Съобщение

Collapse
No announcement yet.

България и Русия

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Аз

Познавам доста руснаци,а и мъжът ми е руснак.От Новосибирск.Виталий,ти от коя част на града си?

А чуждиците загрозяват езика ни.Аз като филолог съм твърдо против въвеждането на нови НЕНУЖНИ чуждици, когато имаме достатъчно богат език.Тая грозотия,която спомена на БЪЛГАРСКИ е "извън темата".Прилично.Да пазим езика си чист,доколкото е възможно! :fire:
    The genius knows the answer before the question/

Comment

В опазването на езика чист няма нищо лошо, но пък с чист пуризъм (още една чуждица ) няма да постигнем нищо. Я се замисли колко точно чуждици са навлезли в езика ни последните 10 години. А каква част от думите, с които ежедневно си служим са чуждици? Твърде много.И бих казал, че това е част от естествения живот на всеки един език.
      Разбира се, в конкретният случай си права - "офтопик" е дума, която не бих ползвал другаде, освен в интернет. Но пък тук спестява място и време .

Конкретно по темата - естествено, че руснаците без подготовка трудно разбират български език, но съвсем същото важи за всекиго спрямо даден чужд език, включително за българите и руския език. Чешкия или полският езици също са славянски, но не бих казал, че ги разбирам. Или пък сръбския. Така че този тип обвинения са малко... странни, според мен.

За комунизма, Сталин и останалото - всяко насилие и въобще всеки действия на дадена власт имат някакви конкретни оправдания и цели, имат, така да се каже, някаква вътрешна целенасоченост. Ние можем да не приемаме целите и още повече методите (аз, да речем, не ги приемам), което обаче не означава, че това наше мнение е общовалидно. За други хора, израснали в друга култура подобни методи и цели могат да бъдат приемливи или оправдани едни с други (или с трета външна цели).
      В крайна сметка нещо като "общочовешки морал" (което общо взето е основното съдържание на понятието "хуманизъм") не може да бъде другояче освен изкуствено създадено и утвърдено в рамките на една разширяваща се и асимилираща другите култура. Т.е., по същество ще става въпрос за налагане на един от частните възгледи по въпроса над всички.
      Контнкретно в случаят със СССР много от съвременните руснаци (доколкото имам впечатления по въпроса) оправдават за себе си дейстивята на Сталин с целта да се създаде мощна в индустрийлно отношение (т.е., извървяла пътя на ускорената модернизация) империя, която да е глобално политическа сила. Цел, която съществува и в битието на държавата като Руска империя преди това, но не е постигната (друг е въпросът, че е била постижима). Впрочем, ако се сравни нивото на хуманистичност в Руската империя и в СССР няма да се забележат особено големи разлики (бих казал дори че като цяло бюрократичноста и основните принципи на управление се запазват). Нивото на репресивност през 20-те - 40-те години е изключително високо, но след това пада вероятно под характерното за Руската империя. Много хора смятат, че това е оправдана цена за постигнатото - ускорена индустриализация и модернизация на страната, съчетана със създаването на мощна армия, които в крайна сметка извеждат СССР като една от двете световни свръхсили.
      Аз лично не смятам, че каквото и да е качество на държавата оправдават постискането на личността, но това си е лично мое мнение. За много хора нещата могат (и) не изглеждат така. Би било твърде неправилно да се опитвам да глобализирам личното си мнение и да им го налагам.

Comment

Мммм

gollum написа
        . Така че този тип обвинения са малко... странни, според мен.
        Българи и сърби се разбират без превод,защото сме съседни славяни.Предполагам,че така е с украинци и руснаци,словаци и поляци и пр.Напълно логично е.Въпрос на културно взаимодействие през вековете.Няма да употребя "инфлуънс",защото си имаме СЪОТВЕСТСВАЩА ДУМА,което не е случаят с "офтопик"-грозна чуждица,абсолютно нелогично пльосната връз българската реч. :fire:
        Last edited by Imperial; 12-02-2005, 22:49.

