Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Австрийски монети по българските земи.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Австрийски монети по българските земи.

Преди няколко години открих тази монета в с. Пищигово на около 12 километра от гр. Пазарджик

Имали ли са стоиност по това време в Османската империя?
    Руски части минавали ли са оттам през Руско-Турската война през 1828-1829г.?

текста на монетата гласи:
    Francis I By the grace of God Emperor of Austria
    King of Hungary and Bohemia Lombardy and Venice, Galicia, Lodomeria, and Illyria Rex Archduke of Austria

Не я виждам за съжаление...
    "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
    Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

mellisa написа
      Не я виждам за съжаление...
      Сървърите на hit.bg не се виждат на вън, затова. Ето прикачам картинката.
      Attached Files
      Dulce et decorum est pro patria mori

ОТТУКА ЗАПОЧВА РОДИНАТА -
      СЪС ГРОБ НА НЕЗНАЕН ЮНАК,
      НАД КОЙТО СМЪРТТА Е ПРЕМИНАЛА,
      СМЪРТТА НЕ И ВРАЖИЯ КРАК.

Comment

Това е сребърен Австрийски талер.Имам същият но на Мария Тереза от 1790 година.
        Тези монети са циркулирали много по нашите земи, защото са с доста голям грамаж и са били ценени.Те идват тук не с Руско-Турските войни, ами с търговците.
        В случаят твотята монета няма никаква стойност защото е пробита и доста изтъркана, но мен ако питаш запази си я за спомен, защото това е късче от нашата история.
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

аз и не съм си мислил да я продавам

Comment

Доколкото се вижда на снимката, става въпрос за сребърна монета от 20 кройцера. 100 кройцера са били равни на 1 флорин. Този тип монети е циркулирал в цяла Европа още от 18 век, а у нас са използвани до малко след Освобождението. Наскоро се натъкнах на квитанция за платени данъци от 1882 г. и на нея имаше таблица в какви монети се плаща данъка. Освен левове, имаше "руски рубли, турски меджидиета, австрийски минцове и френски франкове и сантими". Не знам как са се оправяли тези наши дядовци, като са тръгнели да пазаруват. Сигурно всеки от тях е бил наполовина сарафин!

Comment

King of Hungary and Bohemia Lombardy and Venice, Galicia, Lodomeria, and Illyria Rex Archduke of Austria - хм, на мен тази титла ми се вижда адски странна, какво общо има кралят на Унгария с Ломбардия, Венеция или пък Илирия?

А пък хората преди са имали склонност да скапват ценните монети като ги дупчат и ги слагат по разни носии.

Comment

Hussar написа
                King of Hungary and Bohemia Lombardy and Venice, Galicia, Lodomeria, and Illyria Rex Archduke of Austria - хм, на мен тази титла ми се вижда адски странна, какво общо има кралят на Унгария с Ломбардия, Венеция или пък Илирия.
                Австро-унгарският император е крал на Унгария и разпокъсаната в отделни кралства Италия /преди 48ма/.
                "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
                Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

И аз имам такава пробита(май беше баш на годината), но е от по-раншко. На император Йосиф.
                  Австро-Унгария е държала в подчинение част от територията на Италия, дн. Херцеговина, а приди легендарния Вилхелм Тел и Швейцария (ама тогава ги е нямало още банките и шоколадите, иначе нямаше така лесно да я оставят да става независима).

Comment

Някой знае ли каква е стойността на тези австрийски монети в наше време?

Comment

Зависи от много неща, но повечето не са ценни, а и почти всички са пробити...
                      Монети | Ипотпал | Интернет

Comment

не мисля че талерите са кой-знае каква рядкост по наще земи.разбира се че се е търгувало и с валута тогава,редом със пендарите е аз примерно намерих на ход златна на наполеон като император.

Comment

cerwin-vega написа
                          не мисля че талерите са кой-знае каква рядкост по наще земи.разбира се че се е търгувало и с валута тогава,редом със пендарите е аз примерно намерих на ход златна на наполеон като император.
                          Никой не е търгувал с пендари из нашите земи, нито пък из западните такива.Пандарите са златни украшения с формата на монета.
                          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

cerwin-vega написа
                            Тук до Освобождението, а и доста след това, в обръщение са били всякакви монети, включително средновековни византийски. Народът си имал название за различните чуждестранни монети. Ще цитирам списък с видовете монети, с които можело да си платиш имляка през 1881 (вид данък): лири турски, полуимпериали, 20 франкови монети,австрийски жълтици, английски лири, рубли с надпис "рубль", турски меджидиета, левове и иностранни франкове, русски кредитни билети, др. разменно сребро. А пендари са викали на австрийските монети от 1 и 4 дуката, сечени втората половина на 19 в. по венецианския дукатов стандарт с проба 986 на хиляда, според мен с идеята да се подчертае връзката със Свещената римска империя.

Comment

Working...
                            X