заставата миналата година.

Устието:

Турският бряг отсреща:

Границата:

И двете страни се опитват да изместят устието на реката трупайки бетонни надълби по бреговете
                  We don't see things as they are, we see them as we are
                  ---Anais Nin----

Comment

Warlord написа
                    Преди време четох някъде, че през 1998 г. Костов бил отстъпил на Турция акватории при устието на река Резовска! Чували ли сте за такова нещо? Ако е вявно, само заради това аз съм готов да отида и да пусна "бюлетина" си за Костов под формата на куршум в главата!
                    Наясно ли си какво означава думата "акватория"?
                    Rolling, turning, diving

Comment

popay_the_sailor написа
                      Наясно ли си какво означава думата "акватория"?
                      Е, може и да не съм моряк като тебе но не съм и чак толкова загубен, че да не знам какво е акватория!
                      (\_/)
                      (°_°)

Comment

Не искам да се заяждаме, но думата се използва за водни басейни, а не за реки!!!
                        Rolling, turning, diving

Comment

Warlord написа
                          E, първо, не можем да държим нито 800 000, нито 100 000 армия. Второ, при война тя няма да е 45000, а и не знам дали турската в мирно време е 800. Трето, не се знае даи Турция е враг. Всички сме в НАТО. Навремето когато сме ги низали по пет, сме играли прогресивна роля, че сме сразили една прогнила империя, която немалко ни е тормозила и е държала наши земи. Сразихме-сразихме, и с това отворихме пътя на Сърбия и Гърция към възход за наша сметка, та чак не знам дали геополитически е правилно България да е враг на Турция.
                          Виж, ако Турция се ислямизира, тогава ще видим зор. Или, парадоксално, може би ще си възродим армията (защото тя наистина е малка сега), но това без чужда помощ не може да стане. Малки сме, малки-и, мама му стара!

А иначе противопоставянето между България и Турция до 89-та си беше на плоскостта НАТО/Варшавски пакт. Нито имаше как 500 000 турска армия да влезе у нас, нито ракети от Шабла са ги плашили. Тогава бяхме относително военно равностойни за една първа фаза на конфликт, според мене. За после не знам, че каквито и юнаци да сме, а сме, те все пак бяха 60 милионна патриотично настроена капиталистическа държава, макар че азиатщината им пречеше и им пречи. Имаха и имат отличен елит обаче, военен и политически, а във втората област ние ряпа рупаме.
                          Бяхме им равностойни, защото комунистическите държава по начало са боеспособни, макар и за сметка на невиждани тъпотии. Поне докато тъпотиите не проникнат и в армията, както може би аха да стане у нас по онуй време.

ПП
                          Оставете ги тия легенди за супероръжията невиждани (по правило съветски) и за ядрени глави-спасители. Срещу тях е имало не само един джип на Гранични войски (а не полиция), ами едно нещо на име Трета армия, но с и без нея докато България беше във Варшавския договор нямаше как чужда войска да влезе у нас.

Както впрочем и сега, като сме в НАТО.

Warlord написа
                          Когато човек чете български вестник, трябва да знае 4 неща:

1) Всички са политически обвързани с разни партии, противници на други партии;
                          2) Като пишат че вали, трябва два пъти да погледнеш през джама;
                          3) Стават само за постелки в магазинчетата, като е кално.

Корекции на държавната граница стават само чрез Народното събрание. Даже и при бай Тошо беше така.

Информацията тряба да се проверява по-сериозно
                          Last edited by ; 09-06-2005, 21:59. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

popay_the_sailor написа
                            Не искам да се заяждаме, но думата се използва за водни басейни, а не за реки!!!
                            В случая ставаше дума за Черно море при устието на реката, не се изразих точно.

Иначе аз не казвам, че трябва да подържаме толкова голяма армия, нито пък че България и Турция трябва да бъдат врагове. Акцентирах върху това, че постепенно губим националната си сигурност и суверенитет, особено заради Нато!
                            Last edited by Warlord; 09-06-2005, 22:15. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                            (\_/)
                            (°_°)

Comment

Warlord написа
                              Иначе аз не казвам, че трябва да подържаме толкова голяма армия, нито пък че България и Турция трябва да бъдат врагове. Акцентирах върху това, че постепенно губим националната си сигурност и суверенитет, особено заради Нато!
                              -----------------------

Този разговор вече се е водил, но все пак - откъде накъде ще губим национална сигурност заради НАТО?

Comment

Working...
                              X