Comment

Дар написа
          Българи и сърби се разбират без превод,защото сме съседни славяни.
          Искаш ли да ти разкажа една история? Преди около две години ми се наложи да прекарам около една седмица в Сърбия, когато ги попитах на какъв език искат да им говоря - български, английски, немски или руски, те ми отговориха: "На руски, български не разбираме добре, а руски сме учили с години в училище". Лично аз ги разбирам почти перфектно, но те за разлика не разбират добре български, само някои съвсем сходни думи. При македонците е друга работа, те разбират доста добре български език поради много причини - дребна търговия която се извършва в близките до границата градове, постоянните контакти преди и сега с българското население /контрабанда с гориво, това е от първа ръка /. И още нещо искам да допълня - сърбите са едни от най-милите и гостоприемни хора които съм срещал в Европа - никой и нищо не може да промени това ми мнение
          "I'm a fuel injected suicide machine. I am the rocker, I am the roller, I am the out-of-controller!"

Comment

Ky3Mu4 написа
            При македонците е друга работа, те разбират доста добре български език поради много причини - дребна търговия която се извършва в близките до границата градове, постоянните контакти преди и сега с българското население /контрабанда с гориво, това е от първа ръка /.
            Причината е друга- просто "македонците" говорят на български.Езиците не стават по-близки заради двама-трима идиоти(май и това е чуждица), които хитруват на дребно по границите...
            И още нещо искам да допълня - сърбите са едни от най-милите и гостоприемни хора които съм срещал в Европа
            Рядко сме на едно мнение- сърбите наистина са настроени много добре към нас.

Comment

Няма да употребя "инфлуънс",защото си имаме СЪОТВЕСТСВАЩА ДУМА,което не е случаят с "офтопик"-грозна чуждица,абсолютно нелогично пльосната връз българската реч.
              Права си, и аз не си падам много по чуждиците (което си личи от начина, по който се изразявам обикновено ), но днешните грозни чуждици често се превръщат в утрешни съставни части на езика ни. Което е нормалния път за развитие на всеки език. Замисли се каква част от думите, които употребяваш имат именно такъв произход. "офтопик", "ИМХО", "btw" и много други подобни имат същия проиход и употреба както и думи като "файл", "компютър", "хард диск" и т.н. Въпросът е, че засега са част само от общуването в Интернет.

Comment

Само дето за "офтопик", "ИМХО", "btw" си имаме абсолютно същите думи на български, които са са същестували много преди вестернизацията . Както и за импорт, експорт, клиренс, мониторинг (тая ми е любима) и т.н.
                По моя преценка съм обективен.

Comment

Чуждиците

Очевидно е, че в много области: в специализираните текстове, в професионалните жаргони и в частност в нета ще се използват международно установени термини - чуждици за българския. И какво сега да правим? Да установим процент допустима чужда лексика? Или да определим критерии за излишна чуждица, обаче какви? Например наличие на абсолютно идентична българска дума или наличие на сходна, близка? Краткост, удобство? Езиковият усет, ама чий – вашият или моят? Експертно мнение – има ли такова? И как да напишем на чист български е-мейл, айсикю, логвам, адвам и т.н.? Приемам, че постинг=мнение, потребител=юзър, обаче оф-топик и "извън темата" или "не по темата" на мен лично ми звучат различно, най-малкото защото едното е очевидно съществутелно, а другото дявол знае какво е и е тромаво.
                  На мен ми се струва, че слуховете за замърсяването и като следствие евентуалната смърт на българския език са силно преувеличени. Езикът си има своя логика на развитие и свой път, всяко спъване на това развитие е вид фундаментализъм (намесвам една друга тема тук).

Comment

Да, темата за фундаментализма може да бъде намесена тук . Става въпрос за конфликт между традиция и модернизация (ако използваме понятията възможно най-широко), който по същество е в основата и на явления като фундаментализма (все тая какъв точно). Номерът е, че без значение каква точно врява ще се вдигне покрай това и какви събития ще се случат в нечии съдби (е за конкретните хора и идеи си е от значение, де ), в крайна сметка въпросната модернизация ще се традиционализира в някаква степен, а традицията ще се промени или поточно ще метаморфозира и ще продължи да съществува в някаква нова форма. Самото явление е интересно за наблюдение и изучаване, разбира се .

Само дето за "офтопик", "ИМХО", "btw" си имаме абсолютно същите думи на български, които са са същестували много преди вестернизацията
                    Лзл, не знам само дали си наясно кога всъщност е започнала тая "вестернизация" . Защото предполагам, че ти се случва нещо да ти "коства", да си слагаш дрехите в "гардероба" и т.н. (списъкът може да бъде наистина дълъг).

Comment

Ако не се лъжа покрай Петър I в Русия започва да се ползва този термин. Но някои от новите чуждици са "груби" и никак не се вързват с нашия език. Имам чувството, че много от тях се използват за придаване на елитарност, сложност, един вид "виж какви сложни думи знам". Банкноти и компютри като сме нямали - ясно, но алианси, мониторинги и хъмбъл ъпиниани сме си имали.

Comment

Да, за голяма част от случаите си почти прав, но езикът не се развива по логически закони (т.е., това понятие вече си го имаме и не ни е нужно ново) и е достатъчно определен брой хора да започнат да използват дадена дума и тя ще стане част от езика. Нещо повече, нашето ухо все още ще го дразни звученето й, о това няма да се отнася за ушите на децата ни. Това е процес, който "се случва" постоянно и не можеш да го спреш като кажеш, "че вече имаме дума за това нещо". Многократно се е случвало, ще се случва пак, независимо дали ни харесва или не - езикът живее и се възпроизвежда чрез тези, които го употребяват. Замисли се за този процес, след това се замисли колко от думите, които употребяваш охотно и не дразнят ухото ти някога са били чуждици, но вече си живеят като съставна част от езика.
                        Още повече, че най-често тези понятия навлизат в хода на утвърждаването на някакъв тип иновация и се налагат заедно с нея. В този случай фактът, че е имало предишна дума със сходно значение рядко успява да доведе до отхвърлянето на новата дума-чуждица.

Comment

Да, замислял съм се, че преди тези думи са били чуждици, но много преди да се родя и ги приемам като част от нашия език. Но все пак тези, с които не съм свикнал, ме дразнят и за това предпочитам да се ползват старите. Между другото (btw ), наскоро ми направи впечатление, че "трен" е отпадало вместо "влак" .

Comment

Говоря за новите грозни чуждици-тези,на които имаме съответствие в езика и които не се свързват по никакъв начин с нашия език.
                            Пример:дигитална камера(има се предвид цифров фотоапарат).
                            А за сърбите(както и хърватите)...аз лично си общувам с тях на български и ме разбират прекрасно.Явно зависи от коя част са.
                            А Виталий къде остана?

Comment

Дар написа
                              А Виталий къде остана?
                              Точно там където остана и темата за "България и Русия" :sm232:
                              "I'm a fuel injected suicide machine. I am the rocker, I am the roller, I am the out-of-controller!"

Comment

Я вот он! Просто рабочая неделя закончилась, а в интернете я только на работе.
                                Для Дар. По поводу Новосибирска. Проживал недалеко от нынешней станции метро «Красный проспект».
                                По поводу языков. Я вс¸-же думаю, что Русским немного лень понимать славянские языки. Основная масса людей считает, что все славянские народы, если хотят, то могут разговаривать на Русском, следовательно напрягаться и изучать скажем Польский или
                                Сербский язык нет смысла без особой нужды. Другое дело Английский, он нужен иногда для бизнеса, для чтения инструкций, интернета, для летнего отдыха. А по этим направлениям Русские с славянскими странами общаются очень мало и не потому, что не хотят, а потому, что практически во всех славянских странах к Русским почти всегда претензии если не на бытовом уровне, то по высказыванию властей, а так –как в нас ещ¸ остались великодержавные амбиции , то это обидно. От «чужих» стран это переносится спокойней.
                                Скажем Украинский язык на слух можно понять, но приходиться очень напрягаться, а если просто лежать и смотреть телевизор с Украинскими каналами то кроме рекламы и погоды ничего не поймешь. А что бы понять смысл нужно отдельно осмысливать каждое слово, искать похожее в Русском языке и понимать о ч¸м идет речь. С Болгарским сложнее на слух, но проще на чтение, т.к буквы одинаковы, и есть огромное количество похожих слов. Если б только не «думички – обманки», то Болгарский язык был бы даже проще Украинского и Белорусского по пониманию при чтении. Тем более отношение Русских к Болгарскому языку гораздо серь¸зней чем например к Украинскому, который многие Русские практически серь¸зно считают пародией на свой язык ( я это не поддерживаю ). Вообщем, затруднений с пониманием славянских языков у Русских точно нет, главное желание. А вот его часто недостает…
                                "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

Working...
                                